Företag

Tre sköna poäng i tungviktsmötet mot MFF

  • Herrar
  • A-lag
  • 17 juli 2023

Oskar Fallenius och Haris Radetinac stod för målen när DIF vann med 2-0 i en oerhört intensiv och underhållande match på Tele2 Arena.

Laget

Djurgården mönstrade följande elva mot MFF där de båda nyförvärven Rami Kaib och Noel Milleskog återfanns i truppen:

Jacob Widell Zetterström
Piotr Johansson, Jesper Löfgren, Marcus Danielson, Elias Andersson
Hampus Finndell, Oliver Berg, Rasmus Schüller
Oskar Fallenius, Joel Asoro, Haris Radetinac

De övriga nyförvärven Musa Gurbanli och Felix Vá var inte administrativt klara för spel och utgick därmed ur matchtruppen. Utöver det var Pierre Neurath Bengtsson och Elliot Käck inte heller tillgängliga.

Första halvlek

Med lapp på luckan och ett behagligt sommarväder var förutsättningarna toppade inför det allsvenska klassikermötet mot Malmö FF på ett utsålt Tele2 Arena. Tre extremt viktiga poäng stod på spel i en mycket betydelsefull match där Djurgården behövde en seger för att haka på i den allsvenska toppstriden, medan MFF å sin sida behövde en vinst för att kunna återta serieledningen.

Ljudkulissen var inte helt oväntat massiv inför avspark där Elias Andersson fick motta välförtjänta hyllningar inför hans sista match i den blårandiga tröjan - för denna gång. Därefter rullade bataljen igång och Djurgården startade intensivt. Det var fullt fart framåt under de inledande minuterna följt av visselorkan från läktarna när MFF hade bollen under en period därefter.

Chanserna var dock färre men i 10:e minuten skulle arenan explodera. Efter ett elegant blårandigt kombinerande hamnade bollen hos Piotr Johansson som la fram för Oliver Berg. Inlägget var perfekt och i boxen högg Oskar Fallenius och dunkade in sitt första mål i DIF-tröjan.

Massivt måljubel och en drömstart på matchen som rullade vidare i maxat tempo. Djurgården ångade på framåt men i 18:e minuten blev det oroligt bakåt när Sebastian Nanasi fick läge i boxen, Marcus Danielson agerade lyckligtvis räddande ängel och rensade i sista stund.

Underhållningsvärdet var stort och nästa chans blev Djurgårdens. Ett inlägg från Elias Andersson nådde fram till en omarkerad Joel Asoro i boxen som dessvärre inte fick riktigt tryck i nicken. Attackerna böljade fram och tillbaka där MFF hotade med hög fart i offensiven och DIF svarade upp med samma mynt i snabba omställningar. 

Med halvtimmen kom en ny fin chans för Joel Asoro som drog iväg i djupled men Johan Dahlin plockade avslutet. Chansparaden fortsatte med ett hett läge för Isac Kiese Thelin där Jacob Widell Zetterström fick sträcka ut rejält för att mota avslutet. Malmö hade en bra period nu och Djurgården hamnade under tryck.

Nästa jättechans skulle dock bli blårandig. Oskar Fallenius väggade med Asoro och slog en cutback till Oliver Berg som nöp till direkt, tyvärr rann bollen strax utanför stolpen. Intensiteten var intakt hela vägen in i slutfasen av halvleken med uppoffrande järnkaminstakter i duellerna och mycket känslor på planen och läktarna. 

Ett sista läge skulle det bli när aktive Oskar Fallenius drog iväg på sin högerkant och slog ett inlägg som en ruschande Haris Radetinac var ytterst nära att nå fram på. Inget mål denna gånge men väl en ledning in i halvtidsvilan när Mohammed Al Hakim blåste av en halvlek som höll mycket hög klass och var extremt underhållande.

 

Andra halvlek

Det var en oförändrad DIF-elva som klev ut för att försvara ledningen och förhoppningsvis utöka den. Men hjärtat åkte omedelbart upp i halsgropen när Sebastian Nanasi snodde åt sig bollen på offensiv planhalva och kom fri mot mål. Jacob Widell Zetterström kom dock ut perfekt och avstyrde skickligt.

Tempot var fortsatt furiöst, precis som i första halvlek, och minuten senare var det Joel Asoro som hotade med ett vänsterskott som Johan Dahlin fick uppenbara problem med. Chanserna avlösta varandra och publiken pumpade upp stämningen ytterligare med rungande växelramsor.

Gästerna kom in i en ny bra fas nu och skapade tryck och DIF-defensiven fick slita hårt under en period. En liten andningspaus kom sedan när Haris Radetinac skallade ihop med Joseph Ceesay i en duell som till en början inte innebar några skadeproblem för någon av de inblandade - Ceesay tvingades dessvärre kliva av en stund senare.

Vid det här laget var matchklockan uppe på en timme spelad och chanserna föll något glesare nu, med mestadels nästan-lägen. Matchen blev lite upphackad av spelavbrotten och tempot ryckigare. Djurgården forsatte dock med sin effektiva press och störde ofta MFF i uppspelsfasen. 

Tiden tickade på och DIF började sjunka allt lägre i banan med mycket bollinnehav för Malmö. Kvarten återstod när Djurgården gjorde första bytet och det blev debut direkt för nyförvärvet Noel Milleskog som kom in tillsammans med Besard Sabovic, detta samtidigt som Hampus Finndell och Joel Asoro lämnade planen.

Matchen tände till på nytt och det smällde rejält i duellerna. Bland annat Oskar Fallenius åkte på en riktig tryckare i 81:a minuten men domare Mohamed Al Hakim visade god spelförståelse och lät anfallet fortgå. Oliver Berg hade bollen i sin ägo och levererade ännu en assist till Haris Radetinac som avancerade och pricksköt 2-0 i bortre hörnet.

Det efterföljande jublet var öronbedövande och nu fanns det vittring på en trepoängare med åtta minuter kvar av ordinarie tid. Nya pigga ben kom sedan in i 86.e minuten när Lucas Bergvall klev in och Oskar Fallenius klev av till stående ovationer.

I 89:e minuten var 3-0 inte långt borta när Marcus Danielson sköt strax över på Elias Anderssons inläggsfrispark och strax efter kom nästa DIF-debut. Rami Kaib klev in på planen samtidigt som skylten visade sex övertidsminuter.

Djurgården slet hårt hela vägen in och hade fler bud på att utöka mot ett MFF som tappade fart mot slutet. Men 2-0 räckte gott och därmed radar Djurgården upp ännu en allsvensk hemmaseger mot Malmö - i en lång svit - och plockar tre sköna poäng som minskar gapet påtagligt till tätklungan.

Bäddat för fortsatt dramatik på lördag således då ny toppmatch väntar när Elfsborg gästar Tele2 Arena. Var på plats, har du ännu inte köpt biljett gör du det här.

17 juli, måndag 19:00Tele2 Arena

DjurgårdenMalmö FF
2-0 (1-0)

  • MålskyttarOskar Fallenius 10'Haris Radetinac 81'
  • Gula kortElias AnderssonBesard Sabovic
  • Domare Mohammed Al Hakim
  • Publik 26207 (Tele2 Arena)
Till matchen

Senaste nyheter

Relaterat