Företag

Emir Kujovic till Djurgården

  • Herrar
  • A-lag
  • 13 aug 2019

DIF fyller på i offensiven med skarp och välmeriterad anfallskraft när Emir Kujovic skriver på för 2,5 år.

Det brukar vara en frenetisk aktivitet under transferfönstrets sista dag och sportchef Bosse Andersson bombar på med en riktig premiumanfallare när han nu kommit överens med Fortuna Düsseldorf om en övergång för den 31-årige, landslagsmeriterade strikern. En mycket intressant värvning av den tidigare allsvenske skytteligavinnaren som efter spel i Belgien och Tyskland nu återvänder till Sverige för att dra på sig den blårandiga tröjan. 
– Det känns riktigt bra. Det har varit på gång ett tag och jag var här redan i somras och fick ett jättebra intryck av Bosse, Henke (Berggren) och tränarna. Sedan dess har det växt mer och mer från min sida och från i måndags fram till idag har det gått snabbt. Det har varit en del turer men det var ändå det här jag ville mest från första början, förklarar Emir som tycker att det fanns många faktorer som talade för DIF.
– Jag kände i mötet med tränarna att de verkligen ville ha mig och sedan är ju Djurgården en stor förening i Sverige med många supportrar och stort intresse. Det är en utmaning i sig och samtidigt har jag varit i en situation där jag inte fått spela så mycket med ett år kvar i Düsseldorf. Jag skulle kunnat vara kvar och bara ta det lugnt och tjäna pengar men det känner jag att jag inte vill göra. Jag har suget och en stor hunger och då passar Djurgården perfekt för mig.

Acklimatiseringen på Kaknäs lär knappast vara något problem med tanke på att Emir känner många spelare i laget sedan tidigare. 
– Jag har spelat med Nicklas Bärkroth i IFK Norrköping när vi tog guldet och sedan har jag spelat med Erik Berg i Falkenberg när jag var där, då var jag på lån från Halmstad och han var också väldigt ung. Sedan känner jag Astrit Ajdarevic och Haris Radetinac lite grann och har mött i princip alla de andra spelarna, så det känns bra.

Emir är ursprungligen född i Montenegro men familjen flyttade till Sverige redan när han var liten.
– Jag kom till Sverige när jag var tre år och vi bosatte oss i Klippan, en liten by utanför Helsingborg. Där började jag spela fotboll som knatte och sedan flyttade familjen till Landskrona BoIS där fotbollen blev mer seriös. Jag spelade i Landskrona tills jag var seniorspelare och skrev sedan på för Halmstad i fyra år. Jag lånades som sagt ut till Falkenberg första året men spelade övriga tre år i HBK. 

Därefter skrev Emir på för turkiska Kayserispor under 2010 där det blev 34 matcher och 12 mål under tre år i Süper Lig. Men när han sedan lånades ut till Elazigspor satte en lårskada stopp för det turkiska äventyret. Emir vände istället hem till Sverige och IFK Norrköping 2014 och var med och bidrog kraftigt till lagets SM-guld 2015 samt blev även allsvensk skyttekung det året. Totalt blev det 52 allsvenska mål och 13 assist under hans 134 matcher för Peking, siffror som gav avtryck och ledde vidare till ett kontrakt med belgiska KAA Gent och följdes av en flytt till hans senaste klubb Fortuna Düsseldorf.
– Jag har varit runt på lite olika ställen vid det här laget och man lär sig mycket saker på vägen. Det är olika sätt att tänka beroende på vilket land man befinner sig i. Så jag har med mig många nyttiga erfarenheter som gör att man växer som person även utanför planen. Det kommer att hjälpa mig här under min tid i Djurgården.
 

”Jag vill bidra med hunger och energi”

Positionsmässigt har dock Emir hållit sig till den klassiska forwardsrollen och spelat 9:a (central anfallare) under i princip hela sin seniorkarriär.
– Jag har väl inte ändrats så mycket under den här tiden. Jag är längst fram och min roll är att hjälpa laget ute på planen rent generellt, men framför allt i spelet på den sista tredjedelen. Göra mål, assistera och hjälpa laget offensivt helt enkelt. Det är i boxen som jag har mina största kvaliteter, berättar Emir som fokuserar på sin familj när han inte spelar fotboll.
– Vid sidan av planen är jag mycket med familjen. Jag har fru och två barn så det har varit två tydliga roller med fotbollsspelandet och familjen. Det är det som jag ägnar min mesta tid åt.

Men det är i rollen som målhungrig anfallare vi kommer att få se mest av Emir som har höga förväntningar på sin tid i DIF och som är redo att jobba sig in i laget gradvis.
– Först och främst är jag glad att vara här och få komma igång. Det blir lite av en nystart för mig och jag är väldigt spelsugen. Jag vill bidra med hunger och energi och hoppas så klart på att få spela så mycket som möjligt, göra mål och hjälpa laget så mycket som jag kan, berättar Emir som känner sig i bra form efter stenhård tysk försäsongsträning i Düsseldorf.
– I Tyskland är det en lite annorlunda mentalitet med väldigt hård träning, disciplin och noggrannhet. Jag tycker att det är bra och en viktig del av den erfarenheten som jag pratade om innan som jag fått med mig. Även fast jag inte har spelat så har det varit hård träning och det har vuxit inom mig att jag måste vara väl förberedd om jag skulle få chansen. Det finns väldigt många kvalitetsspelare och tuff konkurrens så man måste alltid vara redo att ta chansen om man får den. Så formen är bra och jag har kört på, varit skadefri och spelat träningsmatcher. Nu är det bara tävlingsmatcher som fattas.

När den blårandiga debuten sker ligger dock i Kim och Tolles händer men närmast bär det av tillbaka till Tyskland för Emir som nu börjar förbereda sin flytt till Stockholm.
– Jag flyger tillbaka till Tyskland nu under kvällen och är tillbaka tidigt nästa vecka. Sedan börjar jag träna med laget på tisdag och förhoppningsvis går det snabbt med den administrativa delen så att jag kan vara med och börja bidra på planen, avslutar Emir.

Bosse om Kujovic

Därmed har Bosse Andersson nu expanderat sin forwardsuppsättning med en tung offensiv pjäs och Djurgårdens sportchef kan glädja sig åt en värvning som kommer att vara till stor nytta för föreningen. 
– Vi är otroligt stolta och glada att Emir Kujovic spelar i Djurgården. Vi har fört diskussion med Fortuna Düsseldorf om en övergång och har hittat en överenskommelse för en transfer. När vi gick in i det här transferfönstret visste vi att Buya Turays kontrakt går ut efter hösten och då är det viktigt att kunna göra den här typen av värvning för att få en långsiktig lösning, säger Bosse som haft en del att stå i under transferfönstrets slutfas.
– Vi har haft en dialog med Emir där jag, Kim och Tolle träffade honom ganska tidigt under försommaren. Därifrån har dialogen fortsatt med lite berg-och-dal-bana men det tog en ny vändning under måndagkvällen vilket vi är väldigt tacksamma för. Det har varit ett minst sagt hektiskt dygn för att få alla pusselbitar på plats men Emir kommer att vara viktig för oss under hösten. Han har haft en tuff tid med lite speltid och vill verkligen spela i Djurgården och kommer hit väl förberedd efter hård träning. Så nu gäller det att han kommer in i laget och är med och bidrar till att vi placerar oss så högt upp i tabellen som möjligt. Emir har egenskaperna som krävs och det här blir en förstärkning av truppen både nu i höst och på lång sikt. Det märks att han är otroligt revanschsugen och vill visa att han är en av allsvenskans bästa forwards, precis som han var när han tog guld med IFK Norrköping.


Fakta Emir Kujovic

Född: 22 juni 1988
Längd: 1,94 m
Tröjnummer: 20
Moderklubb: Klippans BoIF
Tidigare klubbar: Landskrona BoIS, Halmstads BK, Falkenbergs FF (lån), Kayserispor, Elazigspor (lån), IFK Norrköping, KAA Gent, Fortuna Düsseldorf.
Landskamper: Sverige 5 st, Sverige U21 4 st.

19 augusti, måndag 19:00Tele2 Arena

DjurgårdenAFC Eskilstuna
3-0 (2-0)

Till matchen

Senaste nyheter

Relaterat