Förlust mot Röa i La Manga

• 6 feb 2024

Shinomi Koyama gav Djurgården ledningen med ett vackert distansskott men Röa vände och vann med 2-1 i årets andra träningsmatch.

Djurgården ställde upp med följande startelva i tisdagens match mot Röa

Elvira Björklund
Alexsandra Lobanova, Matilda Plan, Nellie Lilja, Ebba Hed
Sessy Åsland, Meja Staffansson
Shinomi Koyama, Olivia Ländin Sjöblom, StinaLisa Johansson
Zara Jönsson

Båda mittbackarna Ina Vårhus och Beata Kollmats har varit sjuka tidigare under lägret och tvingades lämna återbud till spel.

Ett försäsongspräglat Djurgården med lätt träningstunga ben klev ut i den behagliga spanska värmen nere i La Manga för årets andra träningsmatch. På andra sidan väntade norska Röa - ett djupledslöpande och fysiskt lag som slutade sjua i norska Toppserien förra året.

För Djurgårdens del handlade mycket om att bygga vidare på relationer mellan spelare och lagdelar och dessutom blev det en debut för unga japanska nyförvärvet Shinomi Koyama som visat pigga ben under träningarna - en tydlig indikation inför matchen.

Djurgården inledde piggast, var framåtlutade och tog gradvis hand alltmer om bollinnehavet. Den norska defensiven var dock tät och de skarpa lägen ville inte dyka upp. Bakåt var det stabilt och bortsett från en småfarlig nick från Röa med kvarten spelad var det en lugn start för Elvira Björklund i målet.

Strax efter fick Shinomi Koyama en första chans att visa upp sig då hon nöp till på distans på en andraboll efter en hörna. Skottet smet dessvärre strax utanför och det var ännu mållöst med halva halvleken spelad.

Matchbilden hade vid det här laget vägt över lite mer i norsk favör där Röa började få allt mer bollinnehav. I 25:e minuten blev det också hotfullt bakåt när norskorna anföll kvickt och ett avslut smet ett par meter utanför målramen.

Men det var Djurgården som skulle ta ledningen - och det genom ett mycket vackert mål. Shinomi Koyama introducerade sig på allvar i 28:e minuten när hon väggspelade med Zara Jönsson och sedan elegant dunkade  in 1-0 strax utanför straffområdet.

Ett klassavslut och årets första DIF-mål var ett faktum. En fullträff som gav energi och Djurgården gick för mer. Men istället var det Röa som skulle replikera strax efter i samband med en hörna när bollen droppade ner framför fötterna på Ragne Hagen Svastuen som tryckte in 1-1.

Båda lagen ville framåt och i 38:e var Zara Jönsson farligt framme på en lurig djupledsboll, men fick inte riktigt till  avslutet. Djurgården jagade ledningsmål på slutet men Röa skapade i sin tur oro genom sina offensiva fasta situationer. Fler mål blev det dock inte och 1-1 var ett inte helt ologiskt i en halvlek med två offensivt inriktade lag och en hyfsat jämn chansfördelning.

Det blev två byten inför den andra halvleken där nyförvärvet Lucia Duras fick göra debut direkt - medan StinaLisa Johansson klev av - samtidigt som Katelin Talbert ersatte Elvira Björklund mellan stolparna.

DIF inledde piggast även i denna halvlek och letade öppningar i den norska defensiven. Men det var Röa som skulle ta ledningen när Oline Brekke Fuglem fick ett instick i djupled och kunde rulla in ett ledningsmål i 52;a minuten.

En smula oväntat sett till inledningen av halvleken, men samtidigt var Djurgården förvarnat om norskornas vassa djupledsattacker. Nu var det kvitteringsjakt som gällde och en del nästan-lägen dök upp men det var fortsatt underläge med timmen spelad.

Ett trippelbyte följde där Louise Hvarfner, Maria Brochmann och FA19-spelaren Annie Hagen kom in samtidigt som Sessy Åsland, Zara Jönsson och Alexsandra Lobanova klev av. DIF rullader runt och försökte såga sig igenom Röa-försvaret medan minuterna tickade på, men det var fortsatt glest med heta lägen.

Nya byten kom sedan med tjugo minuter kvar då Agnes Hedman och Märta Ankarcrona klev in samtidigt som Olivia Ländin Sjöblom och Matilda Plan klev av. Chanserna var fortsatt fåtaliga men det var Röa som var närmast i samband med en hörna där Rakel Jagtöien Renolen plockade upp en andraboll och sköt strax över.

Kvarten återstod av matchen och DIF flyttade upp för att mobilisera en forcering. Ett sista dubbelbyte blev det när FA19-spelarna Isabelle Axelsson och Elin Westlund fyllde på och därmed var det en rejält låg medelålder på laget inför de avslutande tio minuterna.

Röa ställde sig lågt och försvarade mot slutet och det blev små ytor att anfalla på. Djurgården matade in bollar i boxen. I 85:e kom i alla fall ett fint läge efter ett norskt bolltapp på egen planhalva där Bella Axelsson fick läge och försökte lobba in bollen över Röa-keepern som stod långt ut.

Bollen smet tyvärr en bit utanför och hade Lucia Duras inte blivit fälld när hon var på väg igenom i 89:e kunde det blivit ett fint läge. Men några fler fullträffar blev det inte för DIF och därmed blev det norsk seger denna eftermiddag efter en andra halvlek där Djurgården inte skapade tillräckligt många vassa lägen för att kunna utjämna.

Närmast väntar hemresa under torsdagen och kort uppladdning inför nästa träningsmatch då KIF Örebro väntar på Behrn Arena under lördagen.

6 februari, tisdag 15:00La Manga