Företag

Välkommen till Djurgården, Hedvig Lindahl!

  • Damer
  • A-lag
  • 12 juli 2022

Vi är stolta och glada över att hälsa Sveriges meste landslagsmålvakt genom tiderna varmt välkommen till Djurgården!

Sommarens andra nyförvärv till Djurgårdens damlag presenteras härmed, och det är landslagsmålvakten Hedvig Lindahl som är klar för spel i Djurgården till och med 2023.
 
Hedvig är född utanför Katrineholm och har spelat fotboll sedan fyra års ålder. Som senior har hon spelat i såväl Damallsvenskan som i högstaligorna i England, Tyskland, och nu senast i Spanien. Hennes prestationer på fotbollsplanen har knappast gått någon fotbollsintresserad förbi, och meritlistan är en lika lång som imponerande läsning!
 
Med sina 185 landskamper är hon Sveriges mesta landslagsmålvakt i fotboll genom tiderna. En tung merit, och en siffra för antal landskamper som i detta nu växer i och med det EM i England som just nu spelas.
 
Hedvig har utsetts till Årets målvakt i Sverige hela 10 gånger, och 2018 utsågs hon till världens bästa målvakt av spelarorganisationen FIFPro. Dessutom har hon två diamantbollar på sitt cv, samt två OS-silver, ett VM-silver, två VM-brons, och två EM-brons. Lägg därtill mängder av titlar i de klubblag hon representerat genom åren.
 
Efter att sommarens EM är färdigspelat ansluter hon alltså till Djurgården, den 8 augusti närmare bestämt enligt sportchef Jean Balawo, som är märkbart nöjd över rekryteringen.
– Givetvis känner vi en oerhörd stolthet och glädje över att Djurgårdens IF och Stockholms stadion är Hedvigs nästa steg i karriären. Vi har följt Hedvig under en längre tid och hennes erfarenhet och meriter behöver inte presenteras vidare. Hedvig är bland det bästa svensk fotboll någonsin haft. Vi ser fram emot att ha henne i blåränderna, säger Jean.
 
Hedvigs första möjlighet till debut i Djurgårdströjan är hemmamatchen mot Linköping den 15 augusti (köp biljett här). Vi ringde upp Hedvig som just nu alltså befinner sig i England och spelar EM med landslaget.
 
Varmt välkommen till Djurgården!
– Stort tack, det känns jätteroligt!
 
Berätta hur du ser på att komma till Stockholms stolthet.
– Det känns bra, det jag har fått presenterat för mig från Jean Balawo, Magnus Pålsson och Andreas Isaksson låter väldigt bra. Jag känner att dom har en korrekt bild av vem jag är som person och vad jag kan göra på en fotbollsplan. Jag känner mig sedd i de samtal vi haft och jag ser väldigt mycket fram emot detta!
 
Har du och Jean haft kontakt länge kring den här övergången?
– Ja det har vi, vi hördes första gången tidigt i våras. Jag har känt ett tydligt intresse från Djurgården och verkligen känt att det varit seriöst och äkta, och det är viktigt för mig när jag tar ett beslut i min karriär.
 
Vad har du för relation till Djurgården sedan tidigare?
– Jag spelade i Damallsvenskan många år innan jag flyttade utomlands. Jag debuterade 2001 och en av mina första matcher var mot Djurgården under en period när DIF var bäst i Sverige. Sen vet jag ju att DIF har en fin historia och att det är en bra förening. Min relation hittills har ju främst varit som motståndare och jag respekterar föreningen och ser fram emot att vara en del av den.
 
Vad är dina förväntningar på de här två säsongerna i DIF?
– Djurgården har ju en ambition att bli ett topplag i Allsvenskan och jag hoppas att jag både kan bidra på planen och att jag kanske kan locka lite andra spelare till Djurgården som kan får upp ögonen för att det är något på gång i DIF. Jag har varit imponerad över hur ärlig Jean varit både med de utmaningar DIF har men också föreningens ambitioner och mål. Jag gillar när man är ärlig och lägger korten på borden kring både utmaningar och ambitioner. Jag hoppas kunna bidra med erfarenhet och ledarskap både på och utanför planen – att jag kanske, med min erfarenhet och så, kan legitimera att Djurgården gör en seriös satsning.
 
Hur bra koll har du på dina kommande lagkamrater i Djurgården?
– Tove Almqvist känner jag lite grann genom landslaget, men sen har jag mest kollat in spelarna i laget mycket nu när det varit på gång att flytta hit. Och sen så spelade jag ju mot Elin Flyborg i början av min karriär och nu får jag spela med hennes dotter (Nea Flyborg, reds. anm.)! Det är häftigt!
 
Du pratade en del i ditt sommarprat om vikten av förebilder och hur du känner av att ni inspirerar många med landslagets framgångar. Hur tänker du kring det och att komma in i ett ungt lag som Djurgården?
– Jag har funderat lite på hur det kan landa för dom att jag helt plötsligt kommer in i omklädningsrummet…det kan nog finnas blandade känslor för det. Men jag hoppas så klart att när vi lär känna varandra så kan vi skapa något fint, och att vi tillsammans kan skapa en härlig energi tillsammans och även tillsammans med supportrarna.
 
Hur känns hela den sociala biten med att flytta hem till Sverige igen?
– Det känns väldigt bra för familjen, vi har hittat en bra lösning. Jag hade alternativ att kunna stanna kvar och spela i Europa men det hade blivit en utmaning för barnen men språk och så, så i Stockholm har vi vänner och familj som gör att jag känner en framtidsplan och en trygghet. Den biten var något som Djurgården kunde erbjuda som inte andra klubbar kunde.
 
Återigen varmt välkommen till Djurgården, nu får du fokusera fullt ut på onsdagens match mot Schweiz med många tusen Djurgårdare som hejar lite extra på dig specifikt.
– Vad härligt, jag tackar ödmjukast för att få komma till Djurgården!

Köp biljett till damernas nästa hemmamatch här!

Senaste nyheter

Relaterat