Företag

Välkommen Maria Brochmann!

  • Damer
  • A-lag
  • 8 jan 2024

DIF stärker upp offensiven med en rutinerad och kraftfull anfallare som ansluter från norska Brann.

Upprustningen inför damernas kommande säsong är i full gång och nu är det dags för en intressant förstärkning i offensiven. Den 30-åriga norska anfallaren Maria Brochmann har kritat på ett tvåårigt kontrakt och därmed välkomnar vi en fysiskt stark central forward som är 1,82 lång och gillar att hugga i boxen där hon är skicklig med både huvudet och fötterna.

Närmast kommer Maria från norska Brann och hon ser fram emot att få kliva ut på Stadion och representera Stockholms stolthet.
– Djurgården är en väldigt spännande förening och jag har fått höra mycket från Jean (Balawo) om laget som känns intressant. Så jag vill vara en del av det, berättar Maria som har drösvis med rutin och över 170 norska seriematcher med sig i bagaget.
– Jag har spelat i Toppserien i Norge i tio år och trivts väldigt bra med det. Men nu kändes det dags för en ny utmaning och en ny miljö. Så det ska bli spännande att komma igång med laget på tisdag.

Ser man till egenskaperna är Maria en spelare som gillar att stångas med försvarare i boxen.
– Jag är ju rätt lång och bra på huvudet, men även aktiv i uppspelsfasen. Sedan blir det ju en del mål också, de flesta kommer via huvudspelet, så det blir intressant att få testa försvararna i Damallsvenskan i duellerna.

Maria får även testa på ett nytt land nu när hon lämnar Norge för en flytt till Stockholm.
– Det är ju inte så stor skillnad mellan Sverige och Norge rent kulturellt, så den biten känns ju trygg. Samtidigt blir det en ny utmaning för mig med spel i ett nytt land, men jag kommer nog komma in i det snabbt. I övrigt vet jag väldigt lite om Stockholm. Jag har hört att det är en kul stad så det ska bli roligt att utforska den.

När det gäller DIF så har Maria lite bättre koll.
– Jag har ju följt Djurgården en del. Men det mesta blir helt nytt och jag ser fram emot att lära mig mer om föreningen, säger Maria som dock får återse ett välkänt ansikte i form av Sessy Åsland.
– Det blir en stor trygghet att hon är här. Vi är goda vänner och jag har pratat mycket med henne innan jag skrev på, hon har hjälpt mig med mycket runtomkring. I övrigt känner jag mest till namnen på en del andra spelare i laget, så nu ska det bli kul att lära känna alla ordentligt.

Något som inte lär bli några problem för Maria som har en positiv och social personlighet.
– Förhoppningsvis uppfattas jag som en god och glad person som också kan vara ganska rolig ibland.

Ett litet aber för henne är dock att Maria måste ta en paus från det tränaruppdrag som hon haft parallellt med fotbollsspelande under de senaste åren.
– Mitt liv handlar väldigt mycket om fotboll och jag har tränat ett lag i Norge under ett par år, så det blir lite tråkigt att inte se dem på ett tag. Jag gillar tränarrollen och det känns som en bra karriärmöjlighet när det blir dags att lägga skorna på hyllan. Men det där ligger ju längre fram i tiden och nu längtar jag mest över att få komma igång och börja träna med Djurgården på tisdag, avrundar Maria.

 

Jean Balawo om Maria Brochmann

Centrala anfallare är ofta hårdvaluta inom fotbollen och i och med Maria Brochmanns ankomst får sportchef Jean Balawo in en fysiskt stark 9:a som kan producera mål såväl med fötterna som med huvudet.
– I och med Marias ankomst får vi in en spelare som har en tydlig fysisk spets i straffområdet. Hon är bra i huvudspelet och mycket tuff mot försvarsspelarna. Det kommer att bli väldigt intressant att följa hennes framfart och dessutom är hon bra kompis med Sessy Åsland som vet vilken typ av bollar Maria ska matas med i boxen, summerar Jean.

 

Fakta Maria Brochmann

Position: Anfallare
Född: 25 mars 1993
Längd: 1,82
Tröjnummer: 99
Tidigare klubbar: Brann, Arna-Bjornar, Åsane

 

Senaste nyheter

Relaterat