Företag

Välkommen Ana Teles!

  • Damer
  • A-lag
  • 24 apr 2024

Den 23-åriga portugisiska anfallaren ansluter från Sporting Lissabon och är klar för två år med Djurgården.

DIF förstärker i offensiven med spetsig anfallskraft kryddad med meriter från det portugisiska U23-landslaget. Ana Isabel Cunha Teles, som kärnfullt förkortas till Ana Teles, landade i Stockholm i måndags och är redan igång i träning med laget. 

Närmast kommer hon från spel med Sporting Lissabon där hon stått för 11 mål och 21 assist under säsongerna 2022, 2023 och inledningen av 2024. Fina siffror för Ana, som kan agera både centralt samt ute på kanterna i offensiven, och nu är redo för spel med DIF under de kommande två säsongerna.
– Det känns väldigt bra att vara här i Djurgården och Stockholm är en fin stad, berättar Ana som kände sig redo för nästa destination på fotbollsresan.
– Det var dags för mig att prova på något nytt och uppleva en annan miljö än Portugal. Jag vet att den svenska fotbollen är både fysisk och teknisk och att det är en bra nivå på ligan. Lagen vill verkligen spela fotboll här, inte bara sparka och springa. För min del kommer det innebära att jag måste utveckla vissa delar i mitt spel som till exempel fysik och styrka. Så jag hoppas på steg framåt, både för egen del och för laget.

Ana tog även lite hjälp av det äldre gardet beträffande beslutet att komma till Djurgården.
– Jag visste ju att det är ett betydligt kallare land och en annan kultur här, vilket fick mig att fundera lite först. Så jag pratade lite med mina föräldrar om det och de sa direkt att du måste pröva det här. Sverige är ett bra land och du kommer att gilla det.

De första träningarna med laget är redan genomförda och Ana har trivts bra direkt.
– Mina nya lagkompisar har varit väldigt snälla, de förklarar hur saker fungerar här och hjälper mig med översättningar när jag inte förstår. De har verkligen fått mig att känna mig som hemma, förklarar Ana och medger att det nollgradiga vädret under måndagen fick henne att reagera.
– När jag kom ut och märkte av kylan kändes fötterna helt stelfrusna först, men så fort vi hade värmt upp blev allting bra. 

Ser man till Anas egenskaper på planen beskriver hon dem på följande sätt:
– Jag har en god teknik, är spelskicklig och gör ganska mycket poäng. Sedan behöver jag som sagt utveckla vissa saker som huvudspelet och det fysiska spelet. 

I valet av position är Ana mångsidig i offensiven och spelar där tränaren tycker att hon gör mest nytta.
– Helst spelar jag som central offensiv mittfältare. Men jag trivs även som ytterforward, både till höger och vänster. Jag är i regel väldigt offensivt inriktad, så jag hoppas att kunna utveckla min defensiv under min tid här.

Närmast ska hon etablera sig i Stockholm och utanför planen är den sociala biten en viktig del i tillvaron för Ana.
– Då är jag med familjen. Det är viktigt för mig, om familjen mår bra så mår jag bra som fotbollsspelare. Nu blir det lite annorlunda när de inte är här. Men jag tror att det kommer att få mig att växa som människa och att jag lär mig av att vara mer för mig själv.

Tills vidare får Ana hålla till godo med Djurgårdsfamiljen som hon kommer att kunna bekanta sig med redan på lördag, med tanke på lördagens match mot KIF Örebro hemma på Stadion (biljett köper du här).
– Självklart är jag redo. Vill tränaren och laget att jag ska spela så kommer jag att kliva ut för att kämpa och bidra. Roligt att det är hemmamatch också och vi har ett fint läge nu med fyra poäng på två matcher. En bra start och jag märker av direkt att spelarna i laget gillar att kämpa hårt. Så det finns goda förutsättningar för laget på lördag, summerar Ana.

 

Jean Balawo om Ana Teles

Behovet av spets i offensiven är alltid stort inom fotbollsvärlden och i och med Ana Teles ankomst ansluter en riktigt intressant och mångsidig pjäs i anfallet. Vilket givetvis gläder sportchef Jean Balawo.
– Vi får in en internationell spets i offensiven som är i topp i sin ålderskull i Portugal, hon har bland annat gjort flest matcher i det portugisiska U23-landslaget. Så det är väldigt glädjande att Ana kommer hit och spelar för Djurgården och det kommer att ge oss både kortsiktiga, men framför allt långsiktiga, resultat.

 

Fakta Ana Teles

Position: Anfallare
Född: 29 januari 2001
Längd: 1,60 m
Tidigare klubbar: Sporting Lissabon, Braga, Freamunde
Landskamper: 28 st Portugal U23

 

27 april, lördag 15:00Stockholms Stadion

DjurgårdenKIF Örebro
2-0 (0-0)

  • MålskyttarSessy Åsland 48'Sessy Åsland 65'
  • Domare Cecilia Ekwall
  • Publik 497 (Stockholms Stadion)
Till matchen

Senaste nyheter

Relaterat