Företag

”En dröm och ett stort mål för mig”

  • Ungdom
  • U19
  • Herrar
  • A-lag
  • 13 juli 2020

Djurgårdens unge mittbackstalang Melker Jonsson skriver på ett lärlingskontrakt och blir därmed en del av A-lagsmiljön på Kaknäs.

I fredags fyllde Melker Jonsson 18 år men den kanske bästa födelsedagspresenten kom med lite delay under måndagen då han skrev på ett 2,5 år långt lärlingskontrakt med Djurgården. Det innebär att han nu byter träningsmiljö från DIF PA19 till att från och med nu träna för fullt med A-laget på Kaknäs, detta samtidigt som han fortfarande kan spela matcher för DIF PA19.

Ett stort ögonblick för den nyss fyllda 18-årige mittbacken.
–  Det här var lätt den bästa presenten. En dröm och ett stort mål som jag har haft sedan jag kom till Djurgården. Sedan är det klart att det betyder lite extra med tanke på att pappa lyckades och trivdes oroligt bra i den här föreningen, säger Melker som hängt med ovan nämnde pappa Mattias ute på Kaknäs sedan barnsben.
– När jag var liten var jag ofta med på Kaknäs och hjälpte Kjelle Frisk med målvaktsträningen och massa andra saker. Jag har alltid varit Djurgårdare och därför känns det här otroligt kul.

Pappa Mattias - som dock stavade efternamnet med ett s - har onekligen gjort ett ikonartat avtryck i DIF. Nu blir det Melkers tur att föra familjetraditionen vidare i den blårandiga tröjan och det har varit en snabb resa sedan han kom till DIF från IFK Lidingö.
– Det har gått fort för mig och det gick bra för mig redan i PA17. Sedan kom jag upp till PA19 och därifrån gick det otroligt snabbt. Det var väl någon gång i vintras, jag tror det var februari, som jag fick reda på att jag skulle träna med A-laget för första gången. Efter det har det bara rullat på och i början var jag med någon gång ibland, men nu på sistone har jag kört regelbundet. Så det har gått sjukt snabbt, berättar Melker som även varit kvick när det gäller acklimatiseringen till A-laget.
– Spelet går ju snabbare och är även tuffare rent generellt. Det är mest tempot i spelet och den fysiska delen som har varit den största skillnaden jämfört med PA19. Men jag tycker att jag har kommit in i det och nu funkar det bra.

Fotbollskarriären tog sin början i IFK Lidingö där han spelat sedan han var knatte.
– Jag har haft en otroligt bra utveckling där och lärt mig grunderna för att spela fotboll. Lidingö har hjälpt mig mycket och gav mig chansen att spela med äldre vilket har utvecklat mig mycket. Ledarna har alltid varit stöttande och hjälpt mig extra med videoanalys, fyspass och individuell träning. Så IFK Lidingö har betytt otroligt mycket för mig.  

Ser man till Melkers karaktär finns det fina järnkaminsegenskaper hos Melker som gärna går all in i duellerna och tränare Kim Bergstrand beskriver honom som en modig spelare.
– Ja, lite så är det kanske. Sedan vet jag inte om han syftar på duellerna eller att jag tar för mig i övrigt. Jag gillar att gå in hårt i dueller men även att våga ta fram bollen som mittback. Gärna utmana, slå de lite längre bollarna och styra upp spelet på det sättet.

När det gäller förväntningar så är Melker tålmodig med tanke på hans unga ålder men kommer chansen är han självklart beredd att ta den.
– Nu handlar det väl mest om att komma in i laget på ett bra sätt. Vill sedan Kim och Tolle ha mig på bänken eller i startelvan så kommer jag att göra det och vill de att jag ska spela i PA19 kommer jag att göra det. Det handlar alltid om att göra sitt bästa och även om det kan bli svårt att ta en plats i A-laget i år så kanske det blir läge nästa år.Melker i aktion i svenska P17-landslaget.

För sportchef Bosse Andersson blir det en intressant tid när han får följa Melkers utveckling under de närmaste åren.
– Melker har ju varit med och tränat med A-laget ute på Kaknäs under våren och haft en fin utveckling där han visat vad han går för. Så nu får han ett lärlingskontrakt där han fortfarande är tillgänglig för PA19 men ambitionen är ju givetvis att göra Melker till en elitspelare och det har han alla förutsättningar för att bli, säger Bosse.Tränare Kim Bergstrand om Melker:
– Han fyllde 18 år i fredags och det är en frisk fläkt, en valp som ska bli stor. Melker är en modig fotbollsspelare både offensivt och defensivt med god spelförståelse. Han är fortfarande lite gänglig så han har en del att göra på gymmet men en intressant spelare att följa framöver.

Senaste nyheter

Relaterat