Mållöst derby i cuppremiären

• 9 mars 2024

Det blev 0-0 borta mot Hammarby i första matchen i Svenska Cupens gruppspel där ett hårt kämpande Djurgården var tillbakatryckta under den första halvleken för att sedan ta över initiativet i den andra halvleken.

Djurgården mönstrade följande startelva i cuppremiären

Katelin Talbert
Alexsandra, Matilda Plan, Beata Kollmats, Ebba Hed
Luise Hvarfner, Nellie Lilja
Tove Almqvist, Sessy Åsland, StinaLisa Johansson
Olivia Ländin Sjöblom

Maria Brochmann, Ina Vårhus och Shinomi Koyama var de spelare som inte var tillgängliga för matchtruppen.

Efter drygt två månaders försäsong var det dags för skarpt läge när Djurgården inledde Svenska Cupen som rivstartade med ett derby. Hammarby stod för motståndet och det var helt klart en tuff uppgift som väntade där de grönvita visserligen tappat en del viktiga spelare men ersatt dem med andra meriterade namn.

För Djurgårdens del fanns det gott om positiva tendenser från försäsongsmatcherna,  bortsett från genrepet mot BP som var lite kvalitetsmässigt ojämnt. Dock fanns ett par avbräck, inte minst frånvaron av den offensiva nyckelspelaren Shinomi Koyama som var iväg på landslagsuppdrag med Japan U20 och anfallaren Maria Brochmann samt Alexsandra Lobaniva återfanns på skadelistan.

Ett gyllene tillfälle för hungriga spelare i truppen att kliva fram och tränare Marcelo Fernandez indikerade innan match att han inte vill kliva ut och parkera bussen för att säkra poäng, utan att det handlade om att våga för att vinna.

Inledningen blev lite av ett ställningskrig där lagen kände på varandra med ett något större bollinnehav för hemmalaget, medan Djurgården pressade högt.
I sjunde minuten minuten blev det dock oroligt bakåt när Julia Roddar prickade ribban med ett distansskott. Det följdes av en period av tryck från de grönvita men DIF-defensiven städade undan och höll emot.

Mållöst med kvarten spelad och Hammarbys offensiv bedarrade något, samtidigt hade DIF svårt att skapa chanser i de omställningslägen som dök upp.

I 19:e minuten blev det på nytt oroligt bakåt där ett farligt skottläge blockerades uppoffrande av Matilda Plan. Hemmalaget var fortsatt framåtlutade, men förutom en del halvchanser var det lugnt och det mest uppseendeväckande som skedde var att Alexsandra Lobanova åkte på ett gult kort efter att ha besvarat en knuff från Anna Jösendal, som dock förblev ostraffad för sitt tilltag.

Med halvtimmen spelad var matchbilden intakt med stort bollinnehav för de grönvita medan Djurgården hade svårt att skapa chanser. Presspelet var dock intensivt från blåränderna, viket störde Hammarby i uppspelen och trots spelövertaget för hemmalaget var de få skarpa lägen och hoten kom mest genom fasta situationer.

I 43:e kom sedan ett fint omställningsläge för DIF när Sessy Åsland ryckte loss i djupleds men stoppades av en tröjdragning med efterföljande gult kort på Emelie Joramo.

Mycket mer av intresse hände inte och efter tre tilläggsminuter blåste domare Eva Svärdsudd av en halvlek med stort spelövertag för Hammarby som dock skapade få chanser, där Djurgården hade god kontroll i det egna straffområdet bortsett från ramträffen i sjunde minuten.

Det blev en förändring i den blårandiga elvan inför de avslutande 45 minuterna där Sura Yekka ersatte Alexsandra Lobanova, vilket innebar tävlingsdebut för det kanadensiska nuförvärvet.
Det blev lite stökigt i eget straffområde redan i första minuten av halvleken, men återigen var DIF-defensiven väl samlad och redde ut läget.

Matchbilden var så långt oförändrad där hemmalaget ägde boll och Djurgården låg lägre och väntade på kontringar. I 53:e minuten kom sedan ett fint blårandigt 3-mot-3-läge som tyvärr inte omsattes, men som blev starten på en bra period för DIF med större bollinnehav och bättre rull.

Viket i sin tur ledde till en hörna som blev farlig där Beata Kollmats var ytterst nära att skalla in bollen som studsade längs med mållinjen innan hemmakeepern Anna Tamminen fick kontroll på den.
Djurgården fortsatte positivt och strax efter fick Sura Yekka ett utmärkt läge i boxen efter ett vänsterinlägg, men skottet blockades av den grönvita defensiven.

En tydlig och positiv scenförändring i matchen samtidigt som Djurgården gjorde ett byte med timmen spelad där Zara Jönsson klev in istället för Olivia Ländin Sjöblom.

Det var mycket DIF nu, men Hammarby stack emellan med ett farligt skott från Emma Westin. Djurgården replikerade med en fin möjlighet där Sessy Åsland hittade Zara Jönsson i djupled, Anna Tamminen hann dessvärre ut och lyckades avvärja med minsta möjliga marginal.

Matchen sköt fart och blåränderna hittade vägar i uppspelen och efter fint kombinerande fick Tove Almqvist skottläge och tvingade fram en skicklig räddning från Tamminen.

Djurgården öste vidare framåt och nästa chans kom för Sessy Åsland som fick en passning från StinaLisa Johansson och curlade bollen mot bortre hörnet, tyvärr halvmetern utanför.

Minuterna tickade på och med kvarten kvar var det alltjämt mållöst. Bakåt var blåränderna fortsatt starka i duellspelet och avstyrde det mesta, även om Julie Blackstad fick ett bra avslutsläge där bollen dock flög långt över ribban.

I 81:a minuten fick sedan Katelin Talbert rycka ut och skopa ett distansskott och matchen gick in i en dramatisk slutfas. Hammarby forcerade mot slutet och i 87:e stod Katelin Talbert för en heroisk räddning på en nick och lyckades stoppa bollen med fingertopparna.

I 88:e kom en ny vass räddning från Talbert och det var oroligt bakåt nu. Tre minuters tillägg kom upp på skylten och Djurgården krigade på tappert med en imponerande järnkaminsmässig arbetsinsats där fortet hölls hela vägen. Slutsignalen kom till slut och därmed var en viktig poäng bärgad, vilket ger fortsatt vidöppna möjligheter i gruppspelet.

I nästa omgång väntar en ny bortamatch på lördag mot KIF Örebro på Behrn Arena.

9 mars, lördag 13:00Hammarby IP