Företag

Aleksandr Vasyutin klar för Djurgården

  • Herrar
  • A-lag
  • 11 feb 2021

Den 25-årige ryske målvakten ansluter till DIF på lån från Zenit Sankt Petersburg.

Efter att PK Bråtveit lånats ut till Groningen har det funnits ett behov av förstärkning på målvaktssidan. Den biten är nu åtgärdad med ett mycket intressant namn där ryske keepern Aleksandr Vasyutin ansluter på ettårigt lån från Zenit Saint Petersburg (i ryska Premier League) och gör sig redo för att ställa sig mellan stolparna i DIF under 2021.
– Det är en väldigt positiv känsla att få komma till Djurgården och jag vill verkligen komma igång och börja träna med laget så fort som möjligt, säger Aleksandr som var säker på sin sak när förfrågan dök upp.
– Det var ett enkelt beslut för mig. När jag fick höra att Djurgården var intresserade så satte vi snabbt igång diskussionerna mellan klubbarna för att komma till skott. Jag har hört mycket gott om Djurgården; att det är en anrik förening med mycket historik där laget har haft många framgångar och ofta är med och slåss om medaljer.

Aleksandrs fotbollsresa började hemma i födelsestaden Sankt Petersburg där han spelade ungdomsfotboll i Zenit Sankt Petersburgs akademi innan han sedan växlade upp till A-lagsfotboll när han gick på lån till FC Lahti 2017, då han även blev utsedd till Årets målvakt i Finland.
– Det har varit en nyttig erfarenhet för mig. I Lahti gick jag från att vara junior till att spela A-lagsfotboll och jag hade en fin tid där. Jag var där på lån i omgångar under tre olika säsonger och har bara positiva minnen med mig därifrån, förklarar Aleksandr som sedan fortsatte karriären i Norge 2018.
– Jag trivdes väldigt bra även i Sarpsborg men det var lite annorlunda eftersom jag kom dit som en mer erfaren spelare. Men vi gjorde en väldigt stark säsong och spelade i Europa League, så mitt år i Norge var oförglömligt.

Meritlistan och insatserna så här långt talar ett tydligt språk men själv hoppar Aleksandr gärna över att definiera sina styrkor som målvakt.
– Det bästa sättet att beskriva mig som målvakt är att någon annan gör det efter att ha sett mig spela ett antal matcher. Jag brukar själv inte prata om mina egenskaper som målvakt, konstaterar Aleksandr.

Den beskrivningen tar istället Djurgårdens målvaktstränare Nikos Gkoulios sig an längre fram i artikeln. Men när det gäller förväntningarna på den kommande säsongen i DIF är målsättningen tydlig och klar för Aleksandrs del.
– Som professionell fotbollspelare vill man alltid uppnå framgång. Så det hoppas jag att vi kommer att lyckas med i Djurgården och att vi når våra högsta mål. Jag vet att Djurgården vann guld 2019 och fanns med i toppen av tabellen förra säsongen, så vi fortsätter att jobba därifrån.

Det bistra coronaläget till trots hoppas Aleksandr ändå på att någon gång få spela inför publik igen under det kommande året.
– Jag är väldigt taggad på att få representera Djurgården och hoppas att snart få uppleva atmosfären på arenan när det blir publik på matcherna. Jag har hört att DIF har väldigt engagerade supportrar så jag hoppas att vi kan bygga starka känslor tillsammans när vi har publik på läktarna igen.

 

”En modern målvakt som har gjort ett väldigt starkt intryck på oss”

I och med Aleksandrs ankomst börjar målvaktstrojkan nu ta form och sportchef Bosse Andersson är nöjd med att kunna ro iland sitt förstaval bland de målvakter som funnits på radarn inför säsongen.
– Det är ingen hemlighet att vi har haft en dialog med Zenit om Aleksandr under en längre tid. Det har varit positiva samtal och för oss har det varit viktigt att vi kan låna Aleksandr under en hel säsong, där vi också har en option på en längre lösning om allt faller ut väl. Samtidigt har vi vetat att Zenit haft en knepig målvaktssituation när de varit på läger. Så vi är väldigt glada att vi har alla bitar på plats och att avtalet är klart. Förhoppningsvis kan vi ha Aleksandr med oss i truppen redan på tisdag, berättar Bosse som tillsammans med målvaktstränare Nikos Gkoulios följt Aleksandr under lång tid.
– Vi hade ögonen på honom redan för några år sedan och har följt hans utveckling. När vi sedan i höstas fick reda på att det kanske skulle bli en förändring på målvaktssidan så har det här varit vårt huvudspår. Vi har sett vad Aleks utfört i Sarpsborg och Lahti och noterat den status han har i Zenit där de ju har ganska många målvakter. Han är en modern målvakt som har gjort ett väldigt starkt intryck på oss och det vi har sett gör honom till vårt förstaval. Vi har stora förväntningar på att han ska göra det bra i Djurgården och han är väldigt motiverad att komma till oss efter att tidigare varit i andra skandinaviska länder.

 

Målvaktstränare Nikos Gkoulios om Aleksandr

– Han är en väldigt explosiv målvakt som har bra reflexer, är duktig på att rädda skott, håller en hög position så att han kan täcka ytorna bakom försvarslinjen och är dessutom stark i luften, om man ska lyfta fram några egenskaper, säger Nikos som ser fram emot att få ytterligare en målvakt att jobba med inför säsongen.
– Vi har en stark målvaktsuppsättning redan nu på träningarna med Tommi Vaiho som är en skicklig målvakt med mycket rutin, Jacob Widell Zetterström som är på väg tillbaka och sedan har vi dessutom David Celik (DIF PA19) som tränar med oss varje dag och bidrar till att vi håller en bra kvalitet på träningarna. Alla målvakter vill visa upp sig och jobbar hundra så det ska bli jättekul att Aleksandr ansluter till oss och med honom så får vi en riktigt stark målvaktstrupp för Allsvenskan.
 

Fakta Aleksandr Vasyutin

Position: Målvakt
Född: 4 mars 1995
Längd: 1,90 m
Tidigare klubbar: Zenit Sankt Petersburg, FC Lahti, Sarpsborg 08 

Senaste nyheter

Relaterat