Företag

Övertygande seger mot KIF Örebro

  • Damer
  • A-lag
  • 27 apr 2024

Sessy Åsland visade vägen med två mål när Djurgården besegrade KIF Örebro komfortabelt med 2-0 på Stockholms Stadion.

Laget 

Djurgården ställde upp med följande startelva hemma mot KIF Örebro där de två nyförvärven Gina Schüller och Ana Teles gick rakt in i truppen.

Elvira Björklund
Alexsandra Lobanova, Matilda Plan, Beata Kollmats, Ebba Hed
Sessy Åsland, Nellie Lilja
Tove Almqvist, Shinomi Koyama, Lucia Duras
Ana Teles

StinaLisa Johansson, Katelin Talbert, Zara Jönsson, Sura Yekka, Flavine Mawete, Olivia Ländin Sjöblom och Sara Lilja Vidlund var de spelare som inte var tillgängliga för spel.

Första halvlek

Efter en stark inledning på OBOS Damallsvenskan klev ett obesegrat och formstarkt Djurgården ut för ny hemmamatch på ett vårkyligt Stockholms Stadion för att ta sig an KIF Örebro. Ett lag som har varit något av ett ”bogey team” historiskt sett och även om det blev en knapp förlust med 2-1 i Svenska Cupen tidigare i år så bröts ändå trenden då DIF vann med 3-0 mot KIF i den föregående träningsmatchen.

För Djurgårdens del fanns det två nya namn i truppen i form av portugisiska anfallaren Ana Teles och tyska målvakten Gina Schüller, varav den förstnämnda klev in från start som central anfallare.
En intressant debut som väntade och även om vårsolen inte fanns på plats och lyste över de klassiska träbänkarna på Stockholms Stadion hade regnet i alla fall upphört inför avspark.

Ana Teles visade framfötterna direkt med en bollvinst högt upp på planen i första minuten som ledde fram till ett småfarligt läge. Överlag var det en pigg start från blåränderna som öste på framåt inledningsvis.
Gästerna svarade emellertid upp med en farlig chans i femte minuten när Nora Harnes Håheim bröt in från kanten och fick fritt skottläge, avslutet plockades dock säkert av Elvira Björklund.

Nästa avslut kom från Ana Teles som drog till på distans men bollen smet utanför. Nellie Lilja tryckte också av strax efter och även det skottet stack utanför målramen. DIF hade det mesta av bollinnehavet under den första kvarten, men hade svårt att hitta vägar till klara målchanser mot gästernas täta fembackslinje.

I 20:e minuten kom ett fint nickläge för Matilda Plan i samband med en inläggsfrispark, men bollen smet ånyo  utanför. DIF fortsatte att trycka på framåt men det var som sagt en välorganiserad defensiv som skulle forceras och det var glest med heta lägen med halvtimmen spelad.

Bakåt var det hur lugnt som helst där i stort sett allt spel var förlagt till Örebros planhalva. I 33.e minuten hettade det dock till när Ana Teles var på väg igenom i djupled, förbi sin försvarare och trycktes ner i en duell. Men ingen signal kom i den situationen.

Den ensidiga matchbilden höll i sig hela vägen in i slutfasen. Ett framåtlutat Djurgården ägde boll och försökte såga sig igenom gästernas försvar, men ytorna krymptes av Örebro som försvarade sig skickligt.
I 42:a minuten kom dock en attack från KIF Örebro där Inka Saranoja fick läge utanför straffområdet och gick på ett avslut som lyckligtvis smet en bit över ribban.

Tre tilläggsminuter blev det och Örebro vaskade fram en ny chans på en omställning där Matilda Plan täckte förtjänstfullt. Mycket mer hände dock inte och därmed var det mållöst efter en halvlek där Djurgården hade ett massivt spelövertag utan att lyckas omsätta det i tillräckligt klara målchanser.

Andra halvlek

Det blev ett byte inför andra halvlek där Maria Brochmann klev in medan Lucia Duras klev av, samtidigt som Ana Teles flyttade ut på vänsterkanten. DIF tog vid där de slutade och öste på framåt från start.

Det skulle också ge utdelning i form av en gyllene möjlighet när Ebba Heds inlägg stoppades av en utsträckt arm från en Örebro-försvarare. Sessy Åsland klev fram för ett exekvera straffsparken med ett stensäkert avslut och det var 1-0 till Djurgården.

Jubel på Stadion och ytterligare energi i laget där sedan Ana Teles var nära att curla in tvåan när hon bröt in från kanten strax efter. Matchbilden förändrades lite efter målet när KIF Örebro nu var tvungna att flytta upp positionerna.

Men det var blåränderna som tog kommandot på nytt och skapade chanserna. Nellie Lilja fick läge vid bortre efter en hörna men Clara Ekstrand räddade, Tove Almqvist nickade strax utanför strax efter och kort därpå slog Matilda Plan ett farligt inspel som skar rakt igenom boxen utan att hitta fram till en DIF-spelare.

Djurgården fortsatte att dominera matchen och klockan tickade upp på timmen spelad. Det var ruggigt nära tvåan när Shinomi Koyama slog ett smart instick till Ebba Hed vars inspel var ytterst nära att stötas in i mål.

Men Ebba Hed skulle få en ny möjlighet till inspel och denna gång letade sig bollen, efter ett visst kaos, fram till Sessy Åsland som vände och vred för att sedan elegant prickskjuta in 2-0 med vänstern.

Synnerligen välförtjänt sett till matchbilden och nytt jubel på Stadion. Tvåmålsledning och en fjärdedel kvart av matchen och läget kändes stabilt. Sessy Åsland var dock fortsatt hungrig efter hattrick och drog iväg en kanon från distans som flög metern utanför stolpen.

Ännu närmare trean kom Tove Almqvist som nickade på ett inlägg från Nellie Lilja, men Clara Ekstrand i Örebro-målet räddade akrobatiskt och returen rensades. KIF Örebro försökte sig på en forcering men DIF-defensiven hanterade attackerna skickligt och avstyrde effektivt.

Även Shinomi Koyama var sugen på att bli målskytt och drog en vänsterslägga strax över. I 80:e minuten var det sedan dags för dubbelbyte när Ina Vårhus och Louise Hvarfner klev in samtidigt som Beata Kollmats och Ana Teles lämnade plats.

Minuterna tickade på i blårandig favör men DIF slog inte av på takten där Matilda Plan stack upp i offensiven och var ytterst nära att nå först på en boll i djupled. Farliga nickar från Tove Almqvist och Maria Brochmann följde och det var betydligt närmare 3-0 än en reducering.

I 85:e osade det dock katt bakåt, men återigen visade kapten Matilda Plan klass med en viktig brytning i boxen. Koyama var sedan ytterst nära att hamna i målprotokollet, Clara Ekstrand tippade dessvärre japanskans vänsterskott i stolpen.

Ett sista byte följde i 90:e minuten där Meja Staffansson och Agnes Hedman kom in för spel under de fem tilläggsminuterna. De spelades av komfortabelt och Djurgården hade full kontroll på matchen.

Därmed var tre poäng i hamn och en jobbig damallsvensk svit mot KIF Örebro bruten efter en övertygande prestation där blåränderna hade ett tydligt övertag under i stort sett hela matchen.
Segern innebär en tredjeplats i tabellen och i nästa omgång väntar derby mot Hammarby på Tele2 Arena med avspark lördag kl. 15.00. En som alltid intressant drabbning med sedvanlig prestige och viktiga poäng på spel.

 

27 april, lördag 15:00Stockholms Stadion

DjurgårdenKIF Örebro
2-0 (0-0)

  • MålskyttarSessy Åsland 48'Sessy Åsland 65'
  • Domare Cecilia Ekwall
  • Publik 497 (Stockholms Stadion)
Till matchen

Senaste nyheter

Relaterat