Företag

DIF förlänger med Kim Bergstrand & Thomas Lagerlöf 

  • Herrar
  • A-lag
  • 17 mars 2023

Djurgårdens dynamiska duo fortsätter att träna laget under de tre kommande säsongerna.

Sedan ankomsten till Djurgården inför säsongen 2019 har Kim Bergstrand och Thomas Lagerlöf onekligen haft en hyfsad medaljskörd i Allsvenskan med SM-guld, brons, lilla silvret och stora silvret under de fyra första säsongerna. Till detta tillkommer dessutom ett imponerande facit i Europa 22/23 där DIF tagit sig hela vägen till en historisk åttondelsfinal i Conference League tillsammans med lag som West Ham och Villareal.

Så om den klassiska klyschan ”ändra aldrig ett vinnande lag” även innefattar ledarna är det helt logiskt att Kim & Tolle nu förlängt sitt uppdrag i Djurgården över 2025. Ett val som kändes helt rätt även för dem själva.
– Vi har varit inställda på det här en lång tid och det känns fantastiskt bra att det är klart nu i god tid innan serien drar igång. Så det känns jättebra på många sätt, inleder Kim och får medhåll av ”Tolle”.
– Vi får jobba med fantastiska människor; spelare, ledare och alla övriga i föreningen och det är svårt att hitta en bättre plats att arbeta på. Jag går till jobbet med ett leende i stort sett varje dag.

Under de fyra säsonger som gått har DIF etablerat som som ett frekvent topplag och utveckling är ett nyckelord för tränarduon.
– Man vill ju att organisationen ska bli lite bättre hela tiden. Både det runt omkring och i truppen såklart. Så det finns ju med i bakhuvudet, men det har inte varit några stora diskussioner om det. Vi är rätt överens om vart Djurgården är på väg och vi tar oss dit med små steg varje dag. Vi tycker att det går sakta men säkert framåt, säger Kim och ”Tolle” utvecklar på nytt:
– Vi blir mer och mer stabila för varje år som går och dit kommer man genom att ta de här små stegen framåt hela tiden. Jobbar man med människor händer det alltid saker som vi måste lappa och fixa med, men det gäller att höja blicken och titta längre fram så att man håller rätt kurs på lång sikt. 

Men det är inte bara Djurgården som utvecklas utan givetvis även Kim & Tolle själva som har tagit nya kliv framåt under åren i DIF.
– Det är ju ett brett spektra på hur man utvecklas som människa och fotbollstränare. Det är allt ifrån det dagliga mötet med människor till att se andra spela och träna fotboll, samt självklart det vi själva håller på med. Det är ju kärnan i det vi sysslar med, menar ”Tolle” vilket Kim instämmer i och tillägger.
– Det är alltid svårt att mäta egen utveckling men vi tar också små steg. Vi har skaffat oss betydligt mer erfarenhet och lärt oss om Djurgården som förening och vad som är viktigt här. Sedan har ju Europa-spelet garanterat utvecklat oss, men det är svårt att se förändringar hos sig själv över tid. I nuläget är Djurgården större än vad vi kanske någonsin varit och har sannolikt mer pengar än vad vi haft tidigare. Förhoppningsvis kan vi även i år vara ett lag i toppen av tabellen och i och med det utvecklas vi också själva för egen del.

Hur man sedan värderar de olika momenten av taktik och ledarskap med mera som ingår i tränarjobbet är svårt att ge specifika svar på, enligt Kim.
– Det är ju inte när vi ritar pilar på planen som är den avgörande framgångsfaktorn. Utan en kombination av taktik, ledarskap och gruppdynamik, vilket är en väldigt viktigt del. Där kan 1+1 bli 3 och laget tillsammans blir bättre än summan av varje individ.
– Sedan är ju taktiktavlan givetvis en del av det och spelarna behöver veta att vi är på väg åt samma håll. Men det är sällan som en liten pil är ett plötsligt genidrag. Utan det är hårt arbete varje dag för att ge spelarna bästa förutsättningar som är viktigast, tillägger ”Tolle”.

Med ett cv i DIF som innehåller både SM-guld och åttondelsfinal i Conference League är det intressant att veta vilka mål som hägrar härnäst för Kim & Tolle.
– Vi vill vinna imorgon mot Poznan, det är nästa match som gäller. Man tittar oftast inte framåt mer än så, utan försöka göra nästa träning på ett bra sätt och sedan vinna nästa match efter det, så att vi blir bättre och bättre över tid. Men det är klart att få uppleva Europa-spel flera gånger över tid och skaffa sig mera erfarenhet är viktigt. Om några år kan nuvarande trupp vara borta så man måste fylla på laget med ny erfarenhet hela tiden, konstaterar ”Tolle” som precis som Kim inte känner sig mätt på framgångar.
– Jag hoppas att vi aldrig hamnar där. Man får ju så snabb feedback i den här rollen och skulle vi bli ”mätta” så skulle vi snabbt börja förlora matcher och spelarna sluta att utvecklas. Men vi vill självklart vinna Allsvenskan igen. Det är alltid kul att vinna titlar och det är roligt att kunna utveckla spelare som får gå vidare och lyckas någon annanstans. Så det finns väldigt många saker som gör det här jobbet intressant och roligt, summerar KIm.

 

Bosse Andersson om förlängningen

För sportchef Bosse Andersson har det varit ett fruktbart samarbete med den dynamiska tränarduon under deras tid i DIF och han är glad och nöjd med att ett nytt avtal över 2025 är i hamn.
– Vi har haft en dialog sedan en lång tid tillbaka och varit klara och tydliga med vår vision från föreningen att vi ville förlänga kontraktet med båda tränarna. Vi vill fortsätta att jobba långsiktigt och det har hela tiden funnits ett stort förtroende mellan parterna. Vi trivs med Kim & Tolle och de trivs i vår miljö i Djurgården. Nu går vi in på ett femte år och det känns fortsatt spännande med en ständigt pågående utveckling varje dag i vår verksamhet, förklarar Bosse som betonar vikten av kontinuitet.
– I den här branschen hör det inte till vanligheterna att man förlänger tränaruppdraget in på femte säsongen och framåt. Det kan säkerligen vara en av de längsta perioderna med ett intakt tränaruppdrag på väldigt länge inom svensk fotboll. För min del är jag övertygad om att det är viktigt med kontinuitet och förtroende för att nå framgång med en förening. Nu fortsätter vi den här resan och jag har tidigare sagt att det är Sveriges skickligaste tränarpar, men jag får nog uppdatera det till Skandinaviens skickligaste tränarpar. Kim & Tolle har med sin kompetens satt Djurgården på den europeiska kartan där vi nu är det enda kvarvarande nordiska laget i Europa-cuperna. Dessutom har vi under deras fyra säsonger med oss tagit medalj varje år i Allsvenskan, vilket också säger en hel del.

Att framgångarna sedan drar till sig intresse från övriga fotbollsvärlden är helt naturligt, enligt Bosse som dock känner sig trygg med sin succéduo.
– När man gör det så pass bra som Kim & Tolle gjort så uppstår det självklart en attraktivitet som gör att det skapas intresse från andra håll.  Så precis som det dök upp väldigt lukrativa möjligheter för till exempel Hjalmar Ekdal och Isak Hien kan det självklart dyka upp liknande förfrågningar i framtiden för Kim & Tolle. Men tryggheten, trivseln och den familjära miljön i Djurgården väger tungt för deras del och nu är det fullt fokus på säsongen 2023 som har alla förutsättningar att bli väldigt spännande.


Senaste nyheter

Relaterat