Företag

Välkommen Sura Yekka!

  • Damer
  • A-lag
  • 20 feb 2024

Den landslagsmeriterade kanadensiska ytterbacken ansluter till Djurgården från Vittsjö.

Djurgården rustar vidare inför cupstarten den 9 mars och stärker upp truppen med den 27-åriga kanadensiska ytterbacken Sura Yekka. En rutinerad och mångsidig försvarare med 18 landskamper för Kanada på sitt cv som nu är klar för två år med Djurgården.
– Det känns fantastiskt kul att få skriva på för Djurgården. Jag har ju spelat ett år i Vittsjö tidigare och var sugen på att komma till ett större svenskt lag. Där kände jag att Djurgården hade mycket att erbjuda, en förening med stora resurser och en anrik historia. Jag vill vara en del av det och bidra till att ta laget i rätt riktning, berättar Sura som hunnit köra ett antal träningspass med sina nya lagkompisar.
– Jag har fått ett fint första intryck. Alla har varit väldigt välkomnande, så jag kände mig hemma direkt. Sedan måste jag lära mig mer svenska, men överlag kommer det här att bli jättebra.

En ytterligare dos teambuilding blev det när hon åkte med laget till Göteborg för att se lördagens match mot BK Häcken.
– Det var roligt att hänga med och se matchen. Jag tycker inte att resultatet speglade matchbilden och det var några enstaka misstag från oss som avgjorde i slutet. Men känslan från matchen är att vi har ett lag som kommer att göra en bra säsong och kunna hota topplagen, säger Sura som uppskattar OBOS Damallsvenskan som liga.
– Jag gillar att det är en jämn och bra nivå där många lag kan vara med och slåss om guldet. Inget lag går säkert, utan det är tufft motstånd hela tiden där alla kan slå alla.

Sura är född i Toronto av ugandiska föräldrar där idrotten var viktig för familjen, hennes mor Evelyn Adiru var friidrottare som representerade Uganda i OS 1984. Sura har friidrottat mycket även hon och tog de facto bronsmedalj på 800 meter i de kanadensiska ungdomsmästerskapen. 
– När jag var ung så höll jag på med både friidrott och fotboll och var inte säker på vilken gren jag ville syssla med. Sedan föll valet på fotbollen när jag var 13 år och den har gett mig mycket, bland annat möjligheten att spela utomlands i både Tyskland, Frankrike och nu Sverige. Det passar bra eftersom jag älskar att resa.

Debuten i det kanadensiska landslaget kom redan hösten 2013 och Sura är alltid redo att dra på sig landslagströjan om ”The Canucks” kallar.
– För mig är det alltid en stor ära att spela för landslaget och jag hoppas att jag får tillfälle att göra det fler gånger framöver, förklarar Sura som definitivt lever upp till devisen ”laget före jaget”.
– Jag är först och främst en lagspelare och sätter lagets behov framför mina egna, det kommer ofta naturligt för en försvarare och jag vill alltid bidra med hårt jobb på planen. I övrigt tycker jag att det är svårt att prata om mina specifika egenskaper som spelare, det får andra göra.

Att flytta från Vittsjö till Stockholm pratar hon desto hellre om.
– Jag gillar verkligen städer och har varit mycket i Stockholm tidigare. Det blev dock ganska korta besök förra året när vi spelade här med Vittsjö. Men jag ser fram emot att bo här och lära känna den här vackra staden ordentligt, det finns mycket att upptäcka. Nu ska jag komma till rätta och jag ser verkligen fram emot att träna hårt tillsammans med laget så att vi är redo när säsongen börjar på allvar med Svenska Cupen, avslutar Sura.

 

Jean Balawo om Sura Yekka

Med värvningen av Sura får sportchef Jean Balawo in en mångsidig ytterback som kan användas på båda kanterna och som även bidrar med mycket erfarenhet och rutin i truppen.
– Sura är självklart en intressant profil att hämta in för oss. En spelare som vi räknar med att kunna använda både till höger och vänster, men hon kan även spela som mittback. I och med att vi har en tightare trupp i år kommer vi att behöva spelare som kan spela på fler positioner. Ser man till hennes egenskaper är hon fysiskt stark, aggressiv och jobbar väldigt hårt. Hennes ankomst gör att vi skärper konkurrensen i backlinjen, samtidigt ska vi ge Sura lite tid att anpassa sig eftersom det var ett tag sedan hon spelade fotboll. Men hon smälter redan bra in i gruppen och kommer att bidra till fina prestationer ute på planen framöver, summerar Jean.

Fakta Sura Yekka

Position: Ytterback
Född: 4 januari 1997
Längd: 1,65
Tidigare klubbar: Vittsjö, Le Havre, MSV Duisburg
Landskamper: Kanada (18), Kanada U20 (11), Kanada U17 (4)

 

Senaste nyheter

Relaterat