Företag

”Vi har väntat länge på det här”

  • Herrar
  • A-lag
  • 15 okt 2021

Emmanuel Banda ser fram emot välfyllda läktare mot Elfsborg och berättar om senaste landslagsuppdraget med Zambia där han tog sig an en ny mittfältsroll.

Emmanuel Banda har spelat 16 matcher i årets allsvenska men bara startat en av dem. Mycket beroende på en kontinuerligt högpresterande mittfältstrio i form av Magnus Eriksson, Hampus Finndell och Rasmus Schüller, varav den sistnämnde dock är avstängd inför matchen mot Elfsborg.

Något som öppnar upp möjligheter för Emmanuel Banda som är nyligen hemkommen från VM-kval med sitt Zambia. Ekvatorialguinea stod för motståndet i helgen i en match där tre poäng var ett måste.
– Det är alltid roligt att spela med landslaget men tyvärr lyckades vi inte vinna vår match mot dem på hemmaplan, det hade behövts för att kunna kvalificera oss till VM. Vi gjorde en bra insats och hade grepp om matchen med ledning 1-0 men de satte ett sent kvitteringsmål på en fast situation. Jag tycker att vi var bättre än dem i den här matchen men vi förvaltade inte våra målchanser. Så är fotbollen ibland men  bortsett från det så var det som sagt ändå en bra upplevelse att få komma iväg, resonerar Banda efter torsdagsträningen på Kaknäs.

Du spelade i 77 minuter av matchen och klev sedan av, vilket omnämndes som en skada i en del media. Något som skapade en obefogad oro.
– Ja, det var bara kramp. Fysteamet kom ut på planen så det kanske såg ut som en skada men det handlade bara om krampkänningar. Gräset på planen var tungsprunget och matchen kom ganska tätt inpå resandet dit, så det kanske bidrog till det. Dessutom så spelade jag i en ny, mer defensiv mittfältsroll med mycket löpande, så det var säkert också en bidragande faktor.

Vad du nöjd med din insats i matchen?
– Jag fick bra feedback från tränarna som var väldigt nöjda med min prestation, speciellt med tanke på att det var en position som jag inte spelat i på länge. Jag fick bra respons även från andra zambiska tränare och fotbollsprofiler och var nöjd för egen del med hur jag genomförde matchen.

Är det en position som du skulle trivas med även i Djurgården?
– Jag gillar ju den offensiva mittfältsrollen allra bäst men om tränarna vill att jag ska spela i en mer defensiv roll så är det klart att jag går in och kör. Men vi har ju många bra spelare på varje position här i Djurgården så det borde inte vara något problem.

Nu närmast blir det återstart hemma mot Elfsborg på måndag, hur går tankarna inför matchen?
– Det är ett starkt lag som kommer att jaga poäng för att komma ikapp oss och nå topp 3. Det kommer att bli en svår match för oss men den typen av utmaningar är de roligaste matcherna att spela. Nu har vi dessutom våra supportrar med oss när restriktionerna är borta. Det har vi väntat länge på och det kommer att ge oss en bra boost. Förhoppningsvis kan det bidra till att vi har tagit maximala poäng efter 90 minuter.

Snart 18.000 sålda i skrivande stund, det lär bli högljutt?
– Det kommer att låta mycket och om jag spelar kommer det att bli min första match inför en så stor DIF-publik. Efter alla matcher med tomma läktare ska det här bli fantastiskt roligt, så jag ser verkligen fram emot måndagen, avrundar Banda.
 

18 oktober, måndag 19:00Tele2 Arena

DjurgårdenIF Elfsborg
0-3 (0-1)

  • MålskyttarSimon Olsson 20'Rasmus Alm 50'Rasmus Alm 77'
  • Gula kortElliot KäckMagnus ErikssonHjalmar Ekdal
  • Domare Mohammed Al-Hakim
  • Publik 19443 (Tele2 Arena)
Till matchen

Senaste nyheter

Relaterat