Företag

Curtis Edwards klar för Djurgården

  • Herrar
  • A-lag
  • 31 juli 2019

Den mångsidige engelske mittfältaren går från Östersund till DIF och skriver på för 3,5 år.

Efter ett flitigt spekulerande är det nu bekräftat: 25-årige mittfältaren Curtis Edwards är klar för DIF och lämnar därmed Östersunds FK för blårandigt spel i huvudstaden i 3,5 år. Därmed fortsätter han en fin tradition med engelsmän i Djurgården där namn som till exempel Malcolm ”Super-Mac” MacDonald, Teddy Sheringham och Steve Galloway gjort stora avtryck och Curtis själv är stolt över att kunna dra på sig DIF-tröjan.
– Jag känner mig väldigt glad och förväntansfull över att få spela för Djurgården. Det känns skönt att allt är klart och föreningen har visat tydligt att de vill ha mig. Nu är det upp till mig att komma igång, jobba hårt och leverera på planen, berättar Curtis.

Att valet föll på DIF var uppenbart för Curtis i slutändan där en av många bidragande faktorer var tränarduon Kim Bergstrand och Thomas Lagerlöf och deras tankar kring fotbollen.
– Det finns många skäl till att jag valde att komma hit men en viktig faktor var det förtroende som jag kände från tränarna när jag pratade med dem. De gillade mitt sätt att spela fotboll och var angelägna om att jag skulle ansluta till laget. Båda två har följt min fotbollsresa ända sedan jag kom till Sverige och jag har hört mycket gott om dem från deras tid i Sirius. Det märks ju dessutom tydligt att de gör ett bra jobb även här i Djurgården om man tittar på tabellplaceringen just nu.

Att det handlar om en intressant och användbar förstärkning för Kim och Tolle blir uppenbart om man betraktar Curtis mångsidighet där han kan hantera ett stort antal positioner på planen.
– Jag spelar helst central mittfältare, gärna i en offensiv roll och jag trivs bra i ett tremannamittfält. Men jag kan även spela som yttermittfältare eller som ytterback om det krävs. Det är väl nästan bara målvaktsrollen som jag inte prövat än men jag avstår helst från att dra på mig handskarna ute på Kaknäs, garvar Curtis som utvecklade mycket av flexibiliteten under sin tid i Östersund.
– Det var lite galet i Östersund där tränaren ofta bad mig att kliva in på olika positioner men jag körde bara på. Jag funkar så som person att jag bara öser på och går ut för att göra mitt bästa oavsett var jag spelar. För det mesta har det gått bra även om det ibland varit en del ovana roller för mig.

Men det har inte varit någon spikrak väg till allsvenskt spel för Curtis. Efter att ha skyfflat in mål som ungdomsspelare i Morton FC plockades han upp av välrenommerade Middlesboroughs akademi. Där spelade han som 16-åring och hann med en reservlagsmatch samt två vänskapsmatcher med A-laget. Fast sedan ökade konkurrensen och Curtis hamnade utanför startelvan.
– Jag var en lovande spelare i Middlesborough och de hade höga förväntningar på mig. Men jag var ung och hade inte riktigt insett vad som krävdes för att bli en professionell fotbollsspelare, jag var inte tillräckligt mogen för uppgiften helt enkelt. Det krävs ett oerhört hårt arbete och när jag senare fick chansen i Östersund lärde jag mig också vad som krävdes.

Men innan dess bestämde sig en besviken Curtis att vid 19 års ålder lägga skorna på hyllan och började istället jobba som byggarbetare och spelade korpfotboll med sin pappas lag hemma i Middlesborough. Efter två år så tog dock tillvaron en ny vändning för Curtis som fick ett tips om att komma till Sverige och spela fotboll.
– Jag spelade en match varje lördag med farsans lag, jobbade på byggen och tillvaron rullade på. Men sedan fick jag en oväntad förfrågan från en engelsk kompis om att komma till Sverige och spela tillsammans med honom i Ytterhogdal i de lägre divisionerna. Det kändes roligt att pröva någonting nytt och jag såg det aldrig som en väg tillbaka till att bli en professionell fotbollsspelare. Så jag lämnade England på vinst och förlust efter att Ytterhogdals tränare Brian Wake ringt och frågat om jag ville komma dit och spela för dem. Jag var där under 2015 och spelade i tre månader och klubben var nöjda med mig. Så jag kom tillbaka dit även nästa år, fortsatte att spela för klubben och trivdes bra.

Efter ett tag hörde sedan närliggande Östersunds FK av sig och behövde låna ett antal spelare från Ytterhogdal till till en träningsmatch och Curtis namn fanns med på listan. Sedan gick det snabbt…
– Det var faktiskt Djurgården som vi mötte då i min första match för Östersund. Det gick bra för mig och sedan dess har det rullat på. Så nu sluts cirkeln när Djurgården blir nästa anhalt på resan. 

Totalt har det blivit tretton mål och elva assist på 81 allsvenska matcher samt elva Europa League-matcher med två mål och en assist i ÖFK. Men nu är det Kaknäs som gäller för Curtis som gör första träningen med laget på torsdag.
– Jag känner ingen av spelarna personligen än men jag vet ju vilka de är. Men det ska bli roligt att lära känna alla och komma igång. Det är också väldigt kul att få spela för ett stort lag i Stockholm med så många supportrar och det är ett intressant läge att komma in i Djurgården nu när laget befinner sig i toppskiktet av tabellen, säger Curtis som är tillgänglig för spel redan mot Elfsborg.
– Främst handlar det om att komma igång och bekanta mig med alla. Men jag är redo om det krävs och jag hoppas att jag kan snabbt kan bidra till nya framsteg. Laget går som sagt väldigt bra redan nu men jag kan förhoppningsvis addera något nytt både på och vid sidan av planen. Djurgården är ju en ambitiös förening och självklart vill jag vara med och utmana om titlar och spel i Europa. Jag var ju med på Östersunds resa i Europa League och det var en fantastisk upplevelse. Det vill jag gärna uppleva igen och jag är övertygad om att Djurgården har kapaciteten som krävs för att lyckas med det.

För sportchef Bosse Andersson del kan han glädja sig åt att fylla på i truppen med en synnerligen användbar spelare med en skön personlighet som kan hantera en stor mängd positioner.
– Vi är glada över att Curtis har valt Djurgården och han har visat att han är en skicklig fotbollsspelare i Östersund, både i Allsvenskan och internationellt med sina insatser i Europa League. Curtis är också väldigt allround och kan spela på många positioner så vi har fått in en spelare som är 25 år med sina bästa fotbollsår framför sig och som långsiktigt kommer att vara väldigt viktig för Djurgården. Curtis ansluter till laget för träning nu på torsdag och han är uttagningsbar till truppen mot Elfsborg på måndag, summerar Bosse.

Fakta Curtis Edwards

Position: Mittfältare
Tröjnummer: 24
Född: 12 januari 1994
Längd: 1,83
Tidigare klubbar: Morton FC, Middlesborough, Darlington, Ytterhogdal, Östersunds FK

10 augusti, lördag 16:00Tele2 Arena

DjurgårdenIK Sirius
4-0 (3-0)

Till matchen

Senaste nyheter

Relaterat