Öster - nykomling med unga talanger
- 2 apr 2003
Nu är det bara dagar kvar till det alla fotbollsälskare väntat på i månader: Den allsvenska premiären. Tisdagen den 8 april bortapremiärspelar Djurgården mot Öster. Anders Sköld, informationsansvarig för Östers IF, berättar om den allsvenska nykomlingen.
Efter några ganska tunga år är nu Öster tillbaka i Allsvenskan. Man åkte ur 1998, efter att tidigare ha lyckats kvala sig kvar såväl 1995 (Gefle IF) och 1997 (Djurgården). Det var därför ingen direkt överraskning att man till slut fick ta klivet ner i Söderettan. Något mer överraskande var den stora spelarflykt som klubben drabbades av. Kvar av de mer namnkunniga spelarna var egentligen bara Nicklas "Liatorparn" Persson och målvakten Claes Green.
Ekonomin var dålig under hela 90-talet, vilket gjorde att man aldrig fullt ut lyckades ersätta de spelare som såldes. När man skulle införskaffa en helt ny trupp inför Söderettan 1999 fick sportchefen Leif Widén ge sig ut bland de lokala klubbarna för att försöka hitta guldkorn. Den mest meriterade var Daniel De Stefano, från Hässleholm i division II. Med hjälp av ett antal spelare från mindre småländska klubbar lyckades man till slut ändå kvala sig till Superettan.
De senaste åren har flera proffs återvänt hem till Öster, efter sejourer utomlands. Först ut var Stefan Paldan, sedan kom Ludwig Ernstsson och senast i raden är Andreas Ottosson. De här spelarna har verksamt bidragit till att ge laget mer tyngd och stabilitet, vilket framförallt märktes under säsongen 2002. Då höll man till i toppen av serien hela året och när man slog Café Opera med 2-0 i den sista omgången tog man klivet upp i Allsvenskan igen.
Inför comebacken i fotbollens finrum har det givetvis skett en del förändringar på spelarfronten. Det stod tidigt klart att tre spelare inte skulle få förnyat kontrakt. Det gällde veteranerna Stefan Paldan, Mathias Johansson och Goran Jevtic. En del höjde på ögonbrynen åt beskedet, men tränaren Jevgenij Kouznetsov har hela tiden föredragit att jobba med unga utvecklingsbara spelare som är lättare att forma. Därför är det i mångt och mycket unga talanger som förstärker Östers trupp 2003.
Kouznetsov och Widén hade tidigt en bild klar för sig hur man ville spetsa truppen. Högst upp på önskelistan stod en central, defensiv mittfältare. Valet föll på den 19-årige kanadensaren Atiba Hutchinson. Dessutom ville man ha en irrationell, offensiv spelare som kan utmana på egen hand och därigenom skapa farligheter. I och med att Mjällby degraderades till division II, fick man en möjlighet att knyta till sig Johan Svensson. Dessutom har två mittbackar tillkommit i truppen: Fredrik Bild, som närmast kommer från IFK Norrköping men har ÖIF som moderklubb, samt den lettiske U21-landslagsmannen Kaspars Gorkss. Den sista platsen var vikt åt en djupledslöpande forward. Många var kallade (polacker, bosnier, nigerianer och svenskar provtränade), men till slut föll Kouznetsov för den kvicke måltjuven Dani Hamzo, en 24-åring från Valsta Syrianska.
För att förbereda spelarna för den mer tempostarka fotbollen i Allsvenskan, har man ökat träningsdosen rejält. Det här har säkert varit en bidragande orsak till att antalet skador har skjutit i höjden. Det har i sin tur påverkat träningsmatchandet i viss utsträckning. Under ett träningsläger i Italien fick matchen mot Hammarby ställas in, eftersom man inte hade 11 spelare i speldugligt skick. Mot slutet har dock ett antal spelare kommit tillbaka, och man har vunnit de två senaste matcherna - mot IFK Malmö och Kalmar FF.
Fortfarande saknas Daniel Petersson, som valdes till lagets främste spelare förra året. Daniel fick efter säsongen anbud från Malmö FF, men valde att stanna i Öster och Växjö. En vecka innan premiären står det klart att han kommer att behöva opereras, vilket gör att han missar de inledande omgångarna. Även Andreas Ottosson missar premiären, medan Ludwig Ernstsson kan vara aktuell för en plats i truppen.
Säg "Värendsvallen", och de flesta fotbollsfans runt om i Sverige rynkar lite på näsan. Östers publiksnitt tillhörde de lägsta i Allsvenskan under 90-talet, men faktum är att trenden nu har vänt. I Superettan 2002 snittade man på 1000 personer mer än tvåan i publikligan, och inför premiären har hittills närmare 10 000 biljetter sålts i förköp. Löparbanorna och betongen finns kvar, men förhoppningsvis kan ändå den större publiken göra att det blir fin stämning på Värendsvallen i år.
För mer fakta om Öster, se DIF.se:s motståndarfakta
Av Anders Sköld, informationsansvarig Östers IF © DIF Fotboll