Företag

1 642 Djurgårdare ger miljontillskott till DIF genom Djurgårdshjärtat

  • Supportrar
  • 3 jan 2022

Efter år av skissande och planerade lanserades Djurgårdshjärtat 2019 och blev en omedelbar succé. Fler givare tillkom under 2020, och under 2021 kom ett ordentligt lyft i antal givare. Nu siktar stiftelsen mot 1 891 antal givare innan säsongsstart.

Insamlingsstiftelsen Djurgårdshjärtat är kort sagt ett supporterinitiativ vars syfte är att stärka Djurgården ekonomiskt. Modellen är lika enkel som genial: Varje givare som registrerar sig skänker en summa pengar för varje vinst Djurgårdens herrlag tar i Allsvenskan. Summan dubbleras vid derbyvinst. Summan är en krona per år Djurgårdens IF funnits, vilket under 2021 inneburit 130 kronor per seger. Efter varje säsong överlämnas en check till Djurgården, något som i år gjordes under DIF-poddens uppesittarkväll den 20 december. Se den fantastiska summan längre ner i texten!
 
När Djurgårdshjärtat lanserades den 8 maj 2019 lät succén inte vänta på sig och snabbt hade över 700 givare anslutit till stiftelsen.
 
Säsongen 2020 som spelades utan publik blev även något av en mellansäsong för Djurgårdshjärtat.
– Vi blev tvungna att göra uppdateringar i systemet vilket gjorde att vår utmaning och prioriterade fråga var att få alla som hade registrerat sig att göra det igen, då alla kortuppgifter behövde uppdateras. De flesta gjorde det och det tillkom även några nya givare, så vi landade strax under 800 givare under 2020, säger Daniel Boltes som är en av de som på ideell basis driver Djurgårdshjärtat.
 
Under 2021 växte Djurgårdshjärtat kraftigt och dubblerade antalet givare till att i skrivande stund vara 1 642 stycken!
– Vi fick extremt mycket hjälp av DIF-podden och fick även support av flera fanatiska Djurgårdsprofiler och grupperingar som hjälpte till att sprida vetskapen om oss, det är vi väldigt tacksamma för, säger Daniel.
 
Daniel, tillsammans med Erik Thorell, Peter Gönczi, Neal Becklén, Onur Ataker, Cristopher Cornejo, David Agerberg, Jonatan Axelsson och Linus Nilsson är de som arbetar ideellt på regelbunden basis för att Djurgårdshjärtat ska fungera och växa. Något som de är noga med att poängtera är att dom inte tar ut en krona till sig själva för arbetet.
– När vi träffas och jobbar om kvällarna så köper vi inte ens en kaffe eller bulle på givarnas bekostnad, säger Erik Thorell och fortsätter:
– Det är en viktig princip för oss.

Besök Djurgårdshjärtat här.
 
Självklart finns omkostnader för stiftelsen, men de har lyckats hålla ner utgifterna ordentligt tack vare hårt jobb och andra Djurgårdare som hjälper till med de tekniska stödfunktioner som behövs för att sajten och funktionerna på den ska fungera.
– Vi är nöjda med hur vi har förhandlat med våra leverantörer och lyckas hålla ner kostnaderna. Vi vill passa på att rikta ett stort tack till de personer som hjälpt oss att få allt på plats till väldigt låg eller ingen kostnad alls!
– I år gick lite mer än 3% av de insamlande pengarna till omkostnader, och ju fler som ansluter sig ju mer sjunker den siffran samtidigt som mer pengar och större andel kan skänkas till den sportsliga satsningen för herrlaget.
 
Hur växer ni?
– När vi syns och hörs i olika sammanhang märker vi att vi växer. Under DIF-poddens uppesittarkväll nu senast fick vi 14 nya givare. Vi får alltid 1-2 sidor i Djurgården Fotbolls medlemstidning vilket också ger fin effekt. Dock ska sägas att det kanske bästa sättet att växa ytterligare nu är att de som redan är givare informerar vänner och bekanta om att vi faktiskt finns, att den här möjligheten finns för de som har lust, råd, och möjlighet. Alla givare får en pin som gåvobevis som många bär med stolthet, vi märker att även den blir en snackis som gör att fler får reda på vilka vi är.
 
Precis, den klassiska word-of-mouth-modellen står sig alltjämt stark.
– Oavsett om man kan vara med eller inte så har alla möjlighet att sprida ordet om oss både i sociala medier men också prata med sina Djurgårdskompisar. Det är också ett bidrag som vi värdesätter väldigt högt eftersom vi inte lägger några pengar på marknadsföring.
 
Checken för 2021 blev den absolut största hittills. Summan landade på otroliga 3 129 588 kronor, pengar som Bosse och Henke tacksamt mottog under uppesittarkvällen.
– Den här checken är inte från oss utan den är från var och en av alla givare! Vår dröm är att kunna samla alla givare som vill att dela ut checken på till exempel Kaknäs, för alla är lika delaktiga.

 
Siffror 2021
Intäkter brutto: 3 229 261 kronor.
Summa efter omkostnader: 3 129 588 kronor.
 
Djurgårdshjärtats representanter poängterar att de är en stiftelse som vill stärka Djurgården men inte bli politiska eller ställa krav på organisationen inom Djurgården Fotboll.
– Det är inte vår roll. De demokratiska krafterna finns redan genom Djurgårdens medlemmar och supporterföreningen Järnkaminerna. Vi vill bara vara en positiv kraft och samla de Djurgårdare som har möjlighet att vara med och bidra ekonomiskt vid varje vinst så att Djurgården ska få ännu bättre förutsättningar för fortsatt sportslig framgång.

Besök Djurgårdshjärtat här.
 
– Vi får många frågor om vi ska göra merchandise och annat men än så länge har vi inga sådana planer. Dels blir det mer administration och eventuellt kostnader men framför allt vill vi ta så lite plats som möjligt där vi konkurrerar mot andra fina krafter runt föreningen. Vi framhåller hellre andra supporterinitiativ, säsongskortsförsäljning, Djurgårdsbutiken, sponsorer och partners. Vi vill hålla oss helt och hållet till vår idé och vara en insamlingsstiftelse, den dagen vi börjar konkurrera med andra intäktskällor till DIF förlorar vi lite av poängen.
 

Spänner bågen inför 2022

Nu är det speluppehåll för svensk fotboll, men Djurgårdshjärtat jobbar vidare mot nya mål.
– Vi siktar på att bli 1 891 givare innan säsongsstarten. Vi hoppas på hjälp från alla som har en röst inom Djurgårdsfamiljen runt om i landet så att vi kan få igång en hype till och få in några hundra givare till innan säsongsstarten.
– Att nå dom som inte går på matcherna speciellt ofta men som kan tänka sig att bidra vid varje vinst, där finns nog en stor potential att växa. Det finns massor av Djurgårdare runt om i världen och runt om i Sverige som inte kan gå på matcherna, och då är det här ett fantastiskt sätt satt stödja Djurgården, säger Erik Thorell som avslutar med en kalkyl inför 2022:
– Om vi gör en liknande säsong 2022 som under 2021 och har 1891 givare från start är vi uppe och nosar på 5 miljoner. Det vill säga att om vi räknar på att vi vinner 17 matcher varav 2 derbyn blir summan efter nästa säsong 4 706 699 kronor. Tänk om vi kan nå dit!
 
Djurgården Fotboll känner en enorm tacksamhet och ödmjukhet inför det Djurgårdshjärtats alla givare gör. Vi vill rikta ett stort tack till var och en av er, och önska ett fint avslut på året, så ses vi på läktarna igen 2022!
 
Är du redan givare men har upptäckt att inga pengar dras från ditt konto?
När ditt kort går ut och du får ett nytt måste du uppdatera dina uppgifter på sajten. Behöver du hjälp kan du mejla [email protected].

Besök Djurgårdshjärtat här.
 

Senaste nyheter

Relaterat