Företag

Förlust mot Mjällby i årets sista match

  • Herrar
  • A-lag
  • 6 nov 2022

Trots ett rejält spel- och chansmässigt övertag fick Djurgården inte hål på Mjällby som vann med 1-0 i söndagens match på Tele2 Arena.

Laget

Säsongens sista match startades med en elva där Jacob Widell Zetterström tog plats mellan stolparna bakom en backlinje bestående av Piotr Johansson, Jesper Löfgren, Rasmus Schüller och Elias Andersson. Noterbart är att både Marcus Danielson och Hjalmar Ekdal inte fanns tillgängliga för spel.

På mittfältet klev Besard Sabovic in i sällskap av Hampus Finndell och lagkapten Magnus Eriksson. Längst fram återfanns Victor Edvardsen på topp med Gustav Wikheim till vänster och Haris Radetinac - som jubilerade med sin 200:e allsvenska match - till höger.
 

Första halvlek

Med andraplatsen och stora silvret säkrat sedan omgång 29 var det enbart äran och poängen som stod på spel för Djurgården. Men med ett så gott som utsålt Tele2 Arena fanns det även en storpublik som förväntade sig sevärd  blårandig fotboll och ett värdigt firande av jubilerande Haris Radetinac.

För Mjällbys del fanns en chans att jaga ikapp IFK Göteborg och nå åttondeplatsen, men det var samtidigt ett ommöblerat lag med hela fyra spelare avstängda inför mötet. Inramningen var storslagen och inspirerande vilket gav blåränderna initial energi. Det bjöds på bollrullande med tillhörande klassiska spelvändningar för att försöka dyrka upp gästernas väl samlade försvar. 

Bakåt var det lugnt även om Rasmus Schüller fick visa prov på sina försvarskunskaper när han avväpnade Silas Nwankwo en-mot-en. I 9:e minuten kom sedan första heta DIF-chansen när Magnus Eriksson la upp för Victor Edvardsen men skottet gick utanför. 

Mjällby var inte ofarliga framåt och Jesper Gustavsson hade ett farligt avslut på distans som landade på nättaket. Det var chanser åt båda hållen och nästa avslut kom för Piotr Johansson som drog iväg ett tungt skott en bit över. Strax efter var Magnus Eriksson nära med en nick på ett inlägg från Haris Radetinac och det började osa mål för DIF.

Men istället var det gästerna som lite oväntat skulle ta ledningen när Amir Al-Ammari drog på ett tungt vänsterskott som otagbart seglade in i mål. Därmed var DIF plötsligt i underläge och nu var det bara att kavla upp och försöka gå för ytterligare en vändning av det slaget som blivit något av ett varumärke under hösten.

Målet gjorde dock att DIF tappade momentum i matchen och det blev ingen rytm i spelet. Med halvtimmen spelad  tuggade ändå blåränderna igång framåt men Mjällby fortsatte samtidigt att oroa med enstaka snabba omställningar och samlade på sig en del hörnor. 

I 36:e kom ett nytt bra läge för Edvardsen i boxen men skottet gick över. Minuten efter var det Magnus Eriksson som fick fritt skottfält med vänstern men MAIF-keepern Noel Thörnqvist stod för en vass räddning. Nu var det tungt DIF-tryck igen och Besard Sabovic var näste man att avlossa bössan, dessvärre blockerades skottet av ett gulsvart ben.

Tre övertidsminuter annonserades men något DIF-mål blev det inte och blåränderna fick gå till halvtidsvila i underläge.

Andra halvlek

Inga byten inför andra och nu var det pang på för att gå för en kvittering. Anslaget var offensivt från start och Djurgården skapade lägen. Närmast kom Hampus Finndell i 50:e med en nick strax över på inlägg från Gustav Wikheim. 

Övertaget var stort, publiken manade på och nu gällde det att trycka in bollen. Hampus Finndell var nästan igenom efter framspelning från Edvardsen och kvitteringen kändes som att den kom allt närmare. Wikheim var som vanligt svårstoppad och tvingade sedan fram en skarp räddning från Noel Thörnqvist när han bröt fram på vänsterkanten.

Det var klassisk belägring av gästernas straffområde men bollen ville inte in. Fast med timmen kom ändå en glädjande händelse då 16-årige Isak Alemayehu (född 2006) fick göra allsvensk debut när han byttes in tillsammans med Joel Asoro.

Anstormningen fortsatte men ett bolltapp på en hörna höll på att bli kostsamt i och med ett det ledde fram till ett farligt vänsterskott som Jacob Widell Zetterström fick parera akrobatiskt. Minuterna rann iväg påfallande snabbt nu och i 70:e såg det ut som att kvitteringen äntligen skulle komma, men Besard Sabovics avslut rensades undan på mållinjen.

Fler byten följde när Kalle Holmberg och Emmanuel Banda ersatte Victor Edvardsen och Besard Sabovic. Kalle Holmberg fick omgående ett utmärkt läge efter ett inspel från Joel Asoro men vinklade dessvärre bollen utanför stolpen. 

Forceringen var intensiv och stämningen uppiskad på läktarna och det fanns en kvart kvar att jobba på. Mjällby var dock nära att stänga matchen med en farlig kontring men i anfallet efter tvingade Joel Asoro fram ytterligare en räddning från storspelande Thörnqvist.

I 82:a kom sista bytet när Albion Ademi klev in och han precis äntra planen för att se Jesper Löfgren nicka metern  utanför på en hörna. Nu var det bråttom och även om Isak Alemayehu visade fina kvaliteter på planen krävdes det ett mål och helst två.  

Men det verkade tyvärr vara en sån kväll där bollen inte ville in, trots 23-9 i avslut. De sex övertidsminuterna rann också iväg snabbt och därmed fick Djurgården avsluta säsongen med en förlust.

Inte den avslutningsfest som det var tänkt att bli men sådan är fotbollen ibland. Tabellmässigt var det stora silvret ändå i hamn och därmed tackar vi laget och vår fantastiska publik för en synnerligen minnesvärd säsong, fylld av mängder av grymma prestationer både i Allsvenskan och Europa.
Nu väntar ett par veckors träning innan spelarna går på välförtjänt ledighet för att ladda batterierna inför säsongen 2023 som kan bli oerhört intressant. Har du ännu inte förlängt ditt säsongskort bör du definitivt göra det omgående.

6 november, söndag 15:00Tele2 Arena

DjurgårdenMjällby AIF
0-1 (0-1)

  • MålskyttarAmir Al-Ammari 22'
  • Gula kortElias Andersson
  • Domare Adam Ladebäck
  • Publik 25426 (Tele2 Arena)
Till matchen

Senaste nyheter

Relaterat