Företag

Välkommen Tokmac Nguen!

  • Herrar
  • A-lag
  • 25 mars 2024

Djurgården förstärker offensiven med den välmeriterade norske anfallaren som ansluter från Ferencvaros.

Efter en stark säsongsinledning med en finalplats i Svenska Cupen och säkrat Europa-spel förstärker sportchef Bosse Andersson truppen med en mycket intressant värvning. Den 30-årige norske landslagsanfallaren Tokmac Nguen, (född i Kenya), ansluter från ungerska Ferencvaros och har skrivit på för två år i Djurgården.  

En spelare som många DIF-supportrar har koll på sedan mötet med Ferencvaros i Champions League 2020 där det blev förlust med 2-0 och Nguen avgjorde matchen med sina två mål. Ett inte alltför ovanligt scenario för Tokmac som under sin period i den ungerska klubben stått för 47 mål och 33 assist på 193 matcher sedan hans ankomst 2019.

Framöver återfinns han dock på rätt sida iförd den blårandiga tröjan och ser fram emot att bli en del av Djurgården.
– Det känns väldigt bra att komma hit till en så stor och ambitiös förening. Ett naturligt steg för mig så jag är väldigt ”happy”, berättar Tokmac som därmed tackar för sig i Ferencvaros.
– Det var på tiden och efter fem år ville jag testa något nytt. Det var dags för mig att ta ett nytt steg och jag fick höra om intresset för några veckor sedan. Det blev seriöst väldigt fort när jag meddelade att det lät intressant och vi märkte att det fanns en möjlighet att få alla parter nöjda, sedan gick det snabbt.

Att Tokmac fått en positiv bild av Djurgården bidrog till valet.
– Jag såg direkt att det är en ambitiös förening och jag fick en bra överblick på vilka idéer som finns här. Sedan är det ju i Skandinavien och jag vet att Djurgården är ett av de stora lagen här. Så det var ett enkelt beslut för mig.

Två norska landsmän, även de från Drammen-trakten, i laget i form av Tobias Gulliksen och gamle lagkompisen Gustav Wikheim är dessutom ett extra plus.
– Det betyder såklart en del och jag har snackat lite med båda två. Jag har spelat med Gustav tidigare och vi är väldigt goda vänner. Vi växte upp tillsammans och kom upp i A-laget samtidigt i Strömsgodset.

Närmast kommer Tokmac från fem säsonger i ungerska Ferencvaros som radat upp ligatitlar och gjort starka resultat i Europa under den perioden.
– Det har varit en väldigt bra tid i Ferencvaros. Jag kom ju dit 2019 och precis som DIF är det också en ambitiös klubb. Jag tog ett beslut grundat på magkänsla, det blev bra och vi skrev klubbhistoria. Så det har varit en fin tid i Ferencvaros, förklarar Tokmac som inte glömt bort Champions League-kvalet mot Djurgården 2020 där han avgjorde med två mål.
– Jo, den matchen minns jag väl. Det var ju lite synd att vi inte spelade en andra match här på Tele2 Arena i Stockholm, det hade varit kul och det hade nog blivit en annorlunda typ av match då. Men det här var ju under covid och då var det bara en match som spelades.

Ser man till hans egenskaper trivs Tokmac i alla offensiva positioner och kan spela såväl centralt som på kanterna. Något han dryftat med tränarduon Kim & Tolle.
– De kan använda mig i de flesta offensiva positioner. Jag spelar där de vill ha mig och jag har spelat i många olika positioner under min karriär. Det gjorde jag även i Ferencvaros och jag trivs överallt i offensiven.

Det sista året i den ungerska klubben blev dock inte som planerat då en skada ställde till det.
– För mig var det första gången i mitt liv som jag var skadad och då blev det ju ingen tid ute på planen. Fast sedan förra sommaren har det gått bra, jag har hållit mig undan skador och sett till speltid är det ju så inom fotbollen att det alltid kommer in nya människor med nya idéer. Men jag hade ett avtal med klubben om att jag ville pröva något nytt. Så det gick smidigt att lösa situationen, berättar Tokmac som ändå tyckte att det var en nyttig erfarenhet.
– Jag fick mycket lärdomar av att vara i en situation när jag var skadad, det var första gången jag var borta från fotbollen så länge. Jag är van vid att spela mycket matcher och träna hårt och nu blev det mest gym, och rehab. Så jag lärde mig att vara tålmodig.

En värdefull egenskap inom fotbollen och i övrigt beskriver Tokmac sig själv som spelare på följande vis:
– Jag är väldigt motiverad och jag ser verkligen fram emot att få spela för Djurgårdens fantastiska supportrar. Det ska bli kul och de kommer att få se en offensiv spelare som gillar att göra mål, skapa chanser och som älskar att vinna matcher.

 

Det finns dock ett behov av en viss startsträcka för att optimera formen.
– Den är som den är. Det var länge sedan jag spelade match så jag kommer att behöva lite tid för att bygga upp formen. Men jag är redo för att jobba hårt för att börja vinna matcher, konstaterar Tokmac med en dryg vecka kvar till allsvensk premiär.
 – Vi får se vad tränarna säger. Jag kommer att behöva lite tid för att komma igång, men vi har ett bra fysteam och de har full koll på hur jag ska komma i form så fort som möjligt.

 

Bosse Andersson om Tokmac Nguen

Ett redan intensivt och omskrivet blårandigt transferfönster toppas nu med ännu en spännande värvning av sportchef Bosse Andersson. Därmed spetsas DIF-offensiven ytterligare med en spetsig och rutinerad poängspelare som med sin mångsidighet blir ett flexibelt vapen i anfallsspelet.
– Tokmac är ju en väldigt skicklig spelare som kan spela på många olika positioner i offensiven. Han har ju haft en fantastisk tid i Ferencvaros och vi fick själva smaka på det i Champions League-kvalet 2020, jag tror att alla djurgårdare som såg den matchen minns honom.
– Ser man sedan tillbaka på den senaste tiden som varit så är det klart att han haft det lite tuffare. Men vi har haft en dialog över tid och han är väldigt sugen på att komma tillbaka till Skandinavien. Han har följt Djurgården noga och är väldigt målmedveten och motiverad inför sin ankomst till oss. Dessutom har han ju två norska vänner från Drammen här i Wikheim och Gulliksen, berättar Bosse som vill ge sin nye anfallare lite startsträcka initialt.
– Tokmac vet sitt uppdrag, han ska vara med och göra Djurgården framgångsrikt under de här åren. Sedan vet vi att han kommer att behöva lite tid på sig för att växa in i kostymen, vilket vi är helt övertygade om att han kommer att göra och det ska bli spännande att följa hans framfart i Allsvenskan under de kommande säsongerna.

 

Fakta Tokmac Nguen

Position: Anfallare
Född: 20 oktober 1993
Längd: 1,74 m
Tröjnummer: 20
Tidigare klubbar: Ferencvaros, Mjöndalen, Baerum, Strömsgodset
Landskamper: Norge (1), Norge U19 (1), Norge U18 (1)

 

Senaste nyheter

Relaterat