Företag

Välkommen tillbaka Samuel Leach Holm!

  • Herrar
  • A-lag
  • 29 nov 2023

Cirkeln sluts för den 26-årige mittfältaren som gjort rejält avtryck under sin tid i BP och nu återvänder till Djurgården där han spelat som ungdomsspelare.

Säsongen må vara över men en ny väntar runt hörnet och redan nu slås transferfönstret upp med full kraft. För Djurgårdens del innebär det en första spännande värvning i form av BP:s 26-årige mittfältare Samuel Leach Holm. En spelare som gjort ett stort avtryck i Allsvenskan under 2023 - och som även blev utsedd till ”Årets mittfältare” i Superettan 2022.

Nu är det dock dags att åter dra på sig den blårandiga tröjan för Samuel som med ett färskt treårigt kontrakt i näven återvänder till Djurgården - laget i hans hjärta - där han spelade från 12 års ålder hela vägen upp till juniorlaget.
– Det känns helt fantastiskt, otroligt motiverande och väldigt kul. Jag är extremt taggad på säsongen 2024, säger Samuel som varit flitigt uppvaktad från många håll men var säker på sitt val.
– Det har varit en hel del klubbar som har anmält intresse, men när jag fick första kontakten med Djurgården så kändes valet helt självklart. Det blir som att jag sluter cirkeln eftersom jag gjort väldigt många år i föreningen, men inte fått göra några A-lagsmatcher. Det har alltid varit en dröm sedan jag var liten att spela i Djurgården och nu är det dags för mig att bidra på seniorsidan också efter tiden i akademin.

En annan bidragande faktor i valet har varit en god och tydlig kommunikation kring Samuels roll i det kommande blårandiga lagbygget.
– Jag har haft en hel del möten. Bland annat med ”Tolle” (Thomas Lagerlöf) då Kim (Bergstrand) var borta - och självklart även med Bosse Andersson och Henrik & Hugo Berggren och övriga. Det har varit väldigt bra möten där de förklarat hur de ser på mig som spelare och vilken typ de vill att jag ska vara i och runt omkring laget. Jag tycker att den bilden som de har målat upp har varit överensstämmande med den som jag vill vara, så det har varit positivt.

Samuel är bördig från Åkersberga och efter de inledande åren i IFK Österåker gick han via FC Djursholm till Djurgården som 12-åring. Resan gick sedan sömlöst upp till spel i DIF P19 för att sedan plana ut i en karaktärsprövande Elliot Käck-liknande resa där han lämnade Djurgården som junior och nu återvänder som 26-åring. Vägen tillbaka gick via Åtvidaberg, Sollentuna FK, Västerås och Dalkurd innan Samuel landade i BP. Där har han varit starkt bidragande i lagets klättring från division 1 upp till Allsvenskan med bibehållen plats i år efter ett övertygande kval mot Utsikten BK.
– Det har varit en lång resa som verkligen inte varit spikrak. Någonstans runt 21 års ålder insåg jag att jag måste ta kontroll över min egen utveckling. Oavsett om jag spelade eller inte så handlade det om att jag måste träna lika hårt som andra spelar för att bibehålla samma matchtempo i kroppen. Därifrån har jag jobbat stenhårt fram till den punkten där jag är idag och nu ska jag lägga i ytterligare en växel här i Djurgården.

Samuel har med sig många fina minnen från tiden i BP dit han kom 2021 och bland annat blev utsedd till ”Årets mittfältare” i Superettan 2022.
– Jag kom till en grupp som hade misslyckats med att gå upp från division 1, efter att ha fallit på straffläggning i kvalet. Målet var självklart att gå upp till Superettan och jag och andra kom in där vi satte en väldigt bra grund med duktiga spelare och ledare. Jag fick mycket speltid och byggde självförtroende,  samtidigt som jag hittade en bra roll i gruppen som var nödvändig för mig i det steg som jag var i då i min karriär.
– Under andra året förlorade vi en del spelare men fortsatte bygga på det som vi gjorde bra i divison 1. Jag fick ta en ännu större roll i Superettan och klev ner från en offensiv mittfältsposition till en defensiv roll. Sedan fortsatte vi att ha tydliga roller under året i Allsvenskan där jag fick stort förtroende och försökt betala tillbaka det genom prestationer på planen. Så för att summera har det varit fantastiskt att få landa i en bra och professionell klubb under tre år där vi gått upp två serier och stannat kvar i Allsvenskan.

Samuel trivs utmärkt med klivet ner som 6:a i på mittfältet. Samtidigt besitter han en mångsidighet där han bland annat tidigare spelat som ytter och central forward under ungdomstiden i Djurgården.
– Jag har spelat på de flesta positionerna, men jag föredrar att spela centralt på mittfältet. Sedan är det upp till Kim & Tolle var jag ska spela. Jag kommer att ta den position som de sätter mig i och göra det bästa möjliga utav den.

Ser man till Samuels egenskaper på planen beskriver han dem på följande vis:
– Jag har en bra passningsfot, både på kort och längre distans. Sedan löper jag mycket, både med och utan boll och har ett väldigt bra skott. 

En hårt jobbande och spelskicklig mittfältare med andra ord som gärna poängterar vikten av mod i matcherna.
– Jag drivs väldigt mycket av publiken. Så när det är matcher med mycket folk på plats blir det extra roligt. Som spelare vill jag alltid primärt vinna matchen, men också spela det spelet som vi övar på träningsplanen. Jag har en tendens att försöka spela som jag tränar och jag försöker att vara modig på träningsplanen och utveckla både mig själv och mitt lag. Det planerar jag att göra även här i Djurgården, säger Samuel som därmed får den naturliga följdfrågan om modet även inkluderar högriskpassningar.
– Om det är det som krävs, så absolut. Det handlar ju om att sätta upp lagkamrater i så bra lägen som möjligt och om någon tar en löpning som kräver en svårare passning så kommer jag att slå den om jag känner att jag har möjligheten.

Att Samuel verkligen gillar att träna hårt passar dessutom ypperligt in i den energiska träningskultur som Kim & Tolle driver på Kaknäs.
– Det känns som att vi ser på träning på exakt samma sätt, så deras träningar kommer nog att passa mig väldigt bra. Vilket också är en stor anledning till att jag är väldigt taggad på att få arbeta med dem. Jag har ju aldrig haft dem som tränare själv men man kan ju se de fantastiska resultat som de har gjort i Djurgården, både i Allsvenskan och Europa-spelet. Så jag ser verkligen fram emot att komma igång med träningen, förhoppningsvis kan de hjälpa mig att utvecklas och se till att vi blir slagkraftiga som lag under 2024.

En säsong då det sannolikt blir en knivskarp kamp om startplatserna, Samuel välkomnar dock tuff konkurrens.
– När man går till en större förening så är det naturligt att det kommer att finnas bättre spelare på ens position. Det är jag inställd på och jag är här för att bidra till Djurgårdens IF på planen. I vilken form det blir får vi se, men jag kommer att göra mitt bästa på varje träning och i varje match under varje minut jag får på planen.

Vilket osökt leder vidare till förväntningarna på den kommande tiden i DIF.
– Förväntningarna är att vi som lag ska vara extremt konkurrenskraftiga på planen och att vi ska göra vårt yttersta varje dag på träningsplanen för att utveckla både jaget och laget. Men framför allt att bygga så bra resultat som möjligt för Djurgården, sammanfattar Samuel.

 

Bosse Andersson om Samuel Leach Holm

I och med värvningen av Samuel kickar sportchef Bosse Andersson igång årets fönster med ett eftertraktat namn som det surrats flitigt om under en längre tid. Nu är dock signaturen på pränt och därmed är en viktig kugge på mittfältet säkrad med ett kontrakt som sträcker sig över tre år.
– Samuel är en riktig djurgårdare som nu kommer hem. Han var ju med i vår verksamhet för ett antal år sedan och har gått en lång väg. Ser man till den här säsongen har han varit en av de spelskickligaste mittfältarna i Allsvenskan - en duktig passningsspelare som vill framåt och är väldigt rörlig. Sedan har han väldigt höga ambitioner med sin fotboll, han vill alltid vara involverad på planen och tar ett stort ansvar. Samuel har många bra fotbollsår framför sig och det ska bli väldigt roligt att följa hans framfart under de kommande säsongerna, summerar Bosse.

 

Fakta Samuel Leach Holm

Position: Mittfältare
Född: 9 oktober 1997
Längd: 1,84
Landskamper: Sverige U19 (3)
Tidigare klubbar: BP, Dalkurd, Sollentuna FK, Västerås SK, Åtvidabergs FF
Juniorlag: Djurgården, FC Djursholm, IFK Österåker

 

Senaste nyheter

Relaterat