Företag

Välkommen Musa Gurbanli!

  • Herrar
  • A-lag
  • 5 juli 2023

Den 21-årige azerbajdzjanske landslagsforwarden är klar för tre år med Djurgården.

Det fortsätter att blåsa nya sköna vindar in genom transferfönstret där sportchef Bosse Andersson nu växlar upp ytterligare. Därmed är det dags att välkomna ännu ett eftertraktat namn till truppen när den välrenommerade azerbajdzjanske anfallaren Musa Gurbanli nu skrivit på för DIF. 

En kraftfull striker med landslagsmeriter som frekvent bombat in mål i Qarabag FK i azerbajdzjanska Premyer Liga och som nu är redo för att dra på sig den blårandiga tröjan under de kommande tre åren.
– Jag är väldigt glad och förväntansfull över att få komma till Djurgården. En stor, anrik och framgångsrik förening. Jag har varit här några dagar nu och fått väldigt goda intryck på både träningsanläggningen och hemmaarenan, speciellt med supportrarna på plats. Så sammantaget känns det väldigt bra och jag ser fram emot att komma igång, berättar Musa som trivts från första stund sedan han kom till Stockholm.
– Jag har träffat tränare, övriga ledare och var även på Tele2 Arena och såg som sagt matchen i söndags. Det har varit imponerande, jag visste en del om Djurgården innan, men sedan jag kom hit har de positiva intrycken förstärkts.

Dialogen med Bosse Andersson har varit en viktig del i processen.
– Bosse är en toppenkille och man ser hur otroligt passionerad han är för fotbollen. Det märks när man pratar med honom och han berättade att han var anfallare när han spelade själv. Så jag känner igen mig en del i honom och vi har fått en väldigt bra kontakt.

Samtidigt fanns det andra valmöjligheter och att Musa var ett hett eftertraktat namn på spelarmarknaden var uppenbart.
– Det är ingen hemlighet att det fanns intresse från många andra klubbar. Men anledningen till att jag valde Djurgården var att jag kunde känna direkt när jag kom hit att de hade en så seriös inställning och starkt intresse för mig. Tränarna, Bosse och varenda representant för föreningen jag mötte var tydliga och uppskattande i att de ville ha mig här i Djurgården. Ingen av de andra klubbarna kunde mäta sig med det starka engagemang som Djurgården visade, så det blev en viktig faktor i slutändan.

Musa föddes i huvudstaden Baku och karriären tog fart i Neft Baku U19, där hans insatser gjorde att han värvades till Qarabags U19-lag. Därefter tog han steget in i A-laget och totalt har Musa stått för 31 mål och 12 assist på 61 matcher för Qarabag i Premyer Liga, där han för övrigt kom tvåa i den inhemska skytteligan förra säsongen. Prestationer som ledde vidare till landslagsspel och Musa har hunnit med sju A-landskamper för Azerbajdzjan, med ett mål.

Ser man till Musas egenskaper är han en utpräglad anfallare som löper mycket och ständigt är på hugget inne i boxen.
– Jag är en typisk 9:a, en striker som alltid är på jakt efter mål. Det är min passion att göra mål, redan när jag spelade som knatte ville jag göra så mycket mål som möjligt. Så jag försöker alltid att tänka framåt och ta mig in i boxen för att sätta dit bollen. Jag har hört att Djurgården har varit på jakt efter en spelare av min typ. Den mentala biten är en av mina styrkor, så jag är redo att axla den rollen och ser fram emot att börja göra mål för Djurgården, förklarar Musa som inte räds trycket på kontinuerlig levererans av bollar i nät.
– Det är klart att det finns en press på mig. Men det är inget som stör mig, press är en del av fotbollen och utan den kommer du inte att kunna utvecklas. Mitt jobb är att göra mål och jag jobbar alltid stenhårt för att bidra med det till laget och kommer göra mitt absolut bästa för att vi ska vinna nya titlar.

Förutom allsvensk toppstrid väntar även spel i Conference League, något som Musa är van vid sedan hans tid i Qarabag.
– Jag hörde om Djurgården redan förra året eftersom vi spelade i Conference League med Qarabag samtidigt. Vi kunde faktiskt ha ställts mot varandra, men nu blev det inte så. När jag sedan fick höra om Djurgårdens intresse för mig så gjorde jag lite research och såg att laget gjorde starka resultat förra året.

Därmed har Musa rätt god koll på många av sina kommande lagkompisar.
– Jag har tittat på en del matchklipp och highlights och såg ju även matchen på Tele2 Arena i söndags. Så jag känner till många utav spelarna och ser fram emot att lära känna dem ordentligt och börja träna med laget, avrundar Musa som dock måste vända hem en sväng till Azerbajdzjan innan han kan dra igång ute på Kaknäs. 
– Jag åker tillbaka till Baku nu under onsdagen och behöver ordna lite saker. Men siktar på att vara tillbaka i Stockholm så fort som möjligt för att börja träna med laget. Det är väldigt fin och harmonisk träningsanläggning så nu ska jag jobba hårt för att uppnå den bästa versionen av mig själv. Jag är övertygad om att jag har rätt förutsättningar för det här i Djurgården.

 

Bosse Andersson om Musa Gurbanli

I och med Musas ankomst får jakten på en kompetent utpräglad 9:a anses vara fullbordad, där Djurgården får in en renodlad striker med tyngd, fart och påtagligt målsinne.
– Musa är en typisk 9:a som gillar att göra mål och vara i straffområdet för att ta vara på möjligheterna som dyker upp. Det har han ju visat i Qarabag med ett fantastiskt snitt i den inhemska ligan. Samtidigt är han en väldigt klok och målmedveten fotbollsspelare som är tydlig med sina ambitioner. Han har varit väldigt noggrann i sitt val och det har ju varit mycket spekulationer kring honom. Nu var han här under några dagar och fick bekanta sig med föreningen och miljön och fick även möjlighet att se matchen mot Varberg. Han blev stimulerad av intrycken och efter det var han övertygad om att det här var rätt förening att gå till, berättar Bosse som haft god kontakt med Musa inklusive familj under förhandlingarna.
– Musa har tidigare spelat i Qarabag, där hans pappa är chefstränare, och vi har haft en tät dialog under en längre tid som blivit väldigt intensiv på slutet. Sedan är det klart att en tändande gnista var ju att Qarabag kom från Europa League och var ett utav de lagen som vi kunde ha sprungit på i Conference League förra året. Nu fick de istället möte Gent, som var ett annat lag från vår grupp. Vi spelade ju två matcher mot Gent som vi vann så det är klart att när han diskuterade med sin pappa om klubbval så hade de ju en god bild av Djurgården och vad vi har för behov. Det hjälpte till att övertyga familjen om att DIF var en bra och utvecklande miljö som sedan kunde leda vidare ut i Europa och de större ligorna på sikt. Så vi är mycket glada över att Musa har anslutit till oss och det känns väldigt spännande att följa hans utveckling framöver. 
– Närmast tar ett visst administrativt arbete vid kring övergången. Men planen är att han ansluter till truppen inför matchen mot Malmö FF, enligt Bosse.
 

Fakta Musa Gurbanli

Position: Anfallare
Född: 13 april 2002
Längd: 1,85 m
Tröjnummer: 22
Tidigare klubbar: Quarabag, Zira (lån), Neft Baku
Landskamper: Azerbajdzjan (7 matcher, 1 mål), Azerbajdzjan U21 (15 matcher, 6 mål)
 

17 juli, måndag 19:00Tele2 Arena

DjurgårdenMalmö FF
2-0 (1-0)

  • MålskyttarOskar Fallenius 10'Haris Radetinac 81'
  • Gula kortElias AnderssonBesard Sabovic
  • Domare Mohammed Al Hakim
  • Publik 26207 (Tele2 Arena)
Till matchen

Senaste nyheter

Relaterat