Företag

Välkommen Samuel Dahl!

  • Herrar
  • A-lag
  • 24 juli 2023

Den 20-årige vänsterbacken och U21-landslagsmannen ansluter till DIF från Örebro SK.

Djurgården fortsätter att fylla på med intressanta namn under transferfönstret och denna gång är det den unga, spännande vänsterbacken Samuel Dahl som sportchef Bosse Andersson rekryterat. Ett eftertraktat namn som hade intressen från ett antal olika klubbar både i Sverige och utlandet, men valet föll på Djurgården.
– Det var ett ganska enkelt val för mig. Ser man till supportrarna, laget och mycket annat är ju Djurgården en av de största föreningarna i Sverige. Så det kändes självklart, säger Samuel som medger att det blev snabba ryck. 
– Det har gått väldigt fort och det var egentligen den här veckan som det tog fart för några dagar sedan. Nu är allt klart så jag är mycket nöjd och jag följer ju Allsvenskan noga, så jag har bra koll på Djurgården sedan tidigare.

Lite extra uppdatering har han även fått av nyförvärvet Noel Milleskog som ju också har ett förflutet i Örebro.
– Han har varit väldigt positiv och sagt att det är en bra grupp och ett bra lag. Noel nämnde även att allting runt omkring är väldigt proffsigt, så det lät dunder. 

Det var många som drog i Samuel och det var något av en lågoddsare att det skulle bli en rörelse bort från ÖSK.
– Det var inte helt överraskande, även om jag inte trodde att det skulle ske så här tidigt som det blev nu. Men jag är som sagt otroligt nöjd att det blev av, just nu är det bara glädje.

Ber man honom beskriva sig själv som spelare ger han följande utvärdering.
– Jag är väldigt löpstark, teknisk och bra med bollen och sedan har jag en bra speluppfattning, säger Samuel som på ett Elias Andersson-liknande sätt skolats om från mittfältare till ytterback.
– Jag tror att jag har ganska mycket hjälp av det. Jag har fått en del teknik och speluppfattning därifrån, vilket hjälper mig mycket som vänsterback där jag kan ta in bollen i planen. Istället för att bara springa fram och tillbaka på kanten.

Samuels fotbollsresa började i IFK Västerås där han sedan tog klivet till Västerås IK, vars lag i sin tur lyftes över till Västerås SK. Det blev en A-lagsdebut i Västerås och därefter en sejour i AIK:s ungdomsverksamhet innan Samuel sedan rekryterades till Örebro SK 2022. Väl där etablerade han sig snabbt som en viktig kugge i laget.
– Jag har enbart positiva omdömen om ÖSK, det var det bästa valet för mig i den situation som jag var i då. Att jag sedan fått spela så pass mycket som jag fått göra är otroligt och det är bara att tacka Christian (Järdler, tränare) för det förtroendet. Han har bidragit stort till min utveckling och eftersom han själv spelat vänsterback har han kunnat hjälpa mig på många sätt. Så min tid i Örebro har gjort mig starkare.

Samuel blev även framröstad som årets spelare i ÖSK 2022, något han känner stolthet över.
– Jag fick ett otroligt stöd från både lagkamrater, ledare och supportrar. De stöttade mig hela tiden även när det gick emot och vi inte fick resultaten med oss. Jag har känt det stödet från alla hela vägen och det ska de ha cred för.

Men nu är det Djurgården som gäller och Samuel är utrustad med ett gott tålamod, men har givetvis siktet inställt på att knipa en plats i startelvan
– Jag ser goda förutsättningar för det så småningom. Jag vet ju att det är otroligt hård konkurrens, så det krävs ett hårt jobb och jag är beredd på att lägga ner det för att lyckas.

Spelmässigt blir det ju också ett snäpp upp nivåmässigt från Superettan
– Så är det ju och Djurgården är ju dessutom ett topplag i Allsvenskan. Jag måste fortsätta utvecklas för att förhoppningsvis kunna ta en plats i startelvan. Jag behöver bli bättre på allt rent generellt, att jag är snäppet vassare i allt jag gör. Snabbare, lite mer fysisk och öka löpstyrkan för att ge några exempel. 

Något han lär få god hjälp med av tränarduon Kim Bergstrand och Thomas Lagerlöf som han redan bekantat sig med.
– Jag hade ett samtal med dem för några dagar sedan och pratade lite om hur det såg på mig. Det var ett bra samtal tycker jag och de vet ju att jag har varit mittfältare förut. De gillar den typen av spelare som kan vara med både uppåt och i speluppbyggnaden. De vet vad jag kan bidra med och jag gillar ju att vara offensiv, resonerar Samuel som flyttar till Stockholm med omedelbar verkan.
– Jag har ju bott här i Stockholm tidigare och trivs bra här. Nu ska jag ordna med boende och komma igång med laget där första träningen sker redan på tisdag, vilket jag ser fram emot. Det verkar som att allt kan gå fort och jag hoppas att jag kan vara spelklar redan till på torsdag. 

 

Bosse Andersson om Samuel Dahl

I och med Samuel Dahls ankomst stärker Bosse Andersson upp långsiktigt på vänsterbacken med ett kontrakt som sträcker sig fram till 31 december 2027. En spännande, ung spelare anländer som gjort ett rejält avtryck i Örebro SK och som nu inleder en ny fotbollsresa i den blårandiga tröjan.
– Samuel är en välutbildad fotbollsspelare som har gjort ett bra intryck i Örebro där han haft en stark utveckling. Han har spelat som offensiv wingback i deras spelsystem och har precis som Elias Andersson skolats om från mittfältare till ytterback. 
– Samuel har varit en av Örebros mest framträdande spelare och vi fick själva smaka på det när vi spelade mot ÖSK i Svenska Cupen i våras. Då var han väldigt duktig med sin löpvillighet, tuffhet och spelskicklighet och visade prov på sin fina inläggsfot. Han har många offensiva kvaliteter och har hunnit med ett par matcher i U21-landslaget. En målmedveten, talangfull och ambitiös ytterback som vet vad som krävs och vi är väldigt glada och tacksamma för att han valt att komma till oss. Han ansluter till laget på Kaknäs under tisdagen och får tröjnummer 26, berättar Bosse.
 

Fakta Samuel Dahl

Position: Ytterback
Född: 4 mars 2003
Tröjnummer: 26
Tidigare klubbar: Örebro SK, Västerås IK, Västerås SK
Moderklubb: IFK Västerås
Landskamper: Sverige U21 (2), U19 (9), U17 (17)

Senaste nyheter

Relaterat