Företag

Ungdomssvepet vecka 43

  • Ungdom
  • U16
  • Ungdom
  • U17
  • Ungdom
  • U19
  • Ungdom
  • F19
  • 21 okt 2019

Joel Riddez om framgångarna för F19 och F17 samt rapport från helgens övriga U-matcher.

U19 BK Häcken - Djurgården 4-3 
U17 Djurgården - IFK Norrköping 1-3
U15 Djurgården - Västerås 3-1
F17 Lerum - Djurgården 0-2


F19 var spellediga i helgen och ordet går därför till damernas sportchef Joel Riddez som summerar det välmående läget inom flickakademin.
– Det är kul att vi går framåt på flicksidan och F17 har gjort ett jättefint år och ska spela en SM-final mot Umeå den 27 oktober på hemmaplan. Där hoppas jag verkligen att folk går och tittar på dem för det är de värda. F19 har en god chans när de spelar slutspel i början av november. På fredagen möter de Göteborg oich vinner de den så är det final på söndag. Då kan vi få två SM-guld på både F19 och F17 vilket skulle vara en fantastisk framgång eftersom det var länge sedan vi tog guld på flicksidan. Så det är spännande höst som väntar, berättar Joel.
 

U19 BK Häcken - Djurgården 4-3 (3-1)

Mål DIF: Ali Khan, Hugo Fernandez, Linus Tagesson

U19-tränare Johan Palm om matchen:
– Sista omgången spelades likt den näst sista omgången, på bortaplan. Denna gången i Göteborg mot BK Häcken. Under veckan var stora delar av truppen även i Degerfors och spelade U21-match så det här var tredje långa resan på sju dagar, vilket kan ha påverkat vår dåliga start till viss del.
– Redan efter 12 minuter tar Häcken ledningen då vi inte lyckas rensa bort bollen vid en hörna. Våra motståndare fortsätter att ha bäst kontroll på matchen, även om vi kommer till ett bra läge när Linus Tagesson blir fint frispelad av Melvin Bajrovic. I minut 26 utökar Häcken sin ledning efter straff. Straffen dömdes efter ett motlägg där Melvin klart och tydligt tar bollen först. Uppförsbacken resultatmässigt blev längre men likt alla andra matcher vi spelar ska spelarna endast fortsätta fokusera på nästa aktion, även om det naturligtvis är svårt efter en sådan situation. I minut 30 gör Häcken 3-0. Vi hinner inte riktigt återställa vår defensiva balans i vår defensiva omställning och trots ett blockerat avslut i gold zone så får en Häcken-spelare slå in returen.
– Hela första halvlek fokuserar vi tyvärr på helt fel saker, saker som vi inte kan påverka. Detta brukar sällan leda till en bra prestation vilket spelarna naturligtvis vet, men också behövde bli påminda om. Vi lyckas reducera genom Ali Khan i minut 38 genom ett fint avslut i straffområdet och i halvtid står det 3-1 till våra motståndare.
– Under pausen är spelarna självkritiska vilket naturligtvis är en del av en analys när vi ligger under med 3-1. Men de är också konstruktiva i vad vi behöver göra mer respektive mindre utav. Direkt när andra halvlek startar så är matchen totalt omvänd. Vi är i andra halvlek på Häckens planhalva i stort sett hela tiden och chanserna att reducera avlöser varandra. I minut 54 reducerar Hugo Fernandez genom en halvvolley efter ett inlägg från Oliver Granberg. I minut 65 kvitterar Linus Tagesson efter ett fint inspel från assistytan av Ali Khan. Skillnaden mellan den första halvleken och den andra är självklar både utifrån kvitteringen - men framför allt spelarnas individuella som kollektiva prestation.
– Vi har sedan ytterligare tre mycket goda möjligheter att ta ledningen i matchen men likt hur det ofta är i fotbollsmatcher så kommer våra motståndare förr eller senare att få en chans, vilket också Häcken fick och förvaltade fint. Via ett inlägg i minut 90 så nickar de in bollen vilket blev deras vinstmål.
– Trots resultatet så är vi nöja med att spelarna verkligen tog tag i matchen i andra halvlek och både kontrollerade den samt skapade många goda chanser som kunde ha lett till seger. Efter kvitteringen så var det fortfarande vi som bestämde tempot i matchen och om vi var värda något så var det minst en poäng. Men som alla matcher i slutspelsserien så är det bra motståndare vi möter och det kan även i P19-fotboll vara små marginaler som avgör, likt vi tidigare varit med om, både till vår fördel såväl som nackdel. 

Johan summerar serien: 
– Vi slutar på sjunde plats till slut i serien vilket vi inte är nöjda med sett över 13 omgångar, framför allt då vi varit med i topp tre i 10 av 13 omgångar. Men bortsett från det så är vi nöjda med hur spelarna lyckats förbättra deras förmåga att prestera varje helg, både som individer och som kollektiv sett över hela säsongen, även om vi inte lyckas ta poäng i de två sista omgångarna. 
 

Akademichef Christian Gentile om helgens matcher
– Det var tre matcher för de äldre pojklagen i helgen med U19, U17 och U15. De två förstnämnda avslutade sina säsonger, tyvärr med två förluster. U19 nere i Göteborg mot Häcken i en tuff match i den serien, medan U17 spelade ute på Bosön mot IFK Norrköping där de hamnade i underläge ganska tidigt. De fick kämpa i uppförsbacke för att reducera och klarar inte riktigt av den uppgiften och matchen slutar 3-1 till Norrköping.
– För U15:s del så avslutade de sitt spel in den regionala serien med seger. Där tittar vi dels prestationsmässigt, efter som vi vill avsluta bra under de sista veckorna, men har även ett litet resultatmål i att komma så nära förstaplatsen som möjligt där BP har varit outstanding i serien och kommer att vinna den. 
– I övrigt inom pojkakademin är det förberedelser inför kommande säsong och det är alltid roligt och spännande att sätta ihop nya trupper. Det är mycket jobb med det under oktober-november men också en väldigt stor förväntan på hur vi organiserar säsongen. Sedan kommer allt att presenteras i våra kanaler och sociala medier hur vi organiserar oss och kommer att arbeta, berättar Christian.


Dessutom blir det en informationskväll i veckan där Stockholmsklubbarna Djurgården, AIK och Hammarby samlas för att stämma av läget på ungdomssidan, vilket sker på regelbunden basis, enligt Christian.
– Inom ramen för samarbetet för Stockholms-alliansen så samlar vi alla våra pojkakademilag i åldrarna 15-19 för att informera och från och med 2020 är även flickakademierna inkluderade. Den här gången ligger fokus på ekonomi och avtal inom fotbollen och hur man förhåller sig till media - där DIF Fotboll står för presentationen - där man samlar alla spelare, ledare och föräldrar som får information kring dessa frågor.

Senaste nyheter

Relaterat