Företag

Vi välkomnar Marcelo Fernández som ny huvudtränare för damerna

  • Damer
  • A-lag
  • 30 juli 2023

Välmeriterade och mångfacetterade Marcelo återvänder till Djurgården efter sex säsonger som huvudtränare för BP:s damer.

Det har blivit dags för förändringar på ledarsidan i DIF Dam där Marcelo Fernández Figueroa kliver in som ny huvudtränare under de kommande 2,5 åren. Närmast kommer Marcelo från BP där han varit verksam sedan 2017 och under sex säsonger fört laget upp från division 1 upp till OBOS Damallsvenskan, där BP hållit sig kvar efter att ha besegrat IK Uppsala i kvalet förra året.

Djurgården har Marcelo dock god koll på sedan tidigare, efter att ha tränat damlaget 2013 i Elitettan, och nu tio år senare är det dags för en återkomst till föreningen.
– Det ska bli jätteroligt att komma tillbaka till Djurgården som tränare för damerna. Där ligger ju DIF och hela damfotbollen betydligt längre fram än när jag var här senast. På något sätt har det funnits med i bakhuvudet att jag skulle kunna komma tillbaka till Djurgården som tränare för något annat lag inom organisationen. Så det känns extra roligt att jag nu får ta mig an uppdraget som huvudtränare för damerna. Jag känner ju föreningen väl och det blir väldigt kul att få komma tillbaka till Stadion, Hjorthagen och framför allt ”Krillan” (Kristinebergs IP) med de nya faciliteterna, berättar Marcelo som ledde en namnkunnig trupp säsongen 2013.
– I det laget som jag tränade ingick ju en hel del DIF-profiler som Irma Helin, Alexandra Höglund, Madeleine Stegius, Tove Enblom och Klara Berggren., 

Under ovan nämnda tioårsperiod har det även skett en utveckling i raketfart av damfotbollen både i Sverige och internationellt.
– Utvecklingen har varit lavinartat, inte bara när det gäller spelarna utan även sett till klubbarna. Jean-Michel Aulas, som är president i Olympique Lyon, var till exempel en av dem som låg långt framme och var tidig med damlag, där det blev ordentliga satsningar. Sedan dess har många klubbar på herrsidan lyft fram sina damlag under de senaste åren, Barcelona är ett lysande exempel - den damsatsningen är 6-7 år gammal, men det är tydligt att den har gett effekt. Så det är åt det hållet det rör sig där större klubbar dubblerar med både herr- och damlag högst upp i divisionerna. Den tendensen finns ju även i Sverige och om några år tror jag att Allsvenskan och Damallsvenskan kommer att se ganska likartade ut sett till lagen.

Jämför man resursnivån mellan Barcelona och BP är ju skillnaden minst sagt rejäl där Marcelo har utgått från begränsade resurser under sina sex år på Grimsta och jobbat hårt med att optimera förutsättningarna utifrån det.
– För mig handlar det väldigt mycket om att utveckla de spelare som man har så att de blir bättre. Det var otroligt lärorika och utvecklande år BP för egen del, men också väldigt framgångsrika sett till den målsättningen som fanns när jag kom in i klubben. Jag minns att jag satt på O´Learys på Alströmergatan tillsammans med sportchefen och skissade upp planer där vi faktiskt träffade rätt på väldigt mycket. På så sätt nådde vi långt och 2017 när jag kom in hade vi en väldigt liten organisation, men den svällde för varje år. Det ställde högre krav på mig som tränare och vi blev allt bättre, vilket gjorde att vi kunde plocka spelare från en annan hylla. 
– Det var en väldigt utvecklande tid där vi hade som första mål att spela i Elitettan och hade två säsonger tilltänkta för det. Därefter hade vi en treårsplan som handlade om att hålla oss kvar, sedan etablera oss i mitten och gå upp det tredje året. Det lyckades vi också hålla och väl uppe i Damallsvenskan hade vi ambitionen att hänga kvar, trots att vi hade den absolut lägsta budgeten av alla klubbarna och även det lyckades vi med. Sammantaget var det sex väldigt roliga och framgångsrika år som jag lärde mig mycket av.

Ett fint exempel på hur man maximerar kapaciteten i sitt lag och får ut mesta möjliga av truppen. Något som Marcelo hoppas kunna göra även i Djurgården som är i behov av poäng inför hösten.
– Det tror jag att jag kan göra. Jag har fyllt på med erfarenheter i ryggsäcken både från toppstrid och bottenstrid och har lärt mig en del om hur spelare agerar vid både med- och motgång. Vissa saker känner jag igen sedan tidigare och man måste se hur man får ut max av en trupp när vi är i en prekär situation. 

Vilket de facto blir aktuellt till omstarten då prio ett är att ta solida kliv upp på säker mark.
– Beställningsjobbet är ju i första hand att det ska spelas damallsvensk fotboll på Stadion under 2024. Det är min målsättning här och nu - att se till att vi håller oss kvar. Det är första steget och därefter kan vi börja titta på målsättningar och ambitioner längre fram. I nuläget måste vi se det på ett nyktert sätt, att det handlar om att klara kontraktet och inte dra iväg i några utopier för framtiden. Det betyder inte att man är ambitionslös, men vi är ett lag i nedre halvan av tabellen just nu och där vi måste vara realistiska och ta ett steg i taget. Om vi sedan lyckas genomföra uppdraget kan vi fundera framåt, så ser jag på det i min roll som tränare.

För att nå dit krävs såväl full fart framåt som håll tätt bakåt, samt även järnkaminstakter, enligt Marcelo.
– Vi behöver stärka upp försvaret där det blivit väldigt många insläppta mål, hitta en bra struktur och ett arbetssätt för det. Sedan vill jag att vi är väldigt vertikala i vårt anfallsspel med ett bra kantspel där vi måste vara löpstarka. Nu väntar ett ganska tufft spelschema, men jag vill se att vi verkligen är med och hela tiden vill tävla. Jag vill se spelare som kliver in i dueller och krigar på i varje moment. 

Marcelo får hjälp i uppdraget av assisterande tränare Mikael Widfeldt som kliver upp från flickakademin där han fram tills nu har tränat DIF FA19.
– Vi har pratat vid några tillfällen och i och med att jag befunnit mig i Spanien när det blev klart har vi haft digitala möten. Men känslan är väldigt bra och Micke verkar vara härlig och prestigelös som individ. Vi ligger även mycket nära varandra fotbollsmässigt, båda är öppna för nya lösningar och jag känner att vi kan göra varandra bättre genom att utmana varandra. Det ska bli otroligt kul att jobba nära Jean och Mikael samt övriga i tränarstaben. Snart kommer vi att lära känna varandra ordentligt, men de första intrycken är att kemin finns och det är ju en förutsättning för att det ska bli ett lyckat samarbete, konstaterar Marcelo som även ska bekanta sig med laget inom kort.
– Aleksandra Lobanova känner jag ju väl sedan tidigare. Hon gick den långa vägen i BP, från bänken och ibland läktaren till att bli en startspelare. Alex var uthållig i sin fotbollsutveckling och visade prov på stark karaktär. I övrigt har jag bara ett utanförperspektiv när det gäller gruppen men har givetvis sett dem i matcher, vilket blivit ganska många under de senaste åren. Så jag kan göra vissa bedömningar i nuläget, men behöver skapa mig en djupare uppfattning om varje person i truppen. Just nu är det en siffra på en tröja, även om jag tror mig ha en ganska god uppfattning om de flesta i laget.

Betydligt mer än en god uppfattning har Marcelo när det gäller fotboll i stort. Han är ett välkänt namn för många med tanke på hans arbete som expertkommentator i TV 4 under sändningarna från bland annat La Liga och Serie A, samt under damernas EM 2022. 
– Jag konsumerar väldigt mycket fotboll under veckorna och har gjort det under de senaste åren i min roll som fotbollsexpert på TV4. Jag ser på mycket internationell fotboll och landslag, såväl herrar som damer. Jag hoppas att det kan stärka mitt analytiska öga och ge mig insyn i de trender som råder i dagens fotboll. Men i grunden är jag ju fotbollstränare.

Numera kan Marcelo dessutom fokusera helt på fotbollen jämfört med första tiden i BP.
– Sedan tre år tillbaka har jag jobbat heltid med fotboll. När jag började i BP hade jag en anställning på Regeringskansliet som departementssekreterare på näringsdepartementet och kombinerade det med fotboll. Något år senare fick jag möjlighet att vara fotbollsexpert och diskutera fotboll på tv och vara med i olika program på webb-tv. Så ett tag hade jag fyra olika uppdrag, men mitt i pandemin tog jag tjänstledigt och satsade fullt ut på att bli renodlad fotbollsarbetare - och det är väl det som jag är nu. Men jag har kunnat ta med mig mycket lärdomar från Regeringskansliet i hur man tar komplexa och snabba beslut som man kan ha med sig in i ledarskapet på fotbollsplanen. Jag har även jobbat med personalansvar på Region Stockholm, så även där finns det mycket lärdomar att hämta.

Vilka delar Marcelo fyller sitt ledarskap med återstår att se under de kommande 2,5 år som kontraktet sträcker sig över. Men förväntningarna på framtiden utgår från stegvis progression.
– Ser man det rent resultatmässigt hoppas jag att vi blir ett lag som inte har kniven mot strupen varje år när man kommer in i oktober/november. Vi bör ha ett första steg att hamna högre upp. Men jag vill helst inte tala om uttalade målsättningarna, utan ska i första hand klara oss kvar och framgent sätta upp en hållbar plan över två år där vi varje år blir bättre, summerar Marcelo.
 

Jean Balawo om valet av Marcelo Fernández

Efter en säsong där Djurgården haft det svårt att etablera sig på den övre halvan av tabellen i OBOS Damallsvenskan genomför nu sportchef förändringar på ledarsidan. I och med Marcelos ankomst får DIF in en tränare som levererat fina resultat i BP trots knappa resurser och som är skickligt på att maximera kapaciteten hos sitt lag.
– Det känns glädjande att kunna hälsa Marcelo välkommen tillbaka till vår förening. Vi får in en erfaren ledare som vet hur det känns att hantera favoritskap när det gäller förväntan på att gå upp till OBOS Damallsvenskan - som BP gjorde från Elitettan. Samt även hur det är att kämpa för överlevnad i högsta serien, inräknat kvalet mot Uppsala förra året. En skicklig tränare som kan både ligan och föreningen väl vid det här laget, sammanfattar Jean.


 

Senaste nyheter

Relaterat