Företag

Wikheim visade vägen mot Kalmar

  • Herrar
  • A-lag
  • 14 aug 2022

Efter två mål från Gustav Wikheim och ett från Joel Asoro såg DIF ut att gå mot tre säkra poäng mot KFF som sedan nästan jagade ikapp i andra halvlek och matchen slutade 3-2 efter elva dramatiska övertidsminuter.

Laget

Det bjöds på en hel del ändringar i startelvan inför matchen där Jakob Widell Zetterström dock åter tog plats mellan stolparna bakom en backlinje bestående av Marcus Danieson och Elias Andersson som ytterbackar samt Isak Hien och Hjalmar Ekdal i mittlåset.

På mittfältet blev det en omedelbar återkomst för Besard Sabovic som kamperade ihop med Emmanuel Banda och kapten Magnus Eriksson. Längst fram gjorde Kalle Holmbergs sin första allsvenska start för i år i sällskap med Joel Asoro och Gustav Wikheim på höger- respektive vänsterkanten.

Första halvlek

Med bara ett par dagars återhämtning sedan torsdagens triumf i Conference League mot Sepsi var det snabba ryck och ny utmaning då Kalmar FF gästade gassande och välfyllda Tele2 Arena under söndagen. Väl medvetna om motståndets kaliber med stor bollskicklighet och en stark centrallinje stod det klart att det här var mycket långt ifrån en så kallad ”promenad i parken”.

Den stekande sommarvärmen med nästan 30 grader i solen var också en faktor som påverkade och det gällde att spela smart och effektivt för att hushålla med krafterna. Inledningen blev ändå hyfsat tempostark där gästerna startade piggt med mest bollinnehav under de första minuterna.

DIF svarade upp med några farliga framstötar från spelsugne och aktive Gustav Wikheim på vänsterkanten, med ett par inspel som var nära att nå fram till Kalle Holmberg och Joel Asoro. Gradvis började sedan blåränderna att äta sig in i matchen och etablera tryck. I 13:e minuten skulle också nollan spräckas när Gustav Wikheim fick en boll i djupled, slet sig fram och dunkade distinkt in bollen bakom Ricardo Frierich i Kalmar-kassen.

Vilt jubel och en drömstart på matchen och publikfavoriten Isak Hien framkallade ännu mera jubel på läktarna när han komfortabelt utmusklade David Olafssons dribblingsförsök med sin massiva fysik. Kalmar fortsatte att rulla boll och försökte hitta ytor framåt, men DIF stod emot väl och låg på rulle för snabba omställningar framåt.

Målchanserna var fåtaliga och med drygt halva halvleken spelad var det sedan dags för en efterlängtad vätskepaus i den närmast tropiska hettan. Ny energi i benen och matchen puttrade igång med en bra chans för KFF där Oliver Bergs skott styrdes undan i sista sekunden.

Djurgården fortsatte att ligga relativt lågt och låta Kalmar ha boll i väntan på erövringar. i 40:e minuten kom också just ett sådant läge när bollen erövrades och ånyo lades i djupet, den här gången av Emmanuel Banda till snabbe Gustav Wikheim och även denna gång var norrmannen klinisk i avslutet.

2-0 och den slitna klyschan om psykologiskt viktiga mål kom till heders på nytt. Resten av halvleken stängde DIF ner gästerna effektivt och hann även med ett hyfsat farligt läge där Asoro var nära att bryta genom på ett inspel från vänster.
De tre övertidsminuterna hanterades också väl och välkommen vätskepåfyllning väntade i halvtidspausen med en skön tvåmålsledning i ryggen.

Andra halvlek

Det var oförändrade elvor för båda lagen inför de avslutande 45 minuterna och med tre poäng inom räckhåll gällde det att förvalta läget på bästa sätt. DIF gjorde det genom att köra full fart framåt, gå för trean och inledde framåtlutat med ett antal nästan-lägen initialt.

Riktigt nära var det i 50;e minuten när Kalle Holmberg fiskade upp en andraboll efter hörna, men skottet blockerades på mållinjen. Fast i 52.a skulle bollen hamna i nät. Den här gången tog Gustav Wikheim på sig framspelarrollen och slog, efter några snabba dribblingar, en smart, precis passning i djupet till Joel Asoro. Den stekhete anfallaren var lika klinisk som vanligt och avslutade säkert.

”Joel Asoro, han gör som han vill”, ljöd från läktaren och det blårandiga greppet om matchen hårdnade ytterligare. Med dryga timmen spelad var det dags för trippelbyte när Jesper Löfgren, Haris Radetinac och Victor Edvardsen kom och Kalle Holmberg, Magnus Eriksson och Joel Asoro fick lite välförtjänt vila.

Det var soligt och hög trivsel på läktarna, även om lite smolk i glädjebärgaren kom när Gustav Wikheim åkte på ett gult kort som innebär att han är avstängd i den kommande matchen mot Varberg. Matchbilden var sig lik i övrigt där Kalmar jagade på för en reducering och DIF svarade med giftiga omställningar.

I 70:e osade det dock katt rejält när KFF fick frispark i farligt läge som Oliver Berg exekverade. Bollen smet lyckligtvis precis ovanför och nollan var intakt. Mer oro följde sedan när Elias Andersson åkte på en tuff tackling men järnkaminen Elias kom upp på benen till slut och kunde köra vidare.

Strax efter kom nästa tuffa smäll för Elias som blev liggande på offensiv planhalva, men spelet fortgick och Kalmar kunde istället sticka upp och sätta 3-1 genom Filip Sachpekidis. En varningssignal om att det här inte var helt i hamn och med 13 ordinarie minuter kvar gällde det nu att säkra trean.

I 79:e minuten tvingades sedan Elias Andersson kliva av och Amadou Doumbouya ersatte. DIF stack upp när tillfälle gavs och Victor Edvardsen hittade fram till Emmanuel Banda med en smart pass, men den vanligtvis så kliniska zambiern fick inte till avslutet den här gången.

I övrigt såg det ändå ut att vara god kontroll på matchen och minuterna flöt på mot de 90. Men ett lurigt inlägg i 88:e minuten hittade fram till Isak Bjerkebo och med en del förväntad övertid kvar var det nu desto högre anspänning.

Piotr Johansson ersatte Emmanuel Banda, som hade krampkänningar, och nu gällde det att ta matchen i hamn. Hela nio minuters övertid kom upp och Kalmar fick med sig frisparkar i farliga lägen som inte hemmapubliken var helt överens om, för att uttrycka det diplomatiskt.

Det var rejält nervigt nu och Victor Edvardsen var nära ett förlösande mål när han så när han först på en djupledsboll men Ricardo Friedrich var tidigt ute och hann först. Det var tung KFF-forcering, krampande ben i värmen och ”Kämpa Djurgården” från läktaren men domare Fredrik Klitte var inte alltför sugen på att blåsa av. Drygt elva gastkramande övertidsminuter förflöt innan den befriande slutsignalen till slut kom och tre oerhört viktiga poäng var därmed bärgade.

Extremt skönt och därmed tar DIF över serieledningen igen, även om Häcken ännu inte spelat klart sin match i omgången.

Det fortsatt tighta matchschemat rullar sedan vidare med den första playoff-matchen i dubbelmötet mot APOEL i Confernece League hemma på Tele2 Arena redan nu på onsdag. En grymt spännande tillställning som absolut bör upplevas på plats så har du ännu inte skaffat biljett till matchen kan du göra det här.

 

14 augusti, söndag 15:00Tele2 Arena

DjurgårdenKalmar FF
3-2 (2-0)

  • MålskyttarGustav Wikheim 14'Gustav Wikheim 39'Joel Asoro 51'Filip Sachpekidis 76'Isak Bjerkebo 87'
  • Gula kortGustav WikheimAmadou Doumbouya
  • Domare Fredrik Klitte
  • Publik (Tele2 Arena)
Till matchen

Senaste nyheter

Relaterat