Företag

Välkommen Peter Therkildsen!

  • Herrar
  • A-lag
  • 21 feb 2024

Djurgårdens stärker upp truppen med den kraftfulla och mångsidiga danska försvararen som ansluter från norska Haugesund.

Upprustningen inför den allsvenska starten rullar vidare och nu välkomnar vi en intressant blårandig förstärkning i form av den 25-årige dansken Peter Therkildsen. Närmast kommer han från Haugesund i norska Eliteserien där han gjort 104 tävlingsmatcher med 11 mål och 17 assist i poängkolumnen.

En fysisk stark och synnerligen mångsidig spelare som nu är på plats med ett nyskrivet kontrakt fram till sommaren 2027 - och Peter själv blev väldigt glad när han fick förfrågan om att spela i blårandigt.
– Det var ett lätt beslut för mig och jag har haft en bra dialog med Bosse (Andersson) hela vägen. Jag vet att Djurgården är ett av de stora lagen i Sverige och hela Skandinavien, så när jag fick möjligheten att spela här var det inte mycket att fundera på, förklarar Peter som har skaffat sig lite extra koll på sin nya hemvist.
– Jag läste på en del innan jag kom hit och vet att det är en anrik förening som har vunnit mycket titlar genom åren. Det har definitivt bidragit till attraktionen och är något som jag vill vara en del av.

Den positiva synen gäller även den allsvenska fotbollen i stort.
– Av det jag sett och hört är det många av lagen som vill rulla boll längs marken och bygger offensiven kring en passningsinriktad fotboll. Det tilltalar mig och det blir spännande att lära mig mer om det nu under våren, konstaterar Peter som fick ett färskt smakprov på svensk fotboll när Haugesund mötte Häcken i en träningsmatch för ett par veckor sedan, där Peter för övrigt noterades i målprotokollet.
– Det var en bra match och alltid kul att få göra mål. Sedan vill jag även lyfta fram det stora supporterskapet inom svensk fotboll som jag går igång på och jag ser verkligen fram emot att få spela inför vår publik på Tele2 Arena.

Ser man till Peters egenskaper på planen är mångsidigheten en ofrånkomlig egenskap. På Transfermarkt är han listad på hela elva olika positioner under sin elitkarriär och i princip är det bara målvakt som inte finns med.
– Jag försöker alltid göra mitt bästa var jag än placeras på planen. Mestadels har jag spelat centralt när jag var yngre och på senare tid har jag spelat mer som wingback eller ytterback. Men jag spelar som sagt där tränarna vill ha mig och tar det därifrån, förklarar Peter som ändå får den oundvikliga frågan vilken position han gillar allra bäst för egen del.
– Då skulle jag nog säga wingback eller på det centrala mittfältet som 8:a.

Ovan nämnda frågeställning dök givetvis även upp när Peter bekantade sig med tränarduon Kim Bergstrand och Thomas Lagerlöf.
– Vi diskuterade såklart den biten och de nämnde att de ser min mångsidighet som en stor tillgång. Men annars pratade vi inte så mycket om specifika positioner, vi får se vad det blir framöver. Jag fick ett gott intryck av Kim & Tollle och det märktes att de hade väldigt god koll på mig och mina egenskaper, så det var ett bra första möte.

Karriären inleddes i HB Kœge där Peter sedan rörde sig vidare inom den danska fotbollen till division 1-laget Naestved BK (2018-2019) och sedan vidare till Superliga-laget AC Horsens. Efter en säsong blev det en utlåning till norska Haugesund som sedermera övergick till en permanent övergång och väl på plats i Norge har det som sagt rullat på bra för Peter.
Ser man till egenskaper på planen som tagit honom hit är hårt jobb ett återkommande mantra.
– Det är alltid svårt att bedöma sina egna egenskaper. För mig är det viktigaste att jag gör min uppgift ordentligt. Jag är en spelare som jobbar hårt och ger allt för laget. Jag försöker alltid ha en aggressiv spelstil och gillar att ta mig uppåt i banan och bidrar gärna med mål och assist i offensiven. I övrigt är jag rätt okej teknisk sett och vill alltid vara delaktig i spelet.

Flyttlasset till Stockholm går inom kort och Peter ser fram emot att bli en del av 08-tillvaron.
– Det ska bli väldig roligt. Jag har inte varit i Stockholm innan men hört mycket gott om staden och hur vacker den är. Jag är själv uppvuxen strax söder om Köpenhamn och det är två jämförbara städer. Så jag ser verkligen fram emot att flytta hit och komma in i stadslivet här, säger Peter och avrundar med att svara på vilka förväntningar han har på tiden i DIF.
– Förväntningarna initialt är att göra det så bra som jag kan rent individuellt. Jobba stenhårt för laget och sedan får vi se vart det leder. Sedan är det klart att i en förening som Djurgården kan man inte låta bli att tänka på framgångar och titlar. Självklart vill jag vinna så mycket som möjligt med Djurgården, men vi börjar med det hårda jobbet.

 

Bosse Andersson om Peter Therkildsen

Det har surrat intensiva rykten om förstärkningar på sistone och nu levererar Djurgårdens sportchef Bosse Andersson eftertraktad dansk dynamit i form av Peter Therkildsen. En kraftfull, löpstark och mångsidig spelare som har alla förutsättningar att bli väldigt nyttig för laget, enligt Bosse.
– Peter är stor och kraftfull spelare med mycket energi och för mig är han en riktig järnkamin. Han har samlat på sig mycket erfarenhet från både danska Superligan samt norska Eliteserien och varit ordinarie i Haugesund under de tre senaste säsongerna. Där fick han sitt genombrott som högerback men han är väldigt allround och öppen för att spela på alla positioner i försvaret, samtidigt som han även kan spela på mittfältet vid behov. Peter  besitter i övrigt många offensiva kvaliteter och har en löpvillighet som vi kommer att ha glädje av, förklarar Bosse som därmed ger sin tränarduo ett potent multiverktyg till lagbygget.
– När vi går in i säsongen behöver vi  ha en stark uppsättning backar och i det korta perspektivet kommer han att vara en försvarsspelare som kan spela på alla positioner i defensiven. Men han trivs ju allra bäst som ytterback och det ska bli spännande att följa honom under hans tid i DIF.

 

Fakta Peter Therkildsen

Position: Försvarare
Född: 13 juni 1998
Längd: 1,90 m
Tröjnummer: 17
Tidigare klubbar: Haugesund, AC Horsen, Naestved BK, HB Kœge

 

Senaste nyheter

Relaterat