Företag

Albion Ademi till Djurgården

  • Herrar
  • A-lag
  • 22 jan 2021

IFK Mariehamns landslagsmeriterade yttermittfältare skriver på för fyra år i DIF.

Finsk-albanske yttermittfältaren Albion Ademi har gjort ett rejält avtryck i Veikkausliiga (finska högstaligan) under de senaste säsongerna och funnits på radarn hos ett antal klubbar. Glädjande nog föll valet på Djurgården för Ademi som nu skrivit på ett fyraårskontrakt och som ser fram emot att dra på sig den blårandiga tröjan.
– Det känns väldigt bra, jag känner till Djurgården väl som en av de största klubbarna i Sverige och jag är väldigt glad över att allt är klart. Jag hade en hel del andra förslag som jag övervägde men Djurgården hade en tydlig plan och det finns väldigt mycket annat i föreningen som tilltalar mig. Så det här kändes som det bästa valet för min del, berättar Ademi som har god koll på sin nya förening som han dessutom spelat mot.
– När jag var yngre har jag mött Djurgårdens juniorlag flera gånger. Jag vet också att det är en förening med en lång historik som varit väldigt framgångsrik och ambitionen att vinna ligan finns ju fortfarande kvar inför varje säsong.

Ademi är för närvarande kvar i Mariehamn men kommer till Stockholm nästa vecka och väl på plats kommer han att få sällskap av finske landsmannen Rasmus Schüller.
– Jag känner honom inte personligen men har spelat mot honom ett par gånger under förra säsongen. Men det känns bra att Rasmus är på plats och jag är övertygad om att vi kommer att trivas bra ihop, säger Ademi som kommer att ha nummer 11 på ryggen.
– Det har varit mitt tröjnummer under de sista fyra åren så jag blev väldigt glad över att det numret fanns tillgängligt för mig.

Ser man till statistiken är det en poängspelare som anländer med 14 mål och tre assist på sina 26 matcher för IFK Mariehamn och ombedd att beskriva sig själv som spelare svarar Ademi så här.
– Jag skulle säga att jag är en snabb, teknisk spelare som gillar att utmana, är bra en-mot-en och även gör en hel del mål.

Ademi är albansk medborgare, med rötter i Kosovo, men växte upp i Finland där fotbollsresan startade i finska TPS i Åbo. Sedan bar det vidare till Inter Turku 2016, (med låneperioder i Ekenäs IF och PS Kemi), innan han sedan landade i IFK Mariehamn säsongen 2020.

Det har dessutom blivit mycket landslagsspel för Ademi som spelade ett antal U-landskamper för Finland innan han sedan växlade över till det albanska U21-landslaget.
– Jag har spelat landslagsfotboll för både Finland och. Albanien. Jag började med U-landskamper för Finland men har fortsatt med spel i Albaniens U21-landslag sedan några år tillbaka. Jag har även varit uttagen i det albanska landslaget i två matcher mot Skottland och Wales även om jag inte spelade. Så jag antar att jag har fortsatt möjlighet att välja var jag vill spela men Albanien är det landslag som jag siktar på att spela med. Landslagsspelet är viktigt för mig och det hoppas jag kunna fortsätta med.

Men nu närmast är det fullt fokus på DIF för Ademi som ansluter med mycket energi och höga ambitioner.
– Jag kommer att ge allt för Djurgården och hoppas att vi kan vinna titlar. Målsättningen är att vi ska vara bäst i Sverige, säger Ademi som ansluter till Kaknäs på onsdag om allt går enligt planerna med logistiken.
– Ja, så är det sagt. Det ska bli väldigt kul att träffa laget och lära känna lagkompisarna så jag hoppas att jag kan vara på plats så snabbt som möjligt.
 

Bosse om Ademi

Därmed kan ytterligare ett intressant nyförvärv adderas till truppen och sportchef Bosse Andersson är mycket nöjd med den offensiva kraft som Albion Ademi tillför till lagbygget.
– Vi är väldigt glada över att Ademi är klar för oss. En snabb spelskicklig ytter som gjort mycket mål och assist i IFK Mariehamn förra året och som är väldigt talangfull. Han var dominant med sin snabbhet och är väldigt bra med bollen med sin låga tyngdpunkt som gör honom svårstoppad. Han är dessutom bra på fasta situationer så vi får in en offensiv allround-spelare som blir en långsiktig och spännande pusselbit i laget, konstaterar Bosse som drog det längsta strået bland en stor mängd intresserade klubbar.
– Vi följde hans framfart förra året men då var det inte aktuellt eftersom han var stekhet då och en mängd klubbar jagade honom under sommaren och hösten. Intresset har varit stort för honom under lång tid men vi har haft en bra dialog med Mariehamn och Ademi var tydlig med att han ville till Djurgården.

 

Fakta Albion Ademi

Position: Yttermittfältare
Född: 19 februari 1999
Längd: 1,73 m
Tröjnummer: 11
Tidigare klubbar: IFK Mariehamn, PS Kemi, Ekenäs IF, Inter Turku, TPS
Landskamper: Albanien U21 (5), Finland U19 (11), Finland U18 (2),  Finland U17 (5).

Senaste nyheter

Relaterat