Företag

Drömstart på playoff när APOEL kördes över

  • Herrar
  • A-lag
  • 17 aug 2022

Djurgården bjöd på show och vann med 3-0 i det första mötet i Conference League efter drömmål från Victor Edvardsen, Hjalmar Ekdal och Gustav Wikheim.

Laget

Det var en hyfsat välbekant Europa-elva som mönstrades där Jacob Widell Zetterström vaktade målet bakom en backlinje bestående av Piotr Johansson, Isak Hien, Hjalmar Ekdal och Elias Andersson.

På mittfältet var både Hampus Finndell och Rasmus Schüller tillbaka, efter att ha missat Kalmar-matchen, och de fick sällskap av lagkapten Magnus Eriksson. Längst fram i banan tog Joel Asoro och Haris Radetinac hand om höger- respektive vänsterkanten med Victor Edvardsen som central spets.

 

Första halvlek

Det var onekligen en laddad stämning i luften inför första akten i playoff-dramat där en synnerligen eftertraktad plats i gruppspelet i Conference League låg i potten, en match som för övrigt sportchef Bosse Andersson kallat ”en av de viktigaste matcherna i föreningens historia”. Precis som tidigare i Europa-spelet var det välfyllda läktare och högljudd, triggande sång från publiken som väntade spelarna när de klev ut på Tele2 Arena i behaglig sensommarvärme.

För Djurgårdens del fanns ett antal fina prestationer att luta sig mot från de tidigare Conference League-mötena mot HNK Rijeka och Sepsi, men nu fanns det också skäl att anta att nivån på motståndet skulle höjas ytterligare ett snäpp med välmeriterade cypriotiska APOEL på andra planhalvan. En liten fördel uppstod ändå i och med att lagets georgiske anfallsstjärna Giorgi Kvilitaia missade matchen på grund av skada.

Upplagt för dramatik med andra ord och matchen drog igång med öronbedövande busvisslingar riktade mot APOEL som gjorde avspark. Bollen blev dock snabbt återerövrad och DIF tog takt i taktpinnen omgående, rullade runt och skapade tryck. Riktigt farligt blev det på en hörna i sjätte minuten när Victor Edvardsen plockade upp en andraboll och drog iväg ett skott som styrde strax över via en försvarare.

Inget mål då men Edvardsen skulle framkalla ett tinnitusframkallande jubel minuten senare. Efter en snabb bollvinst spelades bollen fram till den blårandiga målmaskinen som bjöd på en klinisk lobb från halva planen när han såg att gästernas keeper Vid Belec var långt ute. Bollen seglade majestätiskt in i nät, på ett för oss Djurgårdare välbekant sätt, och 1-0 var ett faktum.

Ett spektakulärt mål som ingen av de närvarande på arenan lär glömma och en oerhört viktig ledning. Energinivån var fortsatt hög och DIF tryckte på för mer samtidigt som även APOEL sökte sig högre upp i banan nu när nollan var spräckt.

Matchen var lite mer tillknäppt nu och det var glest mellan målchanserna, även om cyprioterna visade upp vissa kvaliteter i sin offensiv som skapade en del oro. Men med halva halvleken spelad hade ingen kvalificerad målchans uppstått för gästerna som dock hade betydligt mer boll nu.

För Djurgårdens del var det svårare att hitta ytor i Apoels försvar och spelet blev lite mer försvarsinriktat, även om blåränderna då och då  stack upp i offensiva framstötar. I 32.a minuten kom just en sådan när Magnus Eriksson drev upp från mittplan och drog iväg en tung höger som svepte strax över målramen.

Strax efter kom en snabb omställning där Victor Edvardsen fick en smart pass från Joel Asoro och testade Belec med ett lågt avslut. Ökad intensitet i matchen som dessvärre fick ett oroande avbrott kort därpå när Haris Radetinac blev liggande länge efter att ha fått en tuff smäll av Issam Cheabake.

Järnkaminen Haris kom dock upp på benen igen med omplåstrat huvud och kunde spela vidare. Dramat rullade vidare och Apoel hotade sedan med ett par hörnor, varav en blev riktigt farlig med ett i sista sekunden blockerat skott. Värre än så blev det dock inte och istället var det DIF som hotade flera gånger om under de tre övertidsminuterna, då Belec stod för en vass räddning på en nick från Magnus Ericsson. Allra bästa chansen fick till slut Haris Radetinac som fick ett utmärkt skottläge i boxen men bollen smet utanför.

Det var halvlekens sista spark och den albanske domaren Juxhin Xhajapipans pipa blåste av en intensiv och underhållande halvlek med DIF i ledning med 1-0.

Andra halvlek

Inga DIF-byten inför de sista 45 minuterna och med tanke på att det ändå handlade om ett dubbelmöte var det svårbedömt hur lagen skulle disponera sina styrkor. Djurgården inledde i alla fall med en fin chans i 47:e där Haris Radetinac vann boll åt Victor Edvardsen som drev framåt och tvingade Belec att sträcka ut ordentligt med ett lurigt skott. Asoro högg sedan på returen men kom ett par centimeter för långt ifrån.

Apoel flyttade upp i jakten på en kvittering men det var DIF som skapade chanserna. I 52:a fick Hampus Finndell ett fint läge i boxen, efter en smart framspelning, som Belec räddade, men på den efterföljande hörnan skulle tvåan komma.

En smart hörnvariant ställde cyprioterna helt och efter 5-6 leveranser på ett tillslag steg en fristående  Hjalmar Ekdal till väders och skallade in 2-0.

Ännu ett magiskt mål av DIF och stämningen var elektrisk nu på Tele2 Arena när Djurgården fortsatte full fart framåt och gick för trean. Nya chanser bubblade fram och det fanns bud på mer. Med timmen spelad kom sedan första bytet där formstarke Gustav Wikheim kom in istället för Joel Asoro.

I 62.a minuten var det sedan Jacob Widell Zetterströms tur att visa sina kvaliteter med en vass enhandsräddning på ett lurigt skott och Apoel ökade trycket nu för en reducering. Men det här var Djurgårdens kväll och Gustav Wikheims glödheta form skulle visa sig vara intakt. Norrmannen fick bollen av Elias Andersson på offensiv planhalva, avancerade och dunkade skoningslöst in 3-0 bakom Belec.

Nu växlade en redan fantastisk stämning upp till ren eufori på Tele2 Arena och ett rejält uppumpat DIF fortsatte att trycka på för ytterligare mål. Den stämning dämpades dock påtagligt när Rasmus Schüller fick sitt andra gula kort för kvällen i den 71:a minuten och fick kliva av.

Reducerat manskap med dryga kvarten kvar och nu gällde det att stänga igen bakåt. Besard Sabovic gjorde sig kvickt redo för ett inhopp i Schüllers roll och även Marcus Danielson kom in, medan Haris Radetinac och Victor Edvardsen klev ut.

Som väntat drog Apoel igång en forcering medan Djurgården höll fortet. I 79:e var det mycket nära en reducering med en nick på hörna som smet precis utanför stolpen. Blickarna flackade mellan planen och matchuret nu och det var Apoel för hela slanten, domare var dessutom mycket glad i korten och både Jacob Widell Zetterström, Elias Andersson och Hjalmar Ekdal fick syna det gula.

Slutprodukterna från cyprioterna var dock betydligt färre till antalet än de blårandiga varningarna och i 87:e minuten fyllde Emmanuel Banda på med pigga ben när han ersatte Hampus Finndell. Klockan tickade upp på full tid och fem övertidsminuter kom upp på skylten.

DIF-försvaret var satta under press men agerade tryggt och tålmodigt, visserligen hamnade en boll i nät men flaggan kom helt korrekt upp för offside och tremålsledningen var intakt. Men läget skulle bli ännu mer fördelaktigt när Emmanuel Banda slet sig loss i djupled och kapades på väg fri mot målet.

Rött kort på Jose Angel Crespo, som därmed är avstängd i returen, och frispark i utmärkt läge för Djurgården. Att Elias Anderssons skott fastnade i muren gjorde inte alltför mycket för sekunden senare gick slutsignalen och DIF har ett excellent utgångsläge med fördel 3-0 inför returen på Cypern nästa onsdag.

Nu väntar tighta marginaler i schemat i och med att returmötet på Cypern spelas redan tisdag den 23 augusti med en allsvensk match mot Varberg inklämd på lördag däremellan.

17 augusti, onsdag 18:45Tele2 Arena

DjurgårdenAPOEL
3-0 (1-0)

  • MålskyttarVictor Edvardsen 10'Hjalmar Ekdal 54'Gustav Wikheim 65'
  • Gula kortRasmus SchüllerHaris RadetinacJacob Widell ZetterströmElias AnderssonHjalmar EkdalRöda kortRasmus Schüller
  • Domare Juxhin Xhaja
  • Publik 19122 (Tele2 Arena)
Till matchen

Senaste nyheter

Relaterat