Företag

Stabil seger ger DIF drömläge

  • Herrar
  • A-lag
  • 28 okt 2019

En malande och tung DIF-offensiv inför ett fullsatt Tele2 Arena gav 3-0 mot Örebro och Djurgården är därmed tillbaka i toppen av tabellen inför den avslutande omgången.

Uppbackade av ett praktfullt gyllene tifo och en orkanliknande ljudkuliss klev Djurgården ut på ett fullsatt Tele2 Arena i jakt på poäng för att behålla initiativet i toppstriden. En minst sagt inspirerande inramning för laget där födelsedagsfirande Haris Radetinac var tillbaka till höger i anfallet samtidigt som Curtis Edwards flyttade ner på mittfältet, i övrigt var det inga förändringar startelvan.

För motståndarna Örebros del blev det mer påtagliga förändringar där avstängda Nordin Gerzic och Michael Almebäck saknades. Det blev inte heller lättare för gästerna när ett inlägg från Haris  Radetinac stoppades med handen i straffområdet redan i andra minuten. Straff för DIF och fram klev Fredrik Ulvestad och rullade hyfsat kyligt in 1-0 till ett öronbedövande jubel.

En drömstart för Djurgården och strax efter kom ett nytt fint läge för Buya Turay som inte riktigt fick med sig bollen i en svår nedtagning med bröstet under en djupledslöpning i hög fart. Djurgården öste på med tung dominans där ÖSK hade svårt att över huvud taget ta sig över på offensiv planhalva. Chanserna radades upp men det handlade ofta om nästan-lägen även om Jesper Karlströms frispark precis utanför straffområdet hade ställt till större besvär för Oscar Jansson om den inte hade touchat via muren.

Den riktigt feta chansen kom sedan i 27:e minuten när Haris Radetinacs inlägg damp ner framför en framrusande Buya Turay som hade behövt komma en knapp decimeter längre fram för att få rätt touch, nu smet bollen istället strax utanför. Nästa läge fick Jonathan Ring men skottet blockerades i sista stund.

Offensiven rullade vidare och många jublade när det blev nätkänning i 34:e efter fint kombinerande mellan Aslak Witry och Radetinac. Tyvärr tog Haris skott i utsidan av buren på fel sida stolpen, vilket föranledde det missvisande jublet, och ställningen var istället intakt tills halvtidsvisslan gick.

Det var 11-3 i avslut, 6-1 i hörnor men bara 1-0 på resultattavlan och DIF klev ut till andra halvlek med en oförändrad elva för att försöka utöka ledningen och säkra matchen. Något som var nära omgående när evighetsmaskinen Ulvestad jobbade fram bollen i boxen till Haris Radetinac vars skott dock räddades av Jansson.

Örebro hade å sin sida växlat upp ett snäpp och klev fram och producerade ett antal hörnor. Riktigt farligt blev det sedan när ett skott från Johan Bertilsson brändes av i farligt läge och bollen smet strax över ribban.

Med timmen spelad hotade sedan DIF med ett nytt farligt inspel som Jansson skopade precis framför en jagande Turay. Matchen var rejält intensiv nu och ”Kämpa Djurgården” rullade över arenan. Aslak Witry fick därefter ett gyllene läge med mängder av tid i boxen som tyvärr gick om intet, men det gjorde desto mindre.

För nu var det dags för Buya Time på Tele2 Arena. I den 62:e minuten löpte DIF-strikern ikapp ett märkligt studsande skott från Ulvestad och styrde in sitt 14 mål för säsongen till en ny ljudexplosion på Tele2 Arena.

Det var det sista Buya gjorde i matchen när han och Haris Radetinac sedan klev av medan Emir Kujovic och Astrit Ajdarevic klev in. Örebro hade dock inte gett upp hoppet än och Tommi Vaiho tvingades till en svettig räddning när Johan Bertilsson gick på skott strax därpå.

Det var chansrikt och underhållande nu där inhoppande Kujovic fick ett gyllene läge helt fri med Jansson som dock räddade avslutet skickligt. Den blårandiga offensiven malde vidare medan sången ljöd på läktarna och in 79:e minuten fick Fredrik Ulvestad en välförtjänt stående ovation när han klev av medan Kevin Walker ersatte.

De sista tio minuterna tickade på med en behaglig, lågintensivt elegant anfallsfotboll där Kevin Walker drog iväg en riktig kanon i 83:e som tvingade Oscar Jansson till en rejäl utsträckning. Jansson fick fortsätta jobba med att mota tunga avslut från Ring och Ajdarevic men han skulle tvingas kapitulera i 89:e minuten.Jonathan Ring bjöd på en redan nu klassisk dribblingsraid med slalomåkning genom ÖSK-försvaret och serverade Emir Kujovic som behärskat bredsidade in 3-0. En värdig avslutning på en fantastisk blårandig fotbollskväll med den sköna bonusen att inga gula kort delades ut till de DIF-spelare som riskerade avstängning och därmed väntar en fullt tillgänglig trupp i sista omgången.

Ett drömläge för DIF och tränare Thomas Lagerlöf som var nöjd med prestationen och inramningen under kvällen.
– Vi får så klart en bra start på matchen med den fantastiska inramningen som är och ett tidigt mål. Vi spelar stabilt första halvlek och jag tror inte att Örebro har en enda målchans utan att vi är så jättebra. Så det var kanske en kombination av att de inte är så sylvassa heller men vi skapar en hel del målchanser och borde gjort ett mål till i första halvlek. Sedan gör vi en svag inledning på andra även om det fortfarande är hyfsat stabilt. Där är vi lite svaga i tio minuter men sedan när vi gör 2-0 känns det som att vi har full kontroll på matchen. Så stabil och bra genomfört och något mål till hade man önskat på alla gånger vi är i straffområdet. Men uppdraget idag var att ta tre poäng och det gjorde vi, summerar Tolle.28 oktober, måndag 19:00Tele2 Arena

DjurgårdenÖrebro SK
3-0 (1-0)

Till matchen

Senaste nyheter

Relaterat