Företag

Djurgården förlänger med Haris Radetinac

  • Herrar
  • A-lag
  • 8 jan 2023

Den evigt unge DIF-ikonen är klar för ytterligare två säsonger med Djurgården.

Hyllningskörerna ville aldrig ta slut för Haris Radetinac under årets allsvenska slutspurt när han säkrade nästkommande års Europa-spel med ett avgörande mål på övertid borta mot IFK Norrköping och samtidigt krattade för firandet av hans 200 allsvenska matcher i den blårandiga tröjan.

Vissa andra spelare hade kanske nöjt sig därmed. Men den numera 37-årige evighetsmaskinen Haris är långt ifrån klar, nu har han förlängt sitt kontrakt över 2024 och är redo för sin elfte säsong i DIF.
– Känslan är bra och skönt att allt är klart, nu är det bara att ladda inför träningsstarten. Jag har haft ett bra snack med Bosse hela tiden. Det tog lite tid att få ihop det men dialogen har varit bra och för min del la jag mitt fokus på fotbollen och sen gjorde vi klart allt efter säsongen, säger Haris som inte grubblar i onödan över ålderns betydelse på planen.
– Jag har inte tänkt så mycket på det, men det känns som att många spelare kör lite längre nuförtiden jämfört med förut. Så länge det känns bra i kroppen och man kan bidra och träna hårt är det roligt att vara med. Jag har kört på så under de senaste åren och då räcker det med att tänka på nästa träning och nästa dag.

Var Haris får all sin okuvliga energi ifrån är en relevant fråga?
– Svårt att säga, men jag känner mig ganska lätt. Att jag är 37 år är en annan sak men man ser ju att det finns spelare som är äldre än mig som spelar i andra större ligor. Så om de klarar av det kan ju jag klara av det också här i Sverige. 

När det gäller kost, sömn och andra hälsorelaterade delar i livet tycks Haris ha hittat ett vinnande koncept.
– Jag brukar inte ändra på något. Jag kör på som jag alltid gjort under alla mina år, om det har funkat bra behöver jag inte ändra på det. Jag märker inte att det finns något som bromsar mig. Hade jag märkt det hade jag kanske försökt ändra på saker, men så länge det flyter på både på planen och utanför så är det bara att behålla det, förklarar Haris som lyfter fram kärleken till fotbollen som en viktig drivkraft.
– Det här är mitt jobb, jag får betalt för det samtidigt som jag älskar det. Det gör att det blir mer än ett jobb och jag tittar mycket på fotboll även när jag är hemma. Så för min del handlar nästan allt om fotboll  och det skulle kännas svårt att göra något annat. Vi får se hur det blir under åren framöver, men jag känner mig aldrig trött på fotbollen och längtar efter att komma till träningen på Kaknäs varje morgon för att träffa grabbarna och träna fotboll. Så länge den viljan finns kommer det att kännas bra.

En tydlig fingervisning om att Haris trivs utmärkt med hänget och snacket i omklädningsrummet.
– Det blir som en vana under de 20 år som jag spelat och det är underbart att komma till Kaknäs och träffa grabbarna. Jag har skaffat många vänner för livet genom fotbollen, så det är väldigt positivt och så länge man har kul på träningen kommer man alltid att längta dit.

Samtidigt innebär den nutida fotbollstillvaron en ständig rotation av lagkompisar som kommer och går, vilket givetvis präglat Haris.
– Det påverkar mer att folk försvinner än de som kommer. När det kommer nya spelare vill man alltid hjälpa till och få dem att passa in, jag försöker att vara en slags förebild och få in dem i laget på bästa sätt. Men sedan är det klart att det påverkar när de som man kommit nära lämnar. Det blir jobbigt eftersom man känner sig som en familj och försvinner en familjemedlem brukar det göra ont. Jag brukar hålla kontakt med de flesta som lämnat, men jag hörs lite extra med de som jag har klickat bäst med.

I nuläget är dock blicken riktad framåt - på klassiskt Haris-manér - och en ny, synnerligen intressant säsong ska snart rulla igång.
– Säsongen känns ganska långt bort just nu men Svenska Cupen börjar ändå i februari. Det blir en stor utmaning för oss eftersom vi har en jättebra säsong bakom oss. Vi har satt lite press på oss själva, men vi får hantera det och jag tror att många förväntar sig att vi ska vara ännu bättre i år. Nu gäller det att snäppa upp en nivå till och det ska bli en kul utmaning. Det är många roliga matcher som väntar i början av säsongen, speciellt med åttondelen i Conference League i mars. Så det ska bli väldigt kul att köra igång och jag hoppas att vi kan bygga vidare på känslan från förra året, avrundar Haris som betonar sin tacksamhet för de hyllningar han får från DIF-supportrarna.
– Det känns som att det har blivit mer och mer och jag vet inte hur länge det kan fortsätta så här. Men det känns stort och jag är väldigt tacksam för stödet jag har fått, det är något som jag kommer att bära med under resten av mitt liv - och det bästa sätt som jag kan tacka för det är genom mitt arbete på plan.
 

Bosse Andersson om Haris förlängning 

Med tanke på att Haris Radetinac spelade i blårandigt redan 2013, då Bosse återkom som sportchef till Djurgården, är det onekligen en speciell underskrift när den 37-årige evighetsmaskinen nu kritat på för två nya år.
– Haris har ju gjort tio säsonger med oss och går in på sin elfte. Han är en kulturbärare både på och utanför planen så vi hade en diskussion om framtiden och det kändes självklart att han ska spela vidare i Djurgården. Med över 200 allsvenska allsvenska matcher och återkomst från två tuffa korsbandsskador har han ju växt fram som en stor DIF-ikon och det känns väldigt glädjande att vi nu får se Haris i aktion under de kommande säsongerna, sammanfattar Bosse.


Senaste nyheter

Relaterat