Företag

Välkommen Philip Rolke!

  • Herrar
  • A-lag
  • 30 mars 2023

Den 16-årige U-landslagsmeriterade mittbacken är klar för tre år med Djurgården.

Efter att truppen fyllts på med ett antal spännande framtidsnamn inom svensk fotboll är det nu dags för ytterligare en flitigt omskriven, ung spelare att ansluta till DIF. 16-årige BP-fostrade mittbacken Philip Rolke återvänder till Sverige efter en sejour i Basel och drar nu på sig den blårandiga tröjan för de kommande tre åren.
– Det är en väldigt skön känsla att få skriva på för Djurgården. Det har dragit ut lite på tiden så det känns bra att äntligen få det klart, berättar Philip som har tränat med A-laget under ett antal veckor och länge haft en bra bild av DIF.
– Jag fick tidigt igång en väldigt bra dialog med Bosse Andersson och Peter Kisfaludy, som jag ju känner väl sedan tiden i BP 06-1, och det har funnits en klok och genomtänkt vision kring min utveckling och karriär. I väntan på att de administrativa bitarna skulle bli klara har jag kunnat träna med A-laget och lärt känna spelare, ledare och övriga i föreningen. Jag tycker att jag har fått ett väldigt bra mottagande och har känt mig välkommen från första stund. Så det var helt rätt beslut att komma till Djurgården.

Därmed blir Philip den tredje 06-födda spelaren i ett framtidsoptimerat DIF där Lucas Bergvall varit lagkompis med Philip i extremt framgångsrika BP 06-1, medan Isak Alemayehu är en lagkompis från svenska P06-landslaget.
– Det känns bra och ger en extra trygghet att man har några som man känner väl och kan luta sig emot. Men nu har jag som sagt träffat hela laget, en väldigt bra grupp och det är kul att vara igång med fotbollen.

Närmast kommer Philip från ett halvår i Basel där han tillhört klubbens U21-lag, men även tränat en del med A-laget, där konkurrensen dock varit knivskarp.
– Det har varit lite tufft bitvis eftersom jag åkte på en skada omgående när jag kom ner dit. Men annars har det totalt sett varit en bra period nere i Schweiz. Det har varit lärorikt för mig på många plan. De har ju en lite annorlunda fotbollskultur och jag har lärt mig mycket och snappat upp många olika saker därifrån som fått mig att utvecklas som spelare, förklarar Philip som apropå detta beskriver sina spetsegenskaper på följande sätt. 
– Jag är snabb på korta distanser, men även längre sträckor. I övrigt tycker jag att jag har en bra högerfot som jag kan använda både i det långa och korta spelet. Sedan är jag rätt bra på huvudet också. De är väl de tre främsta spetsegenskaperna, skulle jag säga. I övrigt trivs jag med att spela i ett bollförande lag, vilket ju Djurgården verkligen är, utvecklar Philip vars sympatiska och trevliga framtoning utanför planen växlas mot en betydligt tuffare attityd ute på planen.
– Jo, det stämmer nog. Jag är en utpräglad vinnarskalle när det drar ihop sig till match.

Vinnarskallen är givetvis påkopplad även i träning. Fast Philip är samtidigt väl medveten om att det råder en stenhård kamp om platser i startelvan och matchtruppen i DIF anno 2023.
– Det är klart att det är en extremt tuff konkurrens för mig. Det är otroligt bra backar framför mig i ordningen, men jag är inte så stressad över det. Jag kommer att ta det i mitt tempo och har några år på mig att bygga en bra grund. Nu till en början handlar det mycket om att acklimatisera sig, bygga på mig och sedan börja slå sig in på sikt. 

Philips fotbollsresa påbörjades som knatte i IFK Lidingö för att sedan fortsätta i BP dit han kom 2018 och bland annat vann ett stort antal turneringar mot europeiskt toppmotstånd. 
– Jag gick till BP från Lidingö när jag var elva år och jag har otroliga minnen från tiden i BP 06-1. Det var en fantastisk period med stora framgångar och jag är väldigt tacksam över att få ha upplevt den tiden. Jag trivdes väldigt bra i laget som vi hade och utvecklades oerhört mycket eftersom vi ofta spelade mot akademier från de europeiska toppklubbarna.

Mer internationell matchning har det även blivit med det svenska P06-landslaget där Philip debuterade som 15-åring under den första landslagssamlingen för 06:orna.
– När jag väl fick kallelsen att spela för landslaget första gången var det en otrolig känsla. Det är en vision som jag burit med mig tidigare att få representera Sverige någon gång, så det var stort att till slut få kliva ut i den blågula tröjan. Tyvärr har jag haft lite skadeproblem efter det som gjort att jag missat några möjliga kallelser, men jag hoppas givetvis på fler chanser framöver, resonerar Philip som ansluter till DIF med högt ställda förväntningar på de kommande tre åren.
– Det är en otroligt väl sammansatt grupp ute på Kaknäs med stora kvaliteter, vilket märks både på och utanför planen. Det finns starka karaktärer, bra ledare och kompetent folk runt omkring plus mycket positiv energi i laget som gör laget så pass bra som det är - det är ju knappast en slump att Djurgården gick så pass långt i Europa-spelet. Så förväntningarna är höga på vad vi kan åstadkomma tillsammans och förväntningarna på mig själv är att jag som alltid ska göra mitt absolut bästa under varje träning och match. Sedan får vi se vart det leder, avslutar Philip.
 

Bosse Andersson om Philip Rolke

Efter att ha säkrat upp några av de mest intressanta unga talangerna i landet just nu fyller nu sportchef Bosse Andersson på ytterligare med en internationellt eftertraktad mittback född 2006.
– Philip Rolke var ju en viktig kugge i BP:s framgångsrika 06-lag och känner några av de spelare som nu har kommit från BP, i synnerhet bröderna Bergvall och Wilmer Odefalk. Rolke lämnade ju svensk fotboll i somras och var eftertraktad från många olika klubbar men valde till slut Basel. Han har haft det lite jobbigt där eftersom han blev skadad ganska snabbt, då han åkte på ett armbrott. Han har utvecklats mycket under sin tid där men totalt sett har det ändå varit lite speciella premisser och det har även funnits en del hemlängtan med i bilden. Så vi fångade upp de signalerna och när en spelare av den kalibern vill hem till Sverige måste vi lyssna på det. Vi har fört en dialog och självklart är det tråkigt för Basel eftersom de tycker att Rolke är en väldigt bra spelare som de gärna hade haft kvar. Men de har också haft stor respekt för Philips behov och har velat tillgodose dem. Nu flyttar han hem och fick bra feedback från sina gamla lagkamrater i BP att det är trivsamt och kul att vara i Djurgården och det är klart att det påskyndat processen, förklarar Bosse som ser många intressanta egenskaper hos Rolke.
– Han är reslig och stor för sin ålder och han agerar som en modern mittback. Han har en fin högerfot och är skicklig i passningsspelet, både det korta och det längre, samtidigt som han har sin snabbhet och är duktig i huvudspelet. En väldigt talangfull och seriös spelare med höga ambitioner som har tre år kvar som junior. I det korta perspektivet är han med och tränar med A-laget och ingår i verksamheten för att anpassa sig. Sett över tid ska han få acklimatisera sig i lugn och ro i en trygg miljö för att på sikt kunna utvecklas till en väldigt bra Djurgårdsspelare. Han är spelklar redan till helgen och kan därmed spela match med DIF PA19 när de möter Halmstad på lördag.

 

Fakta Philip Rolke 

Position: Mittback
Född: 10 juli 2006
Längd: 1,91
Tidigare klubbar: Basel, BP, IFK Lidingö
Landskamper: Sverige U17 (2) 

Senaste nyheter

Relaterat