Företag

Jacob Une Larsson på lån till Panetolikos FC

  • Herrar
  • A-lag
  • 25 jan 2022

Djurgårdens mittbacksklippa gör sig redo för ett europeiskt fotbollsäventyr under ett och ett halvt år framåt.

Jacob Une Larsson har varit en konstant i den blårandiga defensiven under de senaste sex åren och sedan ankomsten 2015 har han mäktat med 146 allsvenska matcher med Djurgården och dessutom spelat 20 matcher i Svenska Cupen.

Nu blir det dock en tillfällig paus i den statistiken när Jacob gör sig redo för en sejour i grekiska Panetolikos dit han nu går på lån under 1,5 år.
– Jag kommer att åka till Grekland i 18 månader och testa på hur det är att leva och spela där. Jag är jätteglad att vi kunde hitta en lösning som kanske var lite speciell, men som alla var nöjda med. Det känns samtidigt skönt att veta att jag har tryggheten i Djurgården när låneavtalet tar slut, berättar Jacob som efter lång och trogen tjänst i DIF nu vill testa vingarna i en annan miljö..
– Den här möjligheten dök upp och det var något som jag inte känt tidigare, att jag är mogen för att prova på något annat. Jag har varit här i Djurgården ganska länge och haft en helt fantastisk tid, men känner att om det ska hålla långsiktigt så kanske jag behöver uppleva någonting annat däremellan. Så det här var ett jättebra tillfälle för mig att få lite mer erfarenhet och få ta del av något annat. Jag har trots allt bott i Stockholm, som jag älskar, hela mitt liv och inte sett något annat och därför tror jag att det här blir en nyttig upplevelse för mig.

Med detta sagt var det dock ett ganska svårt beslut att fatta för Jacob.
– Ja, det har det varit. Jag har aldrig brutit upp på det här sättet innan så det är klart att det varit många tankar och en del samtal med nära och kära.

Une har bra koll på premisserna i hans nya klubb, ett lag i grekiska högstaligan hemmahörandes i Agrinio som han har hört mycket gott om.
– Jag har ju pratat lite med tränare och sportchefer där, men även med de svenska spelare som finns i laget. Så jag har en ganska bra bild av fotbollen och sedan har jag gjort lite research kring staden. Man kan ju aldrig veta förrän man är där men jag har i alla fall undersökt förutsättningarna noggrant.

Så vilka hittilsvarande DIF-minnen tar då Jacob med sig ner till Grekland?
– Tar man det i kronologisk ordning så hade jag ett ganska rörigt första år med tränarbyte och fick komma in på sommaren och börja spela. Så första minnet är ett läroår men sedan tog det fart och då kom cupguldet 2018 och SM-guldet 2019 som sticker ut, de två titlarna har etsat sig fast mest, summerar Jacob som inte ser något större behov av avskedshälsningar i nuläget.
– Man behöver inte göra det så dramatiskt, det är ju inget definitivt avsked. Vi ses väl igen hoppas jag.
 

Bosse om utlåningen: ”Han är väl värd att få den här chansen”

Att Jacob Une Larsson väckt intresse utomlands under en längre tid är ingen hemlighet men nu blir det ändå ett skarpt läge där sportchef Bosse Andersson får klara sig utan sin stabila mittback under en period.
– Une har gjort sex säsonger hos oss och räknar man ihop alla hans tävlingsmatcher i föreningen så är han på god väg upp mot 200 matcher. Vi förhandlade ett nytt kontrakt i vintras och har haft en dialog med honom under tiden där han varit tydlig med att han alltid har haft en dröm att få komma ut på ett äventyr i Europa. De diskussionerna intensifierades under hösten efter säsongen och vi hade en dialog med Panetolikos där vi kunde hitta ett längre låneavtal. Jacob får nu chansen att prova på ett äventyr och det finns en option mellan klubbarna. Samtidigt så har han kontrakt med Djurgården i ett och ett halvt år efter att låneperioden avslutats, betonar Bosse som hoppas på ett givande fotbollsäventyr för Une Larsson.
– Han är väl värd att få den här chansen och det känns tryggt och bra på ett sätt som passar honom. Tajmingen är rätt och jag tror att den här tiden i Grekland kan både Une och Djurgården få nytta av framöver när han kommer tillbaks. Så vi tackar Jacob för hans första tid i Djurgården och önskar honom stort lycka till i Panetolikos.

Rent truppmässigt innebär det samtidigt att Djurgården tappar en spelare i den centrala defensiven. Något som bör beaktas på både kort och lång sikt, enligt Bosse.
– Ser man till mittbacksfrågan i truppen känns det bra i det korta perspektivet men vi följer också transferfönstret ur ett längre perspektiv, det är ju öppet fram till den 31 mars. Vi har många spelare på den positionen just nu, där även Frank Odhiambo ansluter till truppen under februari, och vi kommer att se över hur läget utvecklar sig på mittbackssidan.

Senaste nyheter

Relaterat