Företag

Kalle Holmberg klar för Djurgården

  • Herrar
  • A-lag
  • 10 jan 2020

DIF förstärker offensiven inför 2020 med välrenommerad anfallskraft från IFK Norrköping.

En allsvensk skyttekung må ha lämnat men en ny är på plats. Kalle Holmberg går från IFK Norrköping och skriver på för tre år med Djurgården. Ett välkommet steg för den 26-årige strikern – som vann allsvenska skytteligan 2017 tillsammans med Magnus Eriksson – där Kalle ser fram emot att komma igång med sin nya förening.
– Det känns jätteskönt att allt är klart. Jag hade en bra känsla från första stund när jag träffade Bosse, Kim och Tolle och även om det fanns lite intresse från annat håll var det Djurgården som kändes rätt hela tiden. Så det var inga konstigheter, berättar Kalle.

Välbekanta ansikten finns i truppen där Nicklas Bärkroth och Astrit Ajdarevic nu blir lagkompisar på nytt.
– Jag lirade med Astrit i ÖSK och körde en och en halv säsong med ”Bärka” i Norrköping. Så jag har lite inblick och sedan har jag träffat Jacob Une Larsson under landslagsspel och även Jesper Karlström, där får vi väl se hur det blir med honom. Så jag har koll på de flesta i laget. 

Med en pappa (Mikael Holmberg) som var väletablerad ishockeyspelare fanns idrotten med i Kalles liv redan från starten. För egen del spelade han både hockey och fotboll, med start i Rynninge IK, men tvingades till slut välja vad han ville satsa på efter ungdomsåren i Karlslunds IF.
– Precis innan TV-pucken skulle tas ut var jag tvungen att välja mellan fotboll och hockey och då valde jag fotbollen för att det var roligare och jag hade mer kul med grabbarna i fotbollslaget. Sedan blev det sex säsonger i Örebro och vidare till IFK Norrköping i tre och ett halvt år efter det. Så det har gått fort.

Väl på plats i IFK Norrköping har Kalle öst in mål under 2017 och 2018. Men det blev färre matcher från start under förra säsongen där en skada på baksida lår också ställde till det.
– Det blev tio starter allt som allt förra året och det är klart att jag var besviken över att jag inte spelade så mycket på slutet. Samtidigt har jag haft väldigt fina år i laget innan dess och trivts bra i Norrköping som stad. Fast nu kände jag att jag ville ta ett steg högre upp och det blev det också, förklarar Kalle som gärna hänger med familj och vänner när han inte spelar fotboll.
– Jag har en son på två år och umgås mycket med familjen. Sedan spelar jag en del padel också när tillfälle ges. Annars är jag ganska lugn som person. 

Även i Djurgården väntar intressant konkurrens där en annan före detta Peking-spelare, Emir Kujovic säkerligen tar sikte på rollen som nia medan en ung och hungrig Oscar Pettersson jagar där bakom. Samtidigt är Kalle så pass fotbollssmart och mångsidig att han hanterar en roll som 10:a på ett utmärkt sätt.
– När jag snackade med tränarna så såg de mig både som 9:a och 10:a beroende på hur man ställer upp. Men jag klarar av ganska många positioner, framför allt offensivt, berättar Kalle som är hårt taggad på att få göra sin första träning på Kaknäs på måndag.
– Det ska bli skönt. Nu har jag inte haft några bollpass under ledigheten utan jobbat mycket med fysen på gymmet. Så det blir roligt att få känna på bollen igen.

Ser man till förväntningarna i övrigt är det ett intressant år som väntar.
– Det kommer att bli jättekul. Nu får vi ett roligt år med mycket matcher och en hel del spel utomlands i Champions League och Europa League med allt vad det innebär. Så det känns som en väldigt rolig säsong som vi har framför oss, avslutar Kalle.

Bosse om Kalle

Därmed är sportchef Bosse Andersson igång med första påfyllningen i truppen till det tydliga fundament som finns kvar av fjolårets guldvinnande lag. 
– Förra året kom Buya Turay in på lån för att bidra till framgångar och göra en bra sportslig säsong. Det blev bingo med SM-guld och han vann allsvenska skytteligan, men det är omöjligt att ha kvar Buya i Djurgården 2020. Det har vi vetat om en tid och vi har därför haft en dialog med Kalle Holmberg som har stått utan kontrakt med IFK Norrköping men ville byta miljö.
– Vi är otroligt tacksamma över att Kalle har valt oss och vi tror att han kan få en kick av att komma hit och få ett miljöombyte. Han har varit allsvensk skyttekung tidigare och har otroligt intressanta egenskaper som vi har letat efter. Han är snabb, rörlig, jobbar hårt och är en utpräglad målskytt som kommer att ha en stark utveckling i Djurgården. En mycket viktig pusselbit för 2020. Kalles sista match för Norrköping var för övrigt när vi vann SM-guld på Östgötaporten så det är klart att han har fått en härlig bild av Djurgården och vill vara en del av det, sammanfattar Bosse.

Fakta Kalle Holmberg

Position: Anfallare
Född: 3 mars 1993
Längd: 185 cm
Tidigare klubbar: Karlslunds IF, Örebro SK, IFK Norrköping
Landskamper: Sverige A (4), U21 (1), U19 (11), U17 (10) 

Senaste nyheter

Relaterat