Företag

Sorti ur cupen mot Mjällby

  • Herrar
  • A-lag
  • 7 mars 2020

Djurgården förlorade den avgörande hemmamatchen och därmed är uttåget ur Svenska Cupen ett faktum.

Trots en fin start med ett vackert frisparksmål av Jonathan Augustinsson blev det förlust mot Mjällby som kvitterade genom Mamadu Moro i första halvleken och sedan gick upp till 2-1 i andra genom ett nickmål från Jesper Löfgren. Djurgården hade inget flyt i spelet, skapade inte mycket framåt och hade bara fem avslut totalt under hela matchen.

Laget

En fullt frisk Elliot Käck var tillbaka som vänsterback med övriga backlinjen intakt från Sandviken dvs Une Larsson, Augustinsson och Witry. Mittfältstrion Ulvestad, Karlström och Holmberg var intakt även den och längst fram var Jonathan Ring tillbaka på vänsterkanten med Kujovic i mitten och Radetinac till höger.

Första halvlek

Ett Djurgården som var tvungna att gå för seger rullade igång mot ett lågt stående Mjällby som dock var snabba i sina omställningar. I fjärde minuten fick DIF känna på det när Mamudu Moro löpte igenom men en utsökt glidtackling från Jonathan Augustinsson stoppade honom i skottögonblicket och ”Jonis” upprepade sedan samma bedrift i 13:e minuten då han stoppade Moro på nytt.

DIF hade inte mycket framåt, Kujovic var hyfsat nära att trixa sig igenom i tionde och Jonathan Ring var definitivt på väg igenom strax efter men kapades bryskt. Frispark i bra läge och Jonathan Augustinsson visade att han höll klass både framåt och bakåt. Med en känslig vänsterfot placerade han elegant in bollen bakom Carl- Johan Eriksson i MAIF-kassen och jublet ekade på arenan.

Men gästerna fortsatte att oroa och en inläggsfrispark från DIF-bekante Besard Sabovic skapade rejäl oreda med tillhörande andrabollar. Nästa chans var Djurgårdens där Käcks fina inlägg möttes av Kalle Holmberg men nicken gick dessvärre rakt på Eriksson.

Att Mamadu Moro var farlig har han visat tidigare i cupen och när han sedan fick yta efter ett inspel från höger nöp han till och satte bollen ribba in. 

Bara att börja jobba för ett ledningsmål således och Jonathan Ring var ytterst nära att replikera när han löpte sig fri i djupled och rullade bollen strax utanför. Nu var det bra tryck från DIF som satte Mjällby under rejäl press. Det var många nästan-lägen men inga bollar i nät och DIF hade därmed återstående 45 minuter att jobba fram ett segermål.

Andra halvlek

Inga byten inför andra och ingen förändring i matchbilden där Djurgården ägde boll och Mjällby ställde om. Men chanserna lyste med sin frånvaro och gästerna hade inga problem med att freda sitt mål inledningsvis. 

I 55:e skakade Bergstrand och Lagerlöf om i laget och Kujovic lämnade planen medan Astrit Ajdarevic kom in. Farten ökade för en stund och det var oerhört nära att Jonathan Rings luriga passning nådde fram till en framrusande Holmberg som klivit upp på topp.

Därpå följde en farlig hörnnick av Astrit Ajdarevic och känslan var att forceringen var under uppbyggnad. Men den skulle inte komma igång för istället var det Mjällby som kunde sätta 2-1 genom Jesper Löfgrens nick med tjugo minuter kvar.

Mjällby hade inte bråttom, stängde igen bakåt och förhoppningarna ställdes till Emmanuel Banda som gjorde sin DIF-debut med kvarten kvar. Men tyvärr blev det en fortsatt ineffektiv fotboll med komplicerade lösningar centralt och väldigt lite som hände på kanterna. 

Djurgården skapade inte mycket framåt - fem avslut totalt under matchen - och när skylten med fyra övertidsminuter kom upp var det bara att räkna ned till slutsignalen för att sedan konstatera att Svenska Cupen är över för i år.

Nu blir det en knapp månads förberedelser fram till den allsvenska premiären då Djurgården får gnugga på för att få ordning på spelet igen.

7 mars, lördag 14:30Tele2 Arena

DjurgårdenMjällby AIF
1-2 (1-1)

Till matchen

Senaste nyheter

Relaterat