Företag

Tack för allt Tommi Vaiho

  • Herrar
  • A-lag
  • 5 nov 2023

Han kom till Djurgården redan 2004 och sedan dess har Tommi Vaiho skrivit in sig i DIF-historien som järnkamin och ikonisk guldhjälte när han nu tackar för sig.

I en fotbollsvärld som accelererar allt snabbare kring karriärspekulationer, egoboostande och massiva monetära klipp känns det oerhört befriande att vända blicken åt andra hållet - till spelare som är kärleksfullt lojala mot sin förening och som vet vad det innebär att jobba stenhårt och kriga på i det tysta för att sedan glänsa när väl chansen ges.

Tommi Vaiho hör till den kategorin - en konstant trivselskapare på Kaknäs med stort Djurgårdshjärta och kaffekoppen som en närmast förlängd del av handen. Den Järfälla-födde burväktarens karriär som elitspelare började i Djurgårdens juniorlag och i december 2006 skrev han på ett A-lagskontrakt med DIF. Till en början innebar det utlåningar under perioden 2007-2009 till Värtan, IK Frej och Vasalund samtidigt som han var redo som tredjemålvakt bakom Pa Dembo Touray och Oskar Wahlström.

Från och med säsongen 2010 blev Vaiho sedan andremålvakt och fick kliva in i hetluften direkt och ersätta Pa Dembo i första allsvenska matchen mot BK Häcken.
Det skulle bli fler matcher från start för Tommi under 2010 och även om det bara blev två allsvenska matcher under 2011 gav han det danska nyförvärvet Kasper Jensen tuff konkurrens om förstaspaden och startade tolv allsvenska matcher under 2012. 

Därefter följde fyra säsonger och 118 matcher i GAIS där Tommi var mycket uppskattad och han missade bara två matcher under den perioden. I december 2016 var det sedan dags för Tommi att sluta cirkeln och kom tillbaka till Djurgården. Detta trots stenhård konkurrens från hemvändande Andreas Isaksson, men Tommi var som alltid redo att ta sig an den utmaningen och backa upp vid behov. Något han gjorde klockrent när han nollade AIK i derbyt 2018, vilket kort därpå följdes av en kontraktsförlängning till 2021.

Under säsongen 2019 tog Vaiho sedan över förstaspaden under sommaren och radade upp ett antal fina insatser - där vi bland annat minns den klassiska straffräddningen mot MFF - en fantastisk säsong som till slut kröntes med ett oförglömligt SM-guld.

Säsongen 2020 spelade Vaiho tolv allsvenska matcher och 2021 innebar något mindre speltid i den tuffa konkurrensen. Vilket ledde till en utlåning till Sirius under 2022 för att sedan återvända till Kaknäs i år med sex starter i årets Allsvenska. Totalt sett har Tommi Vaiho därmed gjort 11 aktiva säsonger i Djurgården som både junior och senior, (utlåningarna borträknade), och ristar därmed in sig rejält i DIF-historien när det nu har blivit dags för att dra sig tillbaka från fotbollen.
– Det känns både konstigt och kul och jag ser ändå fram emot livet efter fotbollen. Jag har varit i Djurgården så pass länge att det har blivit lite av en tomhet. Jag har varit beredd sedan jag kom tillbaka på att det skulle bli mitt sista kontrakt i Djurgården, men samtidigt är det svårt att förbereda sig helt på hur det kommer att bli, berättar Tommi som fick uppleva en emotionell eftermiddag.
– Det har varit en känslosam dag, lyckliga stunder men också lite tårar. Kim kom till mig innan matchen och sa att det rullar på som det ska skulle jag få hoppa in i slutet. Sedan var ju resultatet inte det man hade hoppats på men atmosfären var fantastisk när jag kom in, det kändes hela vägen in i hjärtat.

Se hela intervjun med Vaiho i spelaren ovan.

 

Bosse Andersson om Tommi Vaiho

Det hör inte till vanligheterna att en sportchef får tacka av en spelare 19 år efter att han har rekryterat honom tillföreningen. Men Tommi Vaihos fotbollsresa är unik och Bosse Andersson ger en eloge till en skicklig målvakt och lojal lagspelare som höjt stämningen på Kaknäs och alltid varit redo att kliva fram för att leverera skarpt när det krävts.
– Jag värvade Tommi som 16-åring till Djurgården 2004, en ung lovande målvakt från Brommapojkarna. Därifrån har åren gått fort och vi har haft ett långt samarbete och ett starkt förtroende under tiden som har varit. En otroligt härlig person som ibland hamnat lite i skymundan, men som klev fram och skrev historia som en av vår klassiska guldhjältar 2019. Han radade upp fina prestationer under den säsongen, jag minns speciellt straffräddningen nere i Malmö, och fick sedan kröna det genom att lyfta pokalen nere i Norrköping. Där och då skaffade han sig en legendar-status och han kommer alltid att vara väldigt uppskattad i Djurgården, berättar Bosse som kommer att sakna Vaiho på Kaknäs.
– – Det har varit ett nöje att få jobba tillsammans med Tommi - en kulturbärare med ett stort och genuint Djurgårdshjärta som har varit en viktig ambassadör för föreningen, både på och utanför planen. Han förtjänar verkligen alla de hyllningarna han kan få.

Senaste nyheter

Relaterat