Företag

Förlust mot Mjällby i tredje träningsmatchen

  • Herrar
  • A-lag
  • 6 feb 2024

Det blev en chansrik, intensiv och underhållande tillställning nere på Gran Canaria men matchens enda mål gjordes av Mjällby som därmed vann med 1-0.

Laget 

Djurgården ställde upp med följande elva mot Mjällby

Malkolm Nilsson Säfqvist
Piotr Johansson, Marcus Danielson, Miro Tenho, Rasmus Schüller
Samuel Leach Holm, Albin Ekdal, Magnus Eriksson
Lucas Bergvall, Deniz Hümmet, Oskar Fallenius

Gustav Wikheim och Samuel Dahl var de spelare som inte var tillgängliga för spel.

Första halvlek

Efter ett antal träningsdagar nere på Grand Canaria var det dags för träningsmatch mot rutinerat allsvenskt motstånd för Djurgården. På andra sidan väntade den alltid nyttiga värdemätaren Mjällby som mönstrade ett formstarkt lag i den behagliga spanska vårvärmen i Las Palmas.

Även DIF ställde upp med en skarp matchning för att trimma igång laget inför den kommande cuppremiären den 19 februari. Några intressanta positionsbyten kunde observeras i den angivna elvan inför start där Rasmus Schüller klev ner som vänsterback och Lucas Bergvall återfanns som högerytter. Dessutom blev det omedelbar debut för nyförvärvade 9:an Deniz Hümmet,

Mjällby matchade som sagt också skarpt och kom från tre raka vinster under försäsongen, så det var en match med  laddning och viss tävlingskänsla som kickades igång. Djurgården var på tårna från start och pressade högt, vilket gav ett antal bollvinster när Mjällby stressades i uppspelsfasen.

Men även MAIF tryckte högt stundtals och det var ruggigt nära ett mål i baken från Abdoule Manneh i femte minuten när han fick en passning från Marcus Danielson på smalbenet och bollen rullade decimetern utanför. 

Även nästa läge var Mjällbys då Alexander Johansson löpte sig loss i djupled efter en smart skarv av Manneh. Malkolm Nilsson Säfqvist stod dock för en imponerande räddning och returen från Imam Jagne stoppades med hjälp av uppoffrande försvarsspel.

Chansövertag för MAIF trots bollövertag för DIF under den första kvarten. Att defensiva fasta situationer skulle bli ett orosmoment mot Mjällby var definitivt en lågoddsare och i 17:e minuten var Tom Pettersson mycket nära med en farlig nick. Än en gång fanns dock Nilsson Säfqvist på rätt plats och parerade nicken skickligt, såväl som Adam Petterssons tunga skott i situationen efter.

Strax efter kom Djurgårdens bästa chans så långt när Piotr Johansson hittade framrusande Lucas Bergvall i boxen. Det nyblivna Tottenham-proffset lyckades dock inte få ner den studsande bollen under ribban. En fartfylld första halva av halvleken och tempot var fortsatt högt.

I 25:e minuten small det igen när Samuel Leach Holm bjöd på en rejäl frisparkskanon som gick mot krysset och vållade MAIF-keepern Alexander Lundin stora problem. Med halvtimmen var det sedan Mjällbys tur att hota med en lurig frisparksvariant och det kändes lite märkligt att det ännu var mållöst med halvtimmen spelad.

Chansparaden smattrade vidare med ett nytt läge för Lucas Bergvall. Samtidigt tvingades Nilsson Säfqvist ständigt vara på hugget när Mjällby hotade med djupledsbollar och Malkolm visade hög kvalitet i utrusningarna. DIF svarade upp med ett par småfarliga lägen och den hårdjobbande DIF-keepern fick sedan rycka ut ännu en gång och avstyra ett friläge för Herman Johansson.

Även Alexander Lundin i MAIF-kassen fick visa upp sig med en svettig fotparad på ett klurigt avslut från Magnus Eriksson i 43:e minuten. Malkolm Nilsson Säfqvist fick därefter avsluta en heroisk första halvlek med en sista vältajmad utrusning på ett friläge och att det stod 0-0 efter drösvis av målchanser får till stor del krediteras förstklassigt målvaktsspel från planens båda burväktare. En intensiv och underhållande halvlek var därmed till ända och välbehövlig paus i värmen följde.

Andra halvlek

Det blev tre byten i halvtid där Musa Gurbanli ersatte Deniz Hümmet, Felix Vá ersatte Lucas Bergvall och Jacob Widell Zetterström kom in mellan stolparna. Den sistnämnde fick rycka ut omgående efter en tilltrasslad situation i eget straffområde. Minuten efter skulle dock nollan spricka bakåt när välbekante Jacob Bergström löpte sig loss och kunde rulla in 1-0 för Mjällby.

Ett klassiskt ”släkten är värst”-scenario och bara att börja jaga ikapp för DIF. De gulsvarta hade dock inte slagit av på takten och fortsatte att hota på sina fasta situationer. Ett par farliga chanser för Alexander Johansson och Adam Pettersson följde och DIF-defensiven fick slita hårt när MAIF tryckte på.

Djurgården hade fortsatt stort bollinnehav men hade svårt att nästla sig igenom det täta gulsvarta försvaret. Klockan tickade upp på timmen spelad och Djurgården jagade vidare efter säsongens första mål. Men Mjällby kom närmast nätkänning i 65:e när ett inspel från vänster smet förbi framför fötterna på Jacob Bergström.

Ett dubbelbyte följde för DIF där Theo Bergvall och Rami Kaib klev in samtidigt som Piotr Johansson och Albin Ekdal klev av. En fjärdedel av matchen återstod och ett utmärkt läge kom där endast målramen hindrade Miro Tenho från att nicka in kvitteringen på hörna.

Felix Vá svarade upp med ett tungt skott strax utanför och det kändes som att ett efterlängtat mål kom allt närmare. Ett framåtlutat Djurgården tryckte på nu och skapade lägen samt en hel del hörnor. Resultattavlan var dock oförändrad och matchen gick in i slufasen när Haris Radetinac och Besard Sabovic klev in och ersatte Oskar Fallenius och Magnus Eriksson.

Forceringen rullade vidare med lägen för Rasmus Schüller, Felix Vá och Besard Sabovic men nätkänningen uteblev mot ett vilt kämpande Mjällby-försvar. Det var DIF för hela slanten mot slutet men anstormningen gav inte utdelning och det kunde de facto blivit ytterligare ett mål bakåt i slutsekunderna när Mjällbys nyförvärv Nicklas Røjkjaer sköt strax utanför i bra läge under slutsekunderna.

En underhållande, chansrik och intensiv match - med ett förvisso bistert resultat - som nu ska analyseras och idisslas under onsdagen. Därefter väntar hemfärd under torsdagen, följt av ny match mot norska Viking FK hemma på Tele2 Arena under lördagen.
En intressant match mot skickligt norskt motstånd, biljett köper du här om du ännu inte gjort det.

6 februari, tisdag 17:00Ciudad deportiva de Barranco Seco

DjurgårdenMjällby AIF
0-1 (0-0)

  • MålskyttarJacob Bergström 47'
  • Publik (Ciudad deportiva de Barranco Seco)
Till matchen

Senaste nyheter

Relaterat