Tre poäng borta mot Örebro – nytt mål från Emmanuel Banda

• 31 okt 2021

Vi är tillbaka på vinnarspåret igen efter 1-0 borta mot Örebro där Emmanuel Bandas mål med första halvlekens sista spark räckte till tre poäng.

Allsvenskan är på väg att avgöras och endast fem omgångar återstår innan tabellen får sitt slutgiltiga utseende för säsongen 2021. Vi är som bekant med i toppen, medan dagens motståndare har haft en tuffare säsong och återfinns på nedflyttningsplats. Viktigt möte för båda lagen med andra ord, och den här söndagseftermiddagen hade nästan lika många Djurgårdare som ÖSK-supportrar tagit sig till Behrn Arena var känslan vid en okulär besiktning av läktarna några minuter innan matchstart.

I Örebro, ska nämnas, spelade Kevin Walker från start.

Det blev flera förändringar i startelvan jämfört med senaste matchen mot Göteborg. I mål startade Aleksandr Vasyutin som varit borta p.g.a. skada sedan i våras. I backlinjen fick Jesper Nyholm ta hand om högerbacksplatsen med mittbackarna Jacob Une Larsson och Hjalmar Ekdal mellan honom och Elliot Käck.

På mittfältet startade Magnus Eriksson och Hampus Finndell tillsammans med Emmanuel Banda. I den offensiva trion återfann vi återigen Haris Radetinac till höget efter några matcher som ytterback, och centralt startade Joel Asoro, med Edward Chilufya på högerkanten.

Djurgårdens första chans i matchen kom i den fjärde minuten genom en frispark på mittplan långt ut på kanten. Mange Eriksson stegade upp och siktade mot Hjalmar Ekdal på bortre stolpen, men mittbacken var välbevakad och kom inte till hundraprocentigt och nicken gick utanför.

Örebro försökte via sin vänsterkant inledningsvis, och då mer specifikt genom Jake Larsson som sysselsatte Jesper Nyholm och Emmanuel Banda några gånger men utan att komma till någon farlighet.

Vi hade initiativet under de första 10 minuterna och bästa chansen fick Elliot Käck på ett inspel från Asoro som vänsterbacken avslutade hårt från nära håll men en Örebro-back hann emellan och blockade. Hörnan skapade en del oroligheter i straffområdet och ledde sedermera till en ny hörna som dock blev för kort och kunde spelas undan.

Matchens första varning tilldelades Hjalmar Ekdal i den 15:e minuten som stoppade en potentiell kontring lite väl bryskt med en glidtackling. Det innebär att mittbacken är avstängd i nästa match som är hemma mot Halmstad den 6 november.

Matchens andra varning tilldelades Niclas Bergmark i hemmalaget i den 20: minuten efter att Haris Radetinac fick upp god fart centralt och tog sikte mot mål men fälldes på vägen fram.

Det blev en del avblåsningar under den här perioden av matchen och tempot kändes väldigt lågt emellanåt, inget som gynnade oss var känslan. Örebros anfallare Rickard Friday kom igenom med ett par meter tillgodo på Djurgårdsförsvaret men fick inte ordning på benen och ramlade innan han hann avsluta. Örebros bästa läge i matchen dittills.

Ny varning till hemmalaget när Chili ryckte ifrån på mittplan och Johan Mårtensson såg sig tvungen att stoppa attacken lite väl bryskt.

Jake Larsson var fortsatt det största individuella hotet i Örebro och i den 27:e minuten tog han sig förbi på kanten och avslutade, men Une Larsson styrde ut bollen till en hörna. Hörnan höll på att mynna ut i en kontring för Edward Chilufya men Johan Mårtensson han emellan, och i den situationen träffade Chilis sko Mårtensson olyckligt i ansiktstrakten, men som tur är uppstod ingen nämnvärd skada på Örebro-spelaren.

Tempohöjning och flera chanser för Djurgården med omkring 10 minuter kvar av halvleken där Mange Erikssons avslut precis utanför straffområdet var det som var närmast att resultera. Avslutet gick dock i ribban och ut, och på returen där Ekdal var framme blev situationen tilltrasslad och vissa ropade på hands på en Örebro-försvarare men spelet fortsatte och Mange fick avsluta igen – dock över den här gången.

Tempohöjning även på läktaren där Djurgårdssupportrarna gick från att vara klart ljudstarkast till de enda som hördes under en lång period i matchen. Ett lag och supportrar i härlig symbios med fem minuter kvar av halvleken.

Örebro gick framåt i slutet av halvleken och skapade tre raka hörnor som alla slogs av Kevin Walker. Den sista blev farligast men Aleksandr Vasyutin behövde aldrig ingripa för att freda målet.

Precis när matchuret tickade upp på 45 kom ledningsmålet när Haris Radetinac slog in bollen från vänsterkanten. En touch på en försvarare skapade en lurig bollbana och gjorde att bollen damp ner hos Joel Asoro som bröstade ner bollen till Emmanuel Banda som drog till direkt från några meters avstånd och fixade 1-0 till DIF, något som också blev det sista som hände i halvleken.

Ett byte genomfördes i halvtid: Curtis Edwards ersatte Emmanuel Banda. Haris Radetinac och Edward Chilufya skiftade även kanter gentemot första halvlek och Haris utgick alltså från höger numera, medan Chilis utgångsposition var till vänster om Joel Asoro som alltjämt spelade kvar centralt.

Jacob Une Larsson varnades tidigt i halvleken efter att ha stoppat en Örebro-kontring. Strax efter anföll Örebro men blåstes av för frispark, så den efterföljande situationen där Örebro fick in bollen i mål var någon dryg sekund efter avblåsningen, även om vissa protester kom från hemmapubliken.

Minuten senare kom Chili till ett fint läge när han vandrade in från vänsterkanten och avslutade hårt vid första stolpen, men målvakten stötte ut bollen till en hörna som blev resultatlös.

De första 10 minuterna av halvleken var ganska svängiga och båda lagen gick till anfall om vartannat och ytorna på planen kändes väldigt stora. Vi skapade emellertid de farligaste chanserna där Joel Asoros avslut efter fint kombinationsspel med Jesper Nyholm var den farligaste, men målvakten räddade och släppte ingen retur till en framstörtande Nyholm.

Edward Chilufya varnades i den 58:e minuten efter en duell med en Örebrospelare där viss återgäldning var inblandad från Chilis sida, som nog borde ha fått frispark i förstaläget.

20 minuter in i halvleken nu och det känns alltid bräckligt med en uddamålsledning. Matchbilden kändes ganska bekväm men Örebro hade anfallslusta och var ettriga på mittfältet i återerövringen av bollen. Haris blev pressad i farligt läge och löste situationen med en elegant klack till Hampus Finndell som gav honom ett 3-mot-4-läge tillsammans med Mange Eriksson och Edward Chilufya, men Örebro var snabbt hemma och anfallet stannade av.

Fortsatt sångstarkt från de blårandiga på läktaren som nu stod upp på såväl kortsidan som på ena långsidan och växelramsorna ljöd emellanåt högt och länge över Behrn Arena.

Örebro genomförde tre byten på kort tid och det återstod nu 20 minuter av halvleken som inte bjöd på några chanser åt endera håll under den här perioden av matchen.

I den 73:e minuten gjorde tränarduon ett dubbelbyte där Jesper Nyholm och Edward Chilufya klev av till förmån för Jesper Löfgren och Nicklas Bärkroth. Två raka byten av högerback respektive vänsteranfallare.

Örebro kom till halvlekens kanske farligaste avslut i den 75:e minuten men Vasyutin var med på noterna och kändes stabil som sista utpost matchen igenom. Hemmalaget tog sig in i matchen mer och mer ju längre matchen gick. De ägde mer boll än Djurgården men utan att ta sig till några chanser, men tendensen oroade på läktarplats.

Leo Cornic ersatte Haris Radetinac i den 84:e minuten och direkt efter bytet fick Örebro en frispark nästan ute vid hörnflaggan till höger och Kevin Walker stegade upp för att slå den. Alla spelare utom en befann sig i straffområdet och Niclas Bergmark nådde högst men nickade en bit utanför den bortre stolpen.

Fem minuter kvar av ordinarie tid. Kämpa, skanderade kortsidan. Djurgården, skanderade långsidan.

Mange Eriksson gav sig av på en offensiv räd och trycktes ner bakifrån och fick frispark cirka tio meter utanför straffområdet. Bollen nickades bort men slogs in igen av Leo Cornic och hamnade sedan hos Joel Asoro ute till vänster vid hörnflaggan som revs ner och ny frispark Djurgården. Mange igen och den här gången slogs bollen bättre till en flygande Jacob Une Larsson som nickade hårt i ribban!

Istället hörna Örebro omedelbart efter och en viktig blockering av Leo Cornic på ett skott utifrån som annars såg ut att kunna bli farligt.

Tre minuters tilläggstid aviserades och Örebro lyfte långt för att få till en kvittering.

Det blev dock inga fler mål i matchen och vi är tillbaka på vinnarspåret igen! Nästa match är hemma mot Halmstad den 6 november. Vi ser dig gärna på plats då!

31 oktober, söndag 17:30Behrn Arena