Företag

Välkommen Felix Vá!

  • Herrar
  • A-lag
  • 4 juli 2023

Djurgården stärker upp offensiven med den 24-årige angolanske landslagsmannen Felix Vá.

Transferfönstrets öppnande innebär bråda dagar för sportchef Bosse Andersson och nu har det blivit dags för nästa intressanta namn att ansluta till Djurgården. Den angolanske ytterforwarden Vladimiro Etson António Félix - som kortas ner till det mer behändiga artistnamnet Felix Vá - har kritat på för 3,5 år i DIF. En snabb poängspelare som närmast kommer från cypriotiska Apollon Limassol och som nu gör sig redo för spel i den blårandiga tröjan.
– Det känns väldigt roligt att vara här i Djurgården. Jag har fått ett bra intryck av föreningen och Stockholm känns som en trevlig stad av det jag sett hittills, säger Felix som även var på plats på Tele2 Arena i söndags för att se Djurgården besegra Varberg.
– Arenan är mäktig och det var en härlig stämning på läktarna. Jag kände direkt att jag vill vara med på planen och hjälpa laget att vinna matcher. Så jag har fått väldigt goda intryck av Djurgården så här långt.

En bra dialog med sportchef Bosse Andersson har också bidragit till att valet föll på DIF.
– Vi pratade mycket i telefon när jag var på semester i Portugal och hade ett bra snack. Bosse är rolig och får mig ofta att skratta, han har verkligen fått mig att känna mig välkommen till Djurgården.

Närmast kommer Felix från cypriotiska Apollon Limassol där han blivit god vän med Godsway Donyoh. En tidigare DIF-profil som också pushat för att välja spel i blårandigt, enligt Felix.
– Donyoh är en av mina bästa vänner och har berättat mycket positivt om Djurgården. Bland annat att atmosfären på matcherna med supportrarna är fantastisk, vilket jag nu fått uppleva själv. Så hans goda råd bidrog till intresset och han övertygande mig om att jag skulle trivas här.

Felix fotbollsresa startade hemma i Angola i Real Sambila och bar sedan vidare Progresso Sambizanga i huvudstaden Luanda. Insatserna där ledde till intresse från den portugisiska klubben Leixoes där Felix dock bara spelade tre matcher. Istället följde en flytt tillbaka hem till Angola och Petra de Luanda där det blev fyra mål på åtta matcher under 2019. 
Prestationer som väckte nytt intresse i Europa och kort därpå gick flyttlasset till cyproíotiska Pafos FC där Felix stod för 7 mål och 8 assist i de 42 matcher han spelade. Vilket i sin tur fick ligakonkurrenten Apollon Limassol att värva honom 2022 och där blev det tre mål och fem assist på 34 framträdanden.

Utöver det har det även blivit 32 A-landskamper (två gjorda mål) med Angola för Felix som har snabba fötter och är mångsidig när det gäller positioner.
– Jag är snabb och gillar att dribbla för att kunna utmana en mot en. I övrigt försöker jag alltid att bidra framåt med mål och assist, säger Felix som kan hantera olika positioner i offensiven.
– Jag kan spela som ytterforward både till vänster och höger, men även som ”second striker”. Tränarna får bestämma vad som blir bäst.

Utanför planen är dock tempot lugnare och det blir en hel del chillande hemmavid.
– På fritiden brukar jag mest lyssna på musik, läsa böcker och kolla på tv-serier, jag gillar att vara hemma tillsammans med min fru.

I nästa vecka hoppas Felix kunna vara igång i träning under Kim & Tolles ledning och han uppskattar det han hört om träningskulturen på Kaknäs.
– Jag har pratat med båda tränarna och fick en väldigt god känsla. Det var ett bra samtal där de förklarade hur allt fungerar i Djurgården och vikten av professionalism och ansvar, det gillar jag. Däremot har jag inte hunnit träffa alla spelare än, men ser fram emot att göra det snart, berättar Felix som nu återvänder till Portugal för att fixa flyttlasset.
– Jag ska tillbaka till Lissabon för att packa och sedan kommer jag tillbaka i början av nästa vecka och börjar träna med laget. Det ska bli väldigt kul att få komma igång här i Djurgården.
 

Bosse Andersson om Felix Vá

I och med Felix Vás ankomst får sportchef Bosse Andersson in en kvickfotad och kreativ spelare som kan användas i ett antal olika roller i offensiven.
– Felix Vá är en snabb spelare som är skicklig i en-mot-en-situationer, en offensiv kraft som kan spela på båda kanterna. Han spelar frekvent i det angolanska landslaget och har även gjort avtryck genom sina insatser i Apollon Limassol. Felix är fortfarande relativt ung med höga ambitioner och behöver komma till en miljö där han kan utvecklas i lugn och ro. Nu kommer han till Djurgården med goda erfarenheter i bagaget och vill vinna titlar med oss. Samtidigt har han en framtida ambition om att gå till större ligor och det ska bli spännande att följa hans utveckling, summerar Bosse som får se Felix i aktion på Kaknäs redan i nästa vecka.
– Han har varit med oss i helgen och lärt känna sin nya förening och kommer att ansluta till truppen i nästkommande vecka för att börja träna med laget ute på Kaknäs.

 

Fakta Felix Vá

Position: Ytterforward 
Född: 24 augusti 1998
Längd: 1,66 m
Tidigare klubbar: Apollon Limassol, Pafos FC, Petra de Luanda, Leixoes, Progresso Sambizanga 
Landskamper: 32 A-landskamper för Angola (två mål).

Senaste nyheter

Relaterat