Företag

Välkommen Zara Jönsson!

  • Damer
  • A-lag
  • 9 jan 2024

Den 23-åriga U-landslagsmeriterade anfallaren ansluter till Djurgården från Stabaek.

Det har blivit dags för ännu en offensiv förstärkning inför den stundande säsongen då den unga, speediga anfallaren Zara Jönsson nu lämnar Stabaek och skriver på för två kommande år i Djurgården.

Zara anländer med meriter från det svenska U23-landslaget och ser fram emot att återvända till Sverige och spela i blårandigt, efter att ha tillbringat större delen av sitt fotbollsliv i Norge.
– Först och främst är Djurgården en förening som jag har sett upp till ända sedan jag var liten. Så att jag nu får spela för DIF är en jättestor möjlighet för mig. Sedan har jag varit i Stabaek och Oslo i många år nu och jag kände att tiden var inne för någonting nytt, förklarar Zara som har god kunskap om sin nya förening.
– Jag har rätt bra koll på Djurgården och har ett par goda vänner i laget sedan länge. Så jag har hängt med och följt DIF i Damallsvenskan de senaste åren och känner att vi nu är redo för nya steg.

Att ha kompisar i laget är självklart ett plus för Zara när hon lämnar Oslo för Stockholm.
– Det betyder mycket att ha vänner i laget på plats. Det blir en självklar trygghet om du kommer till en ny stad. Jag har bara varit i Stockholm en gång tidigare och är uppvuxen i Norge där jag bott under majoriteten av mitt liv, så det kommer nog att vara en ganska stor omställning.
– Språkligt är jag lite vassare på norskan än svenskan just nu, så den får jag jobba på. Men jag känner många i Stockholm och är ju född i Sverige, så det ska nog gå fint.

Förutom nytt boende blir det även en ny matchmiljö med ett steg från norska Toppligan till OBOS Damallsvenskan.
– Jag tänker att det bör vara hyfsat jämnt. Men sedan har jag hört mycket positivt om den svenska ligan, så jag förväntar mig att den ändå ska vara något hack upp. Det känns som ett spännande steg och jag ser fram emot att spela med nya lagkompisar runtomkring mig för att utveckla mitt eget spel.

En utveckling som verkligen skjutit fart under tiden i Stabaek dit hon kom 2019.
– Jag har utvecklats jättemycket där. Det var ett stort steg från Halmstads BK till Stabaek, det var nog 3-4 divisioner upp. Så jag har lärt mig väldigt mycket både på och utanför planen. Jag har fått chansen från start, känt mycket tillit och tillhört Toppserien under många år. Det gör att jag kan ta med både rutin och erfarenheter.

Rent genetiskt har Zara uppenbarligen fått utmärkta förutsättningar där pappa Jan har ett förflutet som internationellt välrenommerad elitspelare och ledare och även mamma Cecilia har spelat allsvensk fotboll i BK Astrio.
Zaras bollspelande inleddes därmed redan i treårsåldern och ser man till hennes egenskaper beskriver hon dem på följande sätt:
– Jag skulle säga att jag är en väldigt engagerad spelare, både defensivt och offensivt. Jag gillar att jobba hårt i försvarsspelet och få med mig hela laget. I offensiven vill jag ha mycket boll i djupled och är hela tiden med på stickare, både längre och kortare. Så jag hoppas att jag kan bidra med tempo och fart framåt, säger Zara som gillar när det blir tuffa dueller på planen.
– Jag vill väldigt mycket och försöker allltid få med mig resten av laget för att kämpa hårt.

Något som laget lär få göra under en intensiv försäsong med tränare Marcelo Fernandez och som förhoppningsvis ger utdelning när säsongen drar igång på allvar.
– Jag har höga förväntningar. Framför allt känns det väldigt kul att få komma in i en förening med nya tjejer och nytt folk runtomkring mig. Jag har förstått att det är höga förväntningar på laget och det ska det ju vara. Det känns som att vi kan ta ytterligare kliv tillsammans. Jag vet att det finns många jättebra spelare i laget, så jag ser en stor potential och jag är väldigt optimistisk inför vad vi kan åstadkomma tillsammans.

Formen är dessutom god och har slipats lite extra inför träningsstarten.
– Jag har hunnit med lite julfirande och solsemester, men har hållit igång bra. När sedan den här nyheten kom gav det såklart extra motivation. Så det känns väldigt positivt för min del att få komma igång i Djurgården, avslutar Zara.

 

Jean Balawo om Zara Jönsson

Med sikte på offensiv upprustning inför 2024 blir Zaras ankomst till Djurgården ett fint tillskott i laget för sportchef Jean Balawo.
– Zara är ett väldigt intressant framtidsnamn inom svensk fotboll. En spelare som gått lite under radarn i och med att hon bott utomlands mycket. Hon är kraftfull med sin spets i djupledsspelet och gillar att utmana en-mot-en där hon kommer med fart och kraft. Så det ska bli otroligt kul att följa henne framöver här i Djurgården, sammanfattar Jean.

 

Fakta Zara Jönsson

Position: Anfallare
Född: 13 mars 2000
Längd: 1,68 m
Tröjnummer: 22
Tidigare lag: Stabaek Fotball, Halmstads BK
Landskamper: Sju stycken för Sverige U23 (två mål).

 

Senaste nyheter

Relaterat