Företag

DIF fick nöja sig med kryss i premiären

  • Herrar
  • A-lag
  • 1 apr 2019

Trots en stark inledning och tvåmålsledning blev det bara en poäng efter 2-2 mot GIF Sundsvall hemma på Tele2 Arena.

Stämningen var laddad och förväntansfull när Djurgården klev ut för allsvensk hemmapremiär på en välfylld och högljudd hemmaarena. Dessutom till ett excellent blåblått tifo som triggade igång stämningen ytterligare ett antal nivåer.

Laguppställningen innehöll endast en ändring jämfört med cupsemifinalen mot Häcken där Jonathan Augustinsson tog skadade Jacob Une Larssons mittbacksplats. För Erik Berg blev det ingen comeback (från start) denna gång men väl en plats i truppen. När det gällde gästerna från norr, som gjorde en stark säsong under fjolåret, saknades Pa Konate och Chidi Omeje men det var ändå ett starkt motstånd som väntade och upplagt för en intressant fotbollsmatch.

Den omtalade blårandiga ”skölja över motståndarna-effekten” kom inte omgående men efter några trevande inledande minuter rullade DIF igång och Ulvestad testade William Eskeliinen med ett hyfsat skott. Ännu skarpare skulle det bli strax därpå då en inövad hörnvariant skulle ge utdelning. Kevin Walker smög in i en fri yta och skallade in Nicklas Bärkroths välavvägd serve i mål till ett närmast tinnitusframkalllande jubel på Tele2 Arena.

En drömstart på den allsvenska säsongen men det skulle bli ännu bättre. Pigge Nicklas Bärkroth snappade upp en fin boll på djupet och istället för att spela ut till en överlappande Elliot Käck slog han ett närmast kirurgiskt inlägg till Buya Turay i boxen. Djurgårdens premiumstriker satte elegant pannan till och 2-0 var ett faktum.

16 minuter spelade och det kunde blivit ännu mer när Ulvestad drog iväg en stenhård raket som smet strax utanför stolpen. Med halvtimmen spelad kom sedan gästernas första målchans när Linus Hallenius gick på skott men PK Bråtveit motade säkert.

Minuten efter small det dock på riktigt när Hallenius drog iväg ett vänsterskott som smet in i bortre hörnet och Sundsvall hade kontakt igen. Därmed fick gästerna också igång sitt passningsspel och kunde etablera ett visst tryck. Dock inte värre än att DIF kunde reda ut det och hade Jonathan Ring fått med sig bollen hela vägen i sin djupledslöpning i 41:a hade det varit gata mot mål.

Även Buya var fortsatt på hugget i djupet och testade Eskelinen med ett tungt skott innan det var dags för halvtidsvila och analys. 
– Jag tycker att vi är klart bäst under första halvan av första halvlek och de är knappt på vår planhalva under de första 25 minuterna. Vi ville vara raka i vårt presspel och jag tycker att vi gör det bra och får betalt för det. När vi sedan har gjort 2-0 behöver vi lugna ner oss men vi går alldeles för rakt och skulle haft betydligt längre anfall i det här skedet av matchen. Då kommer Hallenius mål som en käftsmäll och efter det så jämnas matchen ut från att vi har haft full kontroll och inga problem med deras press blir det för många av våra spelare som gör fel saker med bollen och då har vi ingen bra speluppbyggnad, summerade tränare Tomas Lagerlöf om första halvleken.

Någon omgruppering av styrkorna blev det inte för Djurgårdens del inför andra halvlek och Buya fortsatte att ställa till oreda medan Bärkroth fick ett superläge för trean strax efte, skottet blockerades dessvärre i sista stund. Även Hallenius fortsatte att hota och höll på att trycka in bollen ur en så gott som omöjlig vinkel.

Dessvärre skulle nästa avslut från Sundsvall segla in i nät och det var en fd DIF-spelare som satte dit bollen. Omar Eddahri fick väldigt mycket utrymme på vänsterkanten och kunde vandra inåt i planen och curla in bollen i bortre hörnet.

Kämpa Djurgården rullade igång på läktarna och Astrit Ajdarevic byttes in i 63:e minuten för att förändra matchbilden där Sundsvalls spanska mittfältare var svåra att handskas med. Tempot var högt och det var attacker åt båda hållen men inga riktigt heta chanser och gradvis bedarrade sedan tempot med kvarten kvar av matchen.

Men några sista lägen skulle komma och I 81:a hade Eddahri en ruggigt farlig nick och Ulvestad sköt över i bra läge kort därpå.
Som en extra bonus fick även Erik Berg kliva in för en comeback med fem minuter.Djurgården var mest intresserade av att gå framåt mot slutet och forceringen rullade på men närmare än Astrit Ajdarevic högerskott strax utanför stolpen på övertid kom inte blåränderna idag. 

Summa summarum endast en poäng men en underhållande fotbollsmatch och en stark blårandig inramning på Tele2 Arena med över 20.000 entusiastiska supportrar på plats. Dock fanns det mer att önska spelmässigt av andra halvlek, enligt Thomas Lagerlöf.
– Vi kommer lite snett in i andra halvlek och det stämmer inte och mycket riktigt så kvitterar giffarna också. Vi väljer sedan att ändra system och vrida triangeln på mittfältet genom att sätta in Astrit och då jämnar spelet ut sig men det är fortfarande alldeles för dåligt passningsspel för att vi ska skapa några bra målchanser. Buya är det största hotet, han gör sin bästa match i Djurgården och snor en del bollar, men det är för lite strukturerat anfallsspel. En jämn match där vi gör det riktigt bra under de första 25 minuterna men jag är otroligt besviken på att vi låter det rinna iväg. Sundsvall är dock ett väldigt bra fotbollslag så det mer vad vi själva gör med bollen som jag är besviken på, konstaterade ”Tolle” efteråt.

Närmast väntar ÖSK borta och sedan är det dags för ny hemmamatch då klassikermötet Djurgården - IFK Göteborg går av stapeln måndagen den 15 april på Tele2 Arena. Var på plats då, biljett köper du här.

1 april, måndag 19:00Tele2 Arena

DjurgårdenGIF Sundsvall
2-2 (2-1)

Till matchen

Senaste nyheter

Relaterat