Företag

Mohamed Buya Turay klar för DIF

  • Herrar
  • 9 jan 2019

Djurgården lånar in högklassig anfallskraft när Buya Turay nu är redo för spel med DIF under 2019.

Han har varit ett hett villebråd bland mängder av klubbar men Djurgården drog det längsta strået och Mohamed Buya Turay drar på sig den blårandiga tröjan inför 2019. En välmeriterad anfallare som bombat in mål under sina tre säsonger i AFC Eskilstuna (18 mål) och sin halva allsvenska säsong i Dalkurd FF (9 mål) under 2018.

Närmast kommer han från en sejour i belgiska Sint-Truiden som inte gick helt planenligt och istället väntar nu allsvenskt spel med Djurgården. Något som Buya ser fram emot.
– Jag är så glad över att få spela för Djurgården. Jag har varit i kontakt med DIF tidigare och det är en klubb som jag alltid har velat spela för. Så för mig känns det som att komma hem och det blir också som en nystart på min karriär, berättar Buya som börjar träna med laget redan imorgon.
– Jag känner inte så många i laget som finns nu, men jag känner många som har spelat för Djurgården. Till exempel Omar Colley eller Sam Johnson som är anfallare precis som jag. Men jag är nog lite snabbare än honom, haha.

För Buyas del väntar nu hemmamatcher på Tele2 Arena, något han ser fram emot.
– Det är en fin och stor arena med en skön atmosfär under matcherna. Jag gillar när det är mycket folk och känner ingen press över det. Jag tar det lugnt, litar på mina instinkter och spelar mitt spel. Då brukar det gå bra på planen och målen kommer. 

Att det dessutom kommer att spelas ett antal derbyn under året blir ytterligare en krydda, enligt Buya.
– Matcherna mellan Stockholmslagen är de matcher som jag kallar riktiga derbyn. Atmosfären är tät och fansen är galna så jag ser verkligen fram emot att spela derbyn i år, berättar han och tillägger att han i övrigt är en väldigt lugn kille vid sidan av planen.
– Jag är inte killen som är ute mycket. Jag gillar att vara hemma och chilla, kanske kolla lite Netflix och hänga med min fru.

Familjen är viktig för Buya och han uppväxt skedde under tuffa förhållanden i Sierra Leone där Buya var det yngsta barnet i en trebarnsfamilj och ägnade all sin lediga tid åt att spela fotboll på gatan. Något som ledde honom in i den lokala klubben FC Mattia och under den stora ungdomsturneringen Airtel Rising Star blev han scoutat till en ungdomsakademi i Guinea vilket i sin tur ledde honom vidare till Sverige och provspel i Vasalund. Sedan blev det spel i AFC, och Dalkurd innan sejouren i Belgien och nu är det dags för Djurgården där han kommer att ha tröjnummer 77.
– Det är tack vare min fru. Jag mötte henne 7 juli 2017 så jag tog siffrorna 7 och 7 och la ihop dem och valde numret efter det, garvar Buya som har höga ambitioner under året som väntar.
– Jag är här för att göra mitt bästa för Djurgården. Förhoppningsvis leder det till en bra placering och spel i Europa. Så jag är här för att göra mitt jobb helt enkelt - och det är att göra mål, summerar Buya.

Bosse om Buya

Därmed kan nu sportchef Bosse Andersson fylla på forwardslinjen med en anfallare i premiumsegmentet som blir ett viktigt fundament i offensiven. En prestigerekrytering som kan bli väldigt nyttigt under året.
– Vi har haft en dialog med Sint-Truiden under en viss tid och fört diskussioner under en längre tid om att låna Buya Turay under 2019. Det är klart att Buya är en väldigt duktig fotbollsspelare. En målfarlig, löpvillig och snabb forward som har näsa för att göra mål och som gjort ett stort avtryck i AFC och i Dalkurd där han ledde skytteligan när han lämnade och gick för stora pengar till Belgien. Han gjorde mål i sin första match där nere men harvhaft lite problem med att anpassa sig. Nu längtar han hem och vill komma tillbaka till Allsvenskan och i synnerhet Djurgården.
– För oss är det en väldigt bra lösning. Vi får ett lån för hela säsongen men samtidigt finns det alltid en risk att en spelare som gör det bra kan lämna när transferfönstren är öppna. Men vår plan är att han ska spela i Djurgården under hela säsongen som kommer.

Med tanke på det stora intresse för Aliou Badji blir Buya dessutom en väldigt viktig nyckel i offensiven.
– Oavsett hur det blir för Badji så är det skönt att vi har en spelare som är klar att ansluta till truppen under de här villkoren redan i januari. Det är viktigt både för Buya och för oss där även Sint Truiden förtjänar cred för en god samarbetsvilja att få den här uppgörelsen till stånd, summerar Bosse

Fakta Mohamed Buya Turay

Position: Anfallare
Född: 10 januari 1995
Längd: 178 cm
Tidigare klubbar: FC Mattia (moderklubb), Juventus IF, Västerås SK (lån), AFC Eskilstuna, Dalkurd FF, Sint Truiden (Belgien)

Senaste nyheter

Relaterat