Företag

Haris frälste DIF mot Peking

  • Herrar
  • A-lag
  • 18 apr 2021

Det satt långt inne men efter en massiv blårandig chanskavalkad satte Haris Radetinac till slut 1-0 mot IFK Norrköping och tog Djurgården upp i serieledning.

Laget

Det var en till stora delar oförändrad startelva som klev ut på Tele2 Arena med Aleksandr Vasyutin mellan stolparna bakom en backlinje bestående av Aslak Witry, Jacob Une Larsson, Hjalmar Ekdal och Elliot Käck.

På mittfältet var Hampus Finndell tillbaka efter skada och kamperade ihop med Rasmus Schüller samt Magnus Eriksson och längst fram var det oförändrat med Edward Chilufya och Nicklas Bärkroth som yttrar och Kalle Holmberg på topp centralt.

Första halvlek

Hemmapremiären bjöd på betydligt behagligare förutsättningar än föregående match på Borås Arena med både vårsol och åtta framlottade säsongare på plats på Tele2 Arena. Utöver det fanns även röststarkt engagemang från restaurangerna på arenan vilket gav en välkommen påminnelse om att det ska låta på en fotbollsarena.

Nere på planen var det klassiskt allsvenskt möte som väntade mellan två lag som brukar bjuda på underhållande och dramatiska matcher, vilket skulle ske även denna gång. Kim Bergstrand hoppades på spelglädje innan avspark och det var bra fart omgående  med hög och intensiv DIF-press. I 6:e minuten kom sedan det första avslutet när Edward Chilufya gick på skott i snäv vinkel som Oscar Jansson parerade. Tre efterföljande hörnor på raken blev också samtliga farliga och DIF hade inlett piggt och inspirerat.

Övertaget var markant med väldigt många vunna andrabollar och nästa man att testa avslut var Kalle Holmberg men skottet gick rakt i famnen på Jansson. Med kvarten spelad var det 5-0 i hörnor och 6-0 i avslut för DIF men fortfarande mållöst. Fast det skulle bli riktigt farligt bakåt när Sead Haksabanovic bjöds på en gratischans och sköt strax utanför Vasyutins vänstra stolpe.

Gästerna fick energi av chansen och flyttade upp för en stund, vilket i sin tur gav utrymme för farliga DIF-omställningar. Men snart återgick matchen till föregående scenario där blåränderna erövrade boll snabbt och etablerade tryck. Den sista tredjedelen fungerade dock inte klockrent även om hörnorna var fortsatt farliga och Hampus Finndell drog ett tungt skott på en andraboll efter hörna som visslade förbi krysset.

Norrköping fick inte mycket uträttat framåt under halvleken och bakåt kändes det inte alltför oroligt. Djurgården var desto ivrigare framåt där Chilufya fick fritt fram mot mål efter en fin passning av Magnus Eriksson i slutminuterna. Skottet gick dessvärre utanför målramen och trots 10-2 i avslut var det 0-0 på resultattavlan.
– Jag tycker att vi börjar bäst, efter det kommer Norrköping in i matchen och sedan är det ganska jämnt på slutet. Men vi kommer till de hetaste lägena och måste fortsätta att vinna en-mot-en-situationerna och ta duellerna, gör vi det så kan vi vinna den här matchen, sa Rasmus Schüller till discovery+ i pausen.
 

Andra halvlek

Det blev dessvärre ingen fortsättning för Rasmus Schüller som åkte på en smäll i slutet av första halvlek vilket föranledde ett byte där Elias Andersson klev in och ersatte inför andra. Norrköping hade bättre fart nu och började piggt men DIF replikerade omedelbart med en jättechans när Chilufya teeade upp Hampus Finndell mitt i boxen, men ett utsträckt Peking-ben kom i vägen och styrde undan skottet.

Lika farligt blev det åt andra hållet när Norrköping fick en utmärkt målchans. Vasyutin räddade första skottet och Aslak Witry fick nicka undan returen där dock Abdulrazaq Ishaq dök upp och sköt precis utanför stolpen. Tempot var högt nu, spelet böljade fram och tillbaka och Edward Chilufya var nära att sprinta igenom i 55:e minuten, men stoppades i straffområdet på ett sätt som väckte vissa reaktioner på läktarna.

Med timmen spelad kändes det som att det förlösande målet till slut skulle komma när Kalle Holmberg spelade fram Chilufya som kom fri med Jansson. Skottet hamnade dock utanför målramen, precis som för Isak Bergmann Johannesson i Norrköping som gick på ett farligt vänsteravslut strax efter.

Det var fortsatt fartfyllt och Oscar Jansson fick jobba hårt och räddade en ny, tung projektil från Magnus Eriksson. Strax efter var det dags för ett nytt DIF-byte där Haris Radetinac kom in istället för Nicklas Bärkroth. Djurgården tryckte vidare framåt och gick upp i tvåsiffrigt antal hörnor, men det började alltmer kännas som en klassisk ”bollen vill inte in-match”.

Känslan förstärktes av en ny dubbelchans för Holmberg och Radetinac där det återigen var Norrköping-försvarare i vägen. Men publiken ville annat och öste på ytterligare för ett mål och det skulle också komma. Magnus Eriksson gick på skott på en andraboll och Haris Radetinac dröjde sig kvar i boxen och skarvade in skottet som därmed omformuleras till en framspelning.

Galet skönt och extremt efterlängtat och med tio minuter kvar såg det hoppfullt ut. Peking svarade dock upp omgående med ett par riktigt farliga lägen och Kim och Tolle parerade snabbt genom att än en gång växla till fembackslinje då Jesper Löfgren kom in istället för Kalle Holmberg.

Norrköping forcerade men blåränderna stod emot starkt och Joel Asoro kom in för en allsvensk debut i 87:e. Minuterna flöt på sakta men säkert och tre övertidsminuter kom upp på skylten. Gästernas forcering oroade dock inte nämnvärt och när Mohammed Al Hakim satte pipan i munnen steg jublet bland de närvarande på Tele2 Arena.

De facto första hemmasegern mot IFK Norrköping sedan 2002 och tre nya poäng på kontot innebär serieledning och en kanonstart på Allsvenskan 2021.
– En fantastisk känsla att få hoppa in och avgöra med tanke på att jag har varit borta i fyra veckor. Plus att det är folk på plats också så det värmer. Det blir direkt lite mer känsla och mer fotbollsmatch och även om det bara är några hundra personer här låter de som 10.000, sa en nöjd Haris Radetinac till discovery+ efter matchen.

18 april, söndag 17:30Tele2 Arena

DjurgårdenIFK Norrköping
1-0 (0-0)

  • MålskyttarHaris Radetinac 78'
  • Domare Mohammed Al-Hakim
  • Publik (Tele2 Arena)
Till matchen

Senaste nyheter

Relaterat