Stabil seger mot Sandviken

• 23 aug 2023

Djurgården säkrade vårens gruppspelsplats i Svenska Cupen genom vinst med 5-1 på Jernvallen där Noel Milleskog visade vägen med två mål.

Djurgården ställde upp med följande elva i cupkvalet:

Tommi Vaiho
Jesper Löfgren, Jacob Une Larsson, Marcus Danielson, Rami Kaib
Hampus Finndell, Besard Sabovic, Magnus Eriksson
Noel Milleskog, Musa Gurbanli, Felix Vá

Lucas Bergvall, Carlos Moros Gracia, Oskar Fallenius, Elliot Käck, André Picornell, Joel Asoro och Pierre Neurath Bengtsson var de spelare som inte var tillgängliga för matchtruppen.

Det var tuffast möjliga motstånd som väntade för Djurgården i kvalomgång 2 av Svenska Cupen där SEF-klubbarna ställs mot motstånd från divisionerna under. En plats i vårens gruppspel låg i potten mot ett Sandviken som imponerat i Ettan Norra med tillhörande serieledning. DIF var därmed förberedda på ett spelskickligt och välorganiserat lagbygge med en hel del offensiv spets.

För Djurgårdens del blev det ett visst roterande i elvan som klev ut på ett soligt Jernvallen, men tränare Thomas Lagerlöf poängterade innan match att ett slagkraftig lag skulle mönstras för att ta sig an en väntat tuff uppgift mot ett taggat motståndarlag. Vilket underströks av att speakern förklarade att den här matchen var "höstens höjdpunkt".

Att det inte verkade bli någon promenad i parken märktes direkt då Sandviken inledde med en hyfsad chans för Emil Hodin, som dock sköt utanför i bra läge. Djurgården svarade strax efter, Felix Vá väggspelade med Besard Sabovic in i boxen och var inte långt ifrån en straff. Hemmakeepern Tobias Wennergrund hann emellertid först på bollen med minsta möjliga marginal.

En händelserik start på matchen som fortsatte i bra tempo där Sandviken var passningsskickliga och spelade sig ur den höga DIF-pressen initialt. Men i den tionde minuten var det DIF som skulle ta initiativet i matchen. Noel Milleskog fick bollen på högerkanten, vek in, väggade med Hampus Finndell och curlade elegant in bollen med vänstern i bortre hörnet.

En drömstart och det skulle bli ännu bättre. Två minuter senare drev Felix Vá fram bollen på vänsterkanten, efter en smart långboll från Tommi Vaiho, och slog ett inspel in i boxen där Musa Gurbanli fanns på plats. Avslutet från den azerbajdzjanske strikern var välplacerat in i nät och därmed var kontot öppnat för Musa.

Greppet kopplat och det kunde blivit snudd på stängning av matchen när Marcus Danielson stötte in en retur efter en frispark kort därefter. Flaggan var dock höjd för offside av den assisterande domaren och därmed fortfarande 2-0 med kvarten spelad.

Likväl ett komfortabelt läge och Djurgården rullade runt med stort bollinnehav. Hemmalaget stack upp i enstaka attacker men i övrigt var det god kontroll på matchen, även om Emil Engqvists skott i 25:e minuten inte var alltför långt över målramen.

Det avslutet gav ändå energi för Sandviken och Djurgården fick ägna en period åt försvarande, utan att det kändes alltför oroligt så långt. Men med halvtimmen spelad slarvades det sedan rejält i defensiven och John Junior Igbarumah fick ett gratisläge som han förvaltade skickligt helt fri mot Tommi Vaiho.

2-1 och en nödvändig väckarklocka för DIF som hade gått ner i tempo och blivit alltför passiva. Det blev inte heller någon riktig rytm i DIF-spelet under den sista kvarten där Emil Hodin fick ett nytt farligt läge för kvittering i 39:e minuten, men Marcus Danielson lyckades avstyra i sista stund.

Djurgårdsanfallen var dessvärre fåtaliga men i 44:e minuten kom ett gyllene tillfälle att utöka. Musa Gurbanli vann en duell i djupled, slet sig loss men blev kapad precis innanför straffområdet. Domare Jasmin Svraka pekade tydligt på straffpunkten och Marcus Danielson stegade fram och dunkade kyligt in 3-1.

Ett mycket välkommet mål som gav arbetsro efter en svängig och underhållande halvlek där DIF inledde starkt men lät ett hungrigt Sandviken få vittring efter sin reducering.

Det blev ett byte inför andra halvlek där Rasmus Schüller ersatte Hampus Finndell som hade haft vissa känningar under de första 45 minuterna. I övrigt var utgångsläget utmärkt med tvåmålsledning som skulle bevakas och helst utökas.

Djurgården inledde också relativt framåtlutat och skapade ett par fina lägen omgående. Rami Kaib hittade Magnus Eriksson med en smart boll in i boxen, Tobias Wennergrund motade dock skottet. Felix Vá högg sedan på returen men än en gång stod Wennergrund i vägen.

Sandviken gick å sin sida för en reducering och fortsatte att skapa hörnor där Emil Enqvist ånyo fick ett bra skottläge men bollen flög metern över. Ett startskott för en ny offensiv våg från det bollskickliga hemmalaget under några minuter, men DIF höll emot relativt komfortabelt.

Matchuret tickade upp på timmen spelad och Djurgården gjorde ett dubbelbyte där Gustav Wikheim och Haris Radetinac klev in samtidigt som Musa Gurbanli och Felix Vá klev av.

En halvtimme återstod och i 65:e minuten skulle DIF säkra upp läget ytterligare. Detta efter ett snabbt anfall där Magnus Eriksson la ut för Gustave Wikheim som i sin tur hittade Noel Milleskog i boxen. Avslutet exekverades med vänstern ånyo och satt otagbart i mål.

4-1 och tituleringen tvåmålsskytt för Noel Milleskog kändes fint och sannolikt var matchen i hamn vid det här laget. Milleskog tackade sedan för sig och lämnade plats för 06-födde Kalipha Jawla som därmed fick göra sin A-lagsdebut.

Kvarten kvar och det blev A-lagsdebut i tävlingssammanhang även för Theo Bergvall som äntrade planen medan Jacob Une Larsson lämnade plats. Sandviken försökte sig på en sista forcering men mer än halvchanser och par hörnor blev det inte.

Djurgården var å andra sidan inte alltför stressade med tremålsledning i ryggen och kunde städa av matchen behagligt utan att behöva förta sig i offensiven. Kalipha Jawla fick ändå ett utmärkt läge mitt i boxen att göra ett debutmål under slutminuterna, men avslutet gick tyvärr rakt i nyporna på Tobias Wennergrund.

Men femettan skulle istället fullbordas i 90:e minuten när Gustav Wikheim slog ett inspel till Haris Radetinac som behärskat placerade in bollen i mål. Sista spiken i kistan för hemmalaget och strax efter gick slutsignalen. Därmed är vårens gruppspelsplats i Svenska Cupen i hamn och med det öppnar sig både en möjlighet till en titel samt till Europaspel.

Nu är det bara att börja ladda för en efterlängtad allsvensk hemmamatch på Tele2 Arena när Degerfors gästar på söndag. Har du ännu inte skaffat biljett kan du ordna det här.