Företag

Djurgårdshjärtat ger nästan 1 miljon kronor till DIF

  • Herrar
  • A-lag
  • 24 feb 2020

Insamlingsstiftelsen Djurgårdshjärtat startades under 2019 och alla som ansluter sig som givare bidrar med drygt 100 kronor för varje vinstmatch för herrlaget. Totalt resulterade det i att en knapp miljon samlades in under 2019 och här överlämnas checken till Djurgårdens VD Henrik Berggren.

Det fantastiska fotbollsåret 2019 avslutades på bästa sätt då Lennart Johanssons pokal återigen placerades i det överfulla pokalrummet på Stadion. Parallellt med herrlagets prestation har insamlingsstiftelsen Djurgårdshjärtat lanserats och tagit fart.

Initiativet startades under våren 2019 av bland andra de mångåriga supportrarna Erik Thorell och Peter Gönczi. Syftet är att stärka Djurgården ekonomiskt.

Att gå med i Djurgårdshjärtat innebär att man automatiskt skänker 129 kronor (128 kronor 2019) till stiftelsen efter varje vinst. Rent praktiskt går det till som så att man registrerar sig och sitt bankkort på deras hemsida och ger tillåtelse till att pengar dras automatiskt vid Djurgårdsvinst.

– Vi utgick från 1 krona för varje år som föreningen funnits, så då blev det 128 kronor under 2019, och det blir 129 kronor under 2020 år och så vidare. Dessutom dras dubbla summan vid derbyvinster eftersom vi tycker att de matcherna är ännu viktigare, säger Erik som poängterar att stiftelsen enbart ser till att samla in medel, i övrigt är det upp till Djurgården att använda dem.

Den totala summan under 2019 blev 934 542 kronor och här överlämnas checken till Djurgårdens VD Henrik Berggren. Se klippet nedan för att höra mer om Djurgårdshjärtat och om målsättningarna framåt.

Mer om Djurgårshjärtat

Erik Thorell:

– Pengarna är öronmärkta så till vida att det ska gå direkt till den sportsliga satsningen för A-laget. Det finns inga riktlinjer i övrigt eftersom vi tror att Djurgårdens sportsliga ledning och styrelse fattar de sportsliga strategiska besluten bättre än vad vi gör. 

Förhoppningen är att under tid kunna uppnå en stor volym som gör att summan som tillfaller DIF kommer att göra skillnad. 
– Blir vi många kan vi verkligen hjälpa till att göra Djurgården bättre på planen. Korrelationen mellan god ekonomi och starka sportsliga resultat är solklar över tid. Kan man investera mycket i sin spelartrupp så vinner man oftast mer, förklarar Erik som har en första målsättning klar för sig. 

– Vårt första mål är att bli 2 000 givare och vi hoppas på att nå dit efter säsongen 2021. Men vi kanske får revidera målet för det har börjat väldigt bra. 

Just nu har 732 Djurgårdare registrerat sig som givare. På sikt hoppas Erik också att kunna vidga projektet och koppla in både damfotbollen och hockeyn. 
– Vi som har startat stiftelsen har framför allt gått på herrmatcherna men vi bryr oss ju om hela Djurgården. Vi vill starta upp för damerna också så om det här flyger och tas emot väl av alla Djurgårdare där ute kommer vi att starta upp insamling till damerna. På sikt kan självklart även hockeyn vara intressant så för att gå iland med det söker vi fler eldsjälar som kan hjälpa oss med detta, summerar Erik.

Besök gärna Djurgårdshjärtats hemsida här och bli givare under 2020 om du vill.

Senaste nyheter

Relaterat