Företag

Jesper Karlström sköt DIF till seger mot Varberg

  • Herrar
  • A-lag
  • 6 dec 2020

Kapten ”Karlis” avslutade på bästa sätt - i dubbel bemärkelse - när han blev matchvinnare i sin sista match i den blårandiga tröjan.

Laget

Det blev en sen förändring under förmiddagen i säsongens sista startelva där Jacob Une Larsson utgick ur truppen på grund av sjukdom. Det innebar att Jesper Nyholm klev in och bildade mittbackspar med Jonathan Augustinsson, som gjorde sin sista match i DIF-tröjan innan flytten till Rosenborg. Ytterbackar var Elliot Käck och Haris Radetinac medan Tommi Vaiho vaktade målet.

På mittfältet var det även sista matchen i DIF-tröjan för lagkapten Jesper Karlström samt Fredrik Ulvestad som kamperade ihop med Curtis Edwards. Spjutspets i anfallet var KalleHolmberg med Edward Chilufya och Magnus Eriksson på respektive kant.

Första halvlek

Djurgården klev ut för säsongens sista match mot ett formstarkt Varberg där premisserna för att nå tredjeplatsen - med tillhörande Europaplats - var hyfsat kärva. En trepoängare krävdes samtidigt som Häcken behövde förlora mot Kalmar och IFK Norrköping fick i sin tur inte vinna sin match mot Helsingborg.

För Djurgårdens del handlade det om att fokusera på sin egen uppgift där matchen dessutom fick extra dignitet med tanke på att det var avskedsmatch för Jesper Karlström, Fredrik Ulvestad, Kevin Walker, Jonathan Augustinsson och Jonathan Ring.

Att gästerna var i god form märktes där Varberg inledde bra med en hög press som gjorde att Djurgården fick svårt att ta sig fram i offensiven. Istället var det gästerna som skapade mest framåt och första riktiga DIF-anfallet dröjde fram till den tionde minuten. I 14:e minuten brände det dock till när Magnus Eriksson slog en smart boll i djupet till Edward Chilufya där Varbergs keeper Stojan Lukic lyckades komma ut och avstyra i sista stund.

I övrigt var det fortsatt chansfattigt och med halva halvleken spelad var det få spektakulära händelser där det mest uppseendeväckande var när Haris Radetinac bjöd på en rejäl tackling värdig Årets järnkamin. Mer drama blev det dock i 28:e minuten när Tashreeq Matthews delade ut en eftersläng på Jesper Karlström som gav ett rakt rött kort. Numerärt överläge för DIF i en dryg timme av matchen och ett utmärkt läge att ta kommandot.

Det blev också ett tydlig grepp där blåränderna skapade tryck mot ett lågt stående Varberg och det var någon decimeter från att Jesper Karlströms inspel nådde fram till en framrusande Chilufya. Men fler vassa chanser än så blev det inte - bortsett från en farlig nick av Radetinac på övertid. I övrigt var det endast halvchanser för DIF där avslutsstatistiken 3-3 gav en klar bild av matchen så långt.
–  Jag tycker att Varberg börjar bra men vi kommer igång efter ett tag. Men vi måste spela snabbare, de gör det bra i sitt försvar och står lågt så vi måste som sagt vara snabbare och chansa lite mer när vi kommer upp, sa Jesper Karlström till Dplay i pausen.

Andra halvlek

Med underläge för IFK Norrköping och oavgjort för Häcken i halvtid levde hoppet i halvtid för Djurgården som gjorde ett offensivt  byte där Emir Kujovic kom in istället för Curtis Edwards. Kujovic tackade omgående för förtroendet och bjöd på en briljant assist till Jesper Karlström som dunkade in bollen i nättaket i sin sista match i den blårandiga tröjan.

Ett synnerligen viktigt mål precis i början av halvleken och Djurgården jobbade vidare i offensiven där Magnus Eriksson testade skott efter en hörnvariant och sedan var nära med en farlig nick strax efter. Ledningsmålet tvingade också upp Varberg i banan för korta perioder av offensiva ansatser men mestadels var det fortsatt belägring av Varbergs ”fästning” - med i stort sett tio bortaspelare i eget straffområde när Djurgården anföll på handbollsmanér.

Oroligt bakåt blev det dock i 58:e minuten när Gideon Mensah bröt sig fram i boxen och tåade bollen strax utanför. Ännu mer oro blev det sedan när Jesper Nyholm fick ett rött kort i en situation som blev omdiskuterad där Nyholm gick in i en duell med Rasmus Kronwall i en situation som inte kändes som en målchansutvisning.

Kim och Tolle justerade omgående genom att ta in Kevin Walker istället för Kalle Holmberg samtidigt som Ulvestad flyttade ner som mittback. Varberg flyttade fram och började jaga kvittering medan DIF bevakade ledningen skickligt. Minuterna tickade på och med kvarten kvar såg det stabilt ut bakåt där Chilufya klev av och lämnade plats för Nicklas Bärkroth.

”Bärka” hotade stundtals på högerflanken men annars handlade det om att hålla ställningarna bakåt där Ulvestad stod för en matchavgörande brytning i 84:e när Sebastian Nanasi var på väg igenom. Men i övrigt spelade Djurgården smart och stängde matchen, även om det såg väldigt obehagligt ut när Haris Radetinac vred till knäet i en duell på övertid med tanke på Haris historik.

Men Haris kom upp på benen och DIF stod emot med uppoffrande försvarsspel under Varbergs forcering. Samtidigt kom dock resultaten in från övriga matcher in där Häcken kryssade mot Kalmar vilket innebär att Djurgården därmed kommer på fjärdeplats i årets Allsvenska. Bäst i stan, vilket ju var klart sedan tidigare, men ingen Europaplats denna gång - även om det kan ges en extra möjlighet till det i Svenska Cupen.

Efter matchen följde en känslosam avtackning av DIF-kvintetten Jesper Karlström, Fredrik Ulvestad, Kevin Walker, Jonathan Augustinsson och Jonathan Ring och nu närmast väntar en sista träningsvecka innan spelarna går på ledighet. Sedan laddar vi om för ett nytt år där vi sätter hoppet till en ljusare framtid där vi åter kan få ha vår publik tillbaka på läktarna.

6 december, söndag 14:30Tele2 Arena

DjurgårdenVarbergs BOIS
1-0 (0-0)

  • MålskyttarJesper Karlström 46'
  • Gula kortJesper KarlströmElliot KäckEmir KujovicRöda kortJesper Nyholm
  • Domare Victor Wolf
Till matchen

Senaste nyheter

Relaterat