Företag

Mattias Mitku klar för AFC Eskilstuna

  • Herrar
  • A-lag
  • 22 sep 2022

Vi tackar den 21-årige mittfältaren för hans tid i Djurgården när han nu rör sig vidare för spel i Superettan med AFC.

Mattias Mitku anslöt som tonåring till Djurgårdens Akademi och påbörjade en fin utveckling. Framsteg som ledde fram till att han vann Farsan Sandbergs Minnespris 2019 och därefter skrev på ett lärlingskontrakt med A-laget, vilket sedan ledde vidare till ett tvåårigt A-lagskontrakt.

Under 2020 kom sedan den allsvenska debuten med ett inhopp för Mattias som var med under den spektakulära vändningen från 0-2 till 3-2 på sju minuter hemma mot MFF. Totalt blev det fem matcher i A-laget för Mattias som därefter varit på lån i IFK Haninge 2021 samt i IF Karlstad Fotboll under nuvarande säsong.

Nu har det dock blivit dags för en permanent övergång till AFC Eskilstuna och därmed tackar Mattias för sig i Djurgården.
– Det känns väldigt bra att det är klart. Jag kommer tillbaks till elitfotbollen igen och får spela med ett bra lag i Superettan, så det ska bli intressant och kul, berättar Mattias som har fått en positiva bild av sin nya klubb.
– Jag har fått ett bra intryck av AFC när jag varit där och pratat med ledarna. Det är en professionell klubb som har ambitioner att ta sig upp i Allsvenskan. Jag har också kollat en del matcher med dem i Superettan och de spelar en fin fotboll som passar mig väldigt bra eftersom jag gillar att ha bollen på fötterna.

Därmed växlar Mattias upp en nivå efter att ha spelat i Ettan Norra med Karlstad under nuvarande säsong.
– Det har varit lite upp och ner i Karlstad. När jag kom till klubben och säsongen drog igång så gick det bra, jag gjorde tre mål på fyra matcher och allt kändes bra. Sedan så fick jag plötsligt mycket mindre speltid utan att riktigt få någon förklaring. Men precis innan sommaruppehållet så fick dåvarande tränaren gå och en ny tränare kom in istället. Sedan dess har jag startat i princip varje match, gjort det bra och fått med mig poäng med både mål och assist. Så nu känns det som att det rullar på bra.

Kontraktet med AFC innebär ju också ett avsked från Djurgården och det är med en ambivalent känsla som Mattias tackar för sig i föreningen.
– Jag har ju varit i Djurgården i 5-6 år och det känns lite speciellt att lämna. Självklart är det alltid tråkigt att lämna en så stor förening, men jag har haft en bra tid i Djurgården. Börjar man med ungdomstiden har jag haft Johan Palm och Rihad Rahman som ungdomstränare och de har hjälpt mig väldigt mycket både på och utanför planen. De har funnits där för mig hela tiden och utvecklat mig som fotbollsspelare genom åren. Jag är stolt och glad över att jag har haft just dem och för mig är de utan tvekan Sveriges bästa ungdomstränare i hur de jobbar och utvecklar fotbollsspelare. Utan dem hade jag inte tagit steget hela vägen upp till A-laget.
– Sedan är jag väldigt tacksam för att jag fick möjligheten att kliva upp i A-laget och spela i Allsvenskan. Min debut var ju mot Malmö FF och sedan blev det även spel mot AIK och Kalmar. Roligt att få möta så pass bra motstånd så jag är tacksam för den chansen, även om det inte gick hela vägen så som jag hade tänkt mig. Samtidigt är det ju väldigt svårt att ta en startplats i herrlaget, det räcker med att titta på resultaten så förstår man vilken konkurrens det är och det är väldigt skickliga fotbollspelare som finns i laget. Men jag är som sagt väldigt glad för min tid i Djurgården, jag har trivts bra och utvecklats mycket som fotbollspelare och det är jag tacksam över, summerar Mattias.
 

Bosse Andersson om Mattias Mitkus övergång

Med en nuvarande truppsammansättning av bevisligen högsta allsvensk klass blir konkurrensen onekligen knivskarp i A-truppen. För sportchef Bosse Anderssons del ser han främst till Mattias Mitkus utvecklingsbehov just nu, där en övergång till spel i Superettan med AFC Eskilstuna blir ett bra steg i hans fortsatta karriär som elitspelare.
– Vi har haft ett utgående kontrakt med Mattias och diskuterat hans framtid. Han har spelat regelbundet i Karlstad under året och bidragit med bland annat sex mål. Nu visade AFC intresse och erbjöd ett längre kontrakt och Mattias tycker att det är ett lämpligt steg att ta med den erfarenheten han nu samlat på sig. Så vi har valt att sätta spelaren i fokus och han får ta ytterligare ett kliv upp på sin väg för att bli elitspelare. Därmed tackar vi av Mattias för hans tid och insatser i Djurgården och önskar honom stort lycka till på den fortsatta fotbollsresan, summerar Bosse.

Senaste nyheter

Relaterat