Företag

Välkommen Malkolm Nilsson Säfqvist!

  • Herrar
  • A-lag
  • 10 dec 2023

Djurgården stärker upp på målvaktssidan när den rutinerade keepern nu ansluter till DIF från Halmstads BK under de kommande fyra åren.

Det råder hög rörelseaktivitet på målvaktssidan i DIF där trotjänaren Tommi Vaiho nyligen la handskarna på hyllan och den 18-årige talangen Max Croon precis tagit klivet upp till A-laget från DIF PA19.
Nu är det dags för ytterligare ett intressant tillskott mellan stolparna när vi välkomnar Malkolm Nilsson Säfqvist till föreningen.

En skicklig och rutinerad 30-årig målvakt som visat hög klass i Halmstads BK där han spelat under hela sin seniora karriär - med undantag för några tidiga års utlåning till Östers IF och Lunds BK.
Men nu är det Djurgården som gäller för Malkolm som är väldigt glad över att ansluta till föreningen.
– Det känns fantastiskt bra, skönt att det äntligen är färdigt, poängterar Malkolm som nappade omgående när möjligheten gavs.
– Jag kände att det var en perfekt möjlighet för mig att ta nästa steg i min fotbollskarriär, dessutom blir det en bra möjlighet för familjen att flytta upp till Stockholm.

Det blev snabba puckar men det behövdes inte någon lång betänketid.
– Jag fick ett samtal från min agent som hade hört av Bosse (Andersson) att Djurgården var intresserade. Efter det gick det ganska fort och vi kom snabbt överens, det verkar som att det går snabbt när Bosse gör affärer. Så det har varit två intensiva veckor med klubbmässiga och personliga förhandlingar, förklarar Malkolm som därmed tar farväl av Halmstads BK där han spelat i över ett decennium.
– Det kommer nog att kännas lite märkligt. Samtidigt har jag haft väldigt många bra år i HBK, men det kändes som att det var dags för ett miljöombyte för mig. Så när förfrågan kom var det här det absolut bästa jag kunde tänka mig. Fast det kändes lite overkligt ändå. För inte så långe sedan spelade jag i Superettan med Halmstad och då såg jag inte riktigt detta framför mig. Men jag har haft fyra bra säsonger sedan dess och känner att jag verkligen har visat upp mig på allsvensk nivå.

En nivå som nu spetsas med en knivskarp konkurrens med nyblivne lagkompisen Jacob Widell Zetterström.
– Jag hyllade ju honom som allsvenskan bästa målvakt 2021, eller i alla fall den som var mest spännande. Så det är ju en rejäl konkurrenssituation jag ger mig in i. Samtidigt kommer det att driva mig till nya nivåer och förhoppningsvis kan det bli likadant även för Jacob. Vi kommer att ha ett riktigt bra målvaktsteam under Nikos ledning. Så får vi ihop gruppen som vi ska kan vi trigga varandra att ta ytterligare kliv, även om det viktigast ändå är att det går bra för Djurgårdens IF.

Ovan nämnda Nikos (Gkoulios) är målvaktstränare i DIF och kommunikationen är redan etablerad.
– Vi hade ett samtal i förra veckan som var väldigt positivt. Nikos ser på målvaktsträning på nästan exakt samma sätt som jag gör, med höga krav och mycket analys. Så det känns som att vi kan få till ett bra samarbete.

Ser man till Malkolms egenskaper som målvakt beskriver han dem på följande sätt:
– Jag försöker synas så lite som möjligt egentligen. Rädda det jag ska och blanda det med lite poängavgörande räddningar. Sedan försöker jag att avstyra situationer innan de uppkommit och spela ett offensivt spel bakom backlinjen. Jag är en bra linjemålvakt också, så kan vi få in ett bra samarbete med försvaret kommer det att bli väldigt bra.
– Sedan är det klart att det kommer att ta lite tid. Det är nya spelare, ny miljö, nytt lag. Men samtidigt vet jag att det finns otroligt duktiga försvarare i Djurgården. Så med tydlig kommunikation och bra positionsspel lär det nog inte bli några problem.

Beträffande de saker Malkolm vill slipa på är luftrummet ett område som nämns.
– Det finns en utvecklingspotential i luftspelet tycker jag. Med tanke på att jag har längden med mig så känns det som att jag kan gå ut mer och dominera i luftrummet i boxen. Men jag har blivit bättre på det och fått in ett lugnare spel i målet som gör att jag numera blivit tryggare i boxen.

Förutom att spela för Stockholms Stolthet ser även Malkolm fram emot att bo i vår trivsamma huvudstad.
– Det är såklart en del av äventyret och vi ser fram emot det väldigt mycket. Jag och min fru har haft det som en liten dröm att få flytta upp till Stockholm någon gång tillsammans med våra två barn. Så det är något av en dröm som går i uppfyllelse och vi brukar åka hit ofta när vi är lediga eftersom jag har min syster här, plus andra vänner och familjemedlemmar, berättar Malkolm som dock inte slår ner bopålarna i 08-land innan årsskiftet.
– Jag flyger tillbaka till Halmstad närmast och kommer att ligga i hårdträning för att komma igång tills vi drar igång i januari. Jag träffade fysteamet och fick lite nya övningar, så det blir ett lugnt jul- och nyårsfirande i Halmstad för min del och sedan går flyttlasset upp i början av januari.

Malkolm har ju haft ett längre uppehåll från fotbollen sedan han tog paus under säsongen. Men formmässigt ligger han ändå bra till, intygar han.
– Formen känns väldigt bra. Jag började träna fullt igen i början av september och var med i de två avslutande matcherna för HBK i Allsvenskan. Jag hade mycket väl kunnat spela de matcherna om möjligheten gavs. Så får jag en bra försäsong nu är det inga konstigheter. Jag är i bra form både fysiskt och fotbollsmässigt.

Anledningen till pausen från fotbollen bottnade i psykisk ohälsa där Malkolm tog beslutet att pausa sin karriär. Han har öppet kommunicerat kring detta och fått ett väldigt starkt positivt gensvar, samtidigt som han själv lyft fram den uppskattning han fått från oerhört många människor för sin öppenhet.

Det finns en utförlig intervju med Malkolm om hans tankar kring detta i Studio Allsvenskan för den som vill fördjupa sig ytterligare. I dagsläget har dock pilarna vänt uppåt igen för Malkolm som gläds åt den stabilitet han nu upplever i sin tillvaro.
– Jag mår jättebra idag. Det har varit en lång resa sedan i somras när jag valde att ta en paus. Men det känns som att vi har hittat en stabil grund i det privata hemma med familjen och det har varit det viktigaste. Nu får vi dessutom ett miljöombyte och det känns som att det kommer att vara perfekt för oss. Vi får känna av storstadspulsen och jag tror att det kommer att gynna oss i det privata, samtidigt som jag får en fotbollsmässig utmaning. Efter tolv år i HBK så kändes det som att det var dags. Men för att summera så mår jag bra, det är klart att det är en pågående process men i dagsläget är jag på ett bra ställe.

En väl vald metafor för Djurgårdens IF och några bekanta ansikten väntar på Kaknäs när säsongen drar igång den 9 januari.
– Jag har rätt bra koll på laget, man stöter ju på de flesta under matcherna. Men jag har haft viss kontakt på sociala medier med Jacob (Widell Zetterström). Jag har även hörts en del med Samuel Leach Holm som blev klar i förra veckan. Så det ska bli kul att lära känna allihop och det ska bli otroligt roligt att komma igång med säsongen, avrundar Malkolm.

 

Bosse Andersson om Malkolm Nilsson Säfqvist

Med Malkolm Nilsson Säfqvists underskrift av ett fyraårigt kontrakt har sportchef Bosse Andersson därmed säkrat upp en ramstark målvaktsuppsättning i truppen. Med Malkolms ankomst kommer det in en stor portion rutin och kvalitet som spetsar till konkurrensen ordentligt ute på Kaknäs.
– Malkolm har ju varit i Halmstad sedan 2010 och varit lojal med HBK där han under åren visat att han är en av Sveriges bästa målvakter. Sedan har han ju onekligen haft ett tufft år 2023, vilket de allra flesta känner till eftersom han varit helt öppen med det. Så några kanske höjer på ögonbrynen över att Malkolm kommer till en stor förening som Djurgården. Men vi känner oss väldigt trygga med att han är redo för en ny miljö efter de möten och diskussioner som vi har haft, säger Bosse som får in en målvakt med många fina egenskaper.
– Hos oss kan Malkolm starta om och han är otroligt målmedveten och motiverad för att spela i DIF. Han har en stark personlighet med tydliga ledaregenskaper och har varit väldigt uppskattad under sin tid i Halmstad. Ser man till Malkolms målvaktsspel har han en bra längd och är säker i luftspelet. Han är även skicklig på att värdera i straffområdet och brukar ofta leverera matchavgörande och spektakulära räddningar, vilket vi fått se en hel del av genom åren. Till det tillkommer en gedigen erfarenhet som gör att han kommer att kunna ta upp konkurrensen med Jacob Widell Zetterström på ett väldigt bra sätt. Så Malkolm kommer att ha många fina fotbollsår i Djurgården framöver.

 

Fakta Malkolm Nilsson Säfqvist

Position: Målvakt
Tröjnummer: 30
Född: 3 augusti 1993
Längd: 1,93 m
Tidigare klubbar: Halmstads BK, Östers IF (lån), Lunds BK (lån)
Moderklubb: IS Örnia

 

Senaste nyheter

Relaterat