Företag

Välkommen Lucia Duras!

  • Damer
  • A-lag
  • 6 feb 2024

Den U-landslagsmeriterade 19-åriga mittfältaren från Eskilstuna United är klar för Djurgården.

Damerna vässar just nu formen i spanska La Manga under träningslägret och med på resan finns ett spännande namn som nu valt att dra på sig den blårandiga tröjan permanent. Därmed välkomnar vi Lucia Duras till Djurgården - en snabb och teknisk yttermittfältare född 2004 som gillar att utmana på sin kant.

Närmast kommer hon från Eskilstuna United DFF där hon gjort över 30 tävlingsmatcher i Elitettan, Svenska Cupen och även nio inhopp och en start i OBOS Damallsvenskan under 2022. Nu är det dock Djurgården som gäller och Lucia är väldigt glad över ett nyligen underskrivet kontrakt som sträcker sig över 2026.
– Det känns jätteroligt att få skriva på och jag har hört väldigt mycket bra saker om Djurgården innan jag kom hit. Sedan har jag haft möten med Jean (Balawo) och Anders (Johansson) och fått en bra bild av hur de vill bygga DIF. Jag kände jag direkt att jag vill vara en del av det och efter det gick allt väldigt fort, det blev nästan klart över en dag.
– Så jag är väldigt tacksam över att kunna få vara med och bidra till laget utifrån mina egenskaper, berättar Lucia som återser ett antal bekanta ansikten i laget. Bland annat Matilda Plan som hon spelat med i Eskilstuna United.
– Allt hände så fort så jag hann inte riktigt stämma av med någon av dem jag känner i laget. Men jag vet ju att Matilda har trivts bra i Djurgården. Så det känns tryggt att hon är här och dessutom känner jag Elvira Björklund, Meja Staffansson och Nea Flyborg eftersom vi har spelat ihop i svenska ungdomslandslag tidigare.

Att landslagsspelet är viktigt för Lucia är tydligt.
– Det är en jättestor ära att få representera Sverige. Jag har samlat på mig jättemycket erfarenhet utifrån de läger jag har varit på. Så det är jättekul och jag hoppas att jag får fler möjligheter att bli uttagen framöver.

Närmast är det dock DIF-läger som gäller och Lucia trivs väldigt bra med gänget nere i La Manga.
– Det har känts bra, alla har varit oerhört välkomnade och snälla. Det är mycket som är nytt men det känns kul och inspirerande att vara igång, förklarar hon och passar på att ge en kort beskrivning av sina spetsegenskaper.
– Jag är en tvåvägsspelare som är snabb och har bra spelförståelse. Men det är nog farten som är min största spets.

Ser man till Lucias bakgrund skiljer hon sig från många nutida fotbollsvagabonder och stannade länge i  Eskilstuna United, som också är hennes moderklubb.
– Jag har spelat i Eskilstuna sedan jag var fem år, så det här är första gången jag byter klubb. Det är självklart lite speciellt och jag är väldigt tacksam för alla fina år i Eskilstuna United. Det är klubben som har format mig som fotbollsspelare, konstaterar Lucia som nu känner sig redo att testa vingarna i DIF, men med en god portion tålamod i beredskap.
– Jag vill först och främst utvecklas hela tiden och bli bättre under varje träning och match. Sedan kan jag så småningom sikta på att ta mig in i truppen och därefter kanske ta en plats i startelvan. Jag tänker långsiktigt och sätter upp små mål som sedan blir allt större och längre mål. Men i nuläget handlar det om att komma in i laget, avslutar hon.

 

Jean Balawo om Lucia Duras

Byggandet inför säsongen rullar vidare för sportchef Jean Balawo med en balanserad mix av rutin och framtidsnamn. Lucia Duras placeras sannolikt i den sistnämnda kategorin men har sin unga ålder till trots hunnit skaffa sig mycket seniorerfarenhet i Eskilstuna under de senaste åren.
– Lucia är en spelare med intressanta egenskaper som vi tror kommer att bli nyttig för oss i framtiden. Hon har redan fått mycket matchning i seniormiljö och påminner om spelare som har varit i Djurgården tidigare. Hon är snabb, bra på att utmana och slår fina inlägg. Samtidigt är Lucia en ung spelare som kommer från Elitettan och hon kommer att behöva lite tid på sig för att anpassa sig, summerar Jean.

 

Fakta Lucia Duras

Position: Mittfältare
Född: 13 december 2004
Tröjnummer: 19
Tidigare klubbar: Eskilstuna United DFF
Landskamper: 9 U-landskamper för Sverige

 

6 februari, tisdag 15:00La Manga

DjurgårdenRöa
1-2 (1-1)

  • MålskyttarShinomi Koyama 28'Ragne Hagen Svastuen 31'Oline Brekke Fuglem 52'
  • Publik (La Manga)
Till matchen

Senaste nyheter

Relaterat