Företag

Välkommen Ina Vårhus!

  • Damer
  • A-lag
  • 7 jan 2024

Den 27-åriga norska försvarsklippan är klar för Djurgården.

Djurgårdens damer bygger vidare inför 2024 och nu stärks defensiven upp när den norska mittbacken Ina Vårhus ansluter till laget. En fysisk, stark försvarare med en faiblesse för glidtacklingar som anländer från Rosenborg, efter att ha varit på lån i LSK-Kvinner förra säsongen.

Närmast väntar två säsonger i Djurgården med ett kontrakt över 2025 för Ina som är taggad på att dra sig den blårandiga tröjan.
– Det triggade mig väldigt mycket när jag fick möjligheten att komma till en sådan traditionsrik förening. Så det glädjer mig verkligen att få komma igång i Djurgården, berättar Ina som byter den norska Toppserien (med 87 ligamatcher på sitt cv) mot OBOS Damallsvenskan.
– Om man ska jämföra ligorna så känns som att det är fler klubbar i Sverige som satsar hårdare, även om toppnivån nog är ganska lik. Men det ska bli väldigt kul att få pröva på en ny liga och jag har hört mycket gott om supportrarna. 

Ina har även god koll på hennes nya lagkamrater, framför allt beträffande de defensiva bitarna.
– Jag har sett en del matcher. Förut var det trebackslinje och nu har det blivit fyrbackslinje, så det blir spännande att bli delaktig i defensiven, förklarar Ina som är förberedd på tuff konkurrens om startplatser.
– När man kommer till stora föreningar vet man att det är hård konkurrens. Det är som det ska vara, så det är bara att gå in och ta sig an det och bidra till att det ska gå så bra som möjligt för laget.

Ser man till hennes egenskaper på planen beskriver Ina dem på följande sätt:
– Jag är en mittback som är fysiskt stark och bra i huvudspelet. Jag gillar även att vara delaktig i uppspelsfasen, så jag trivs bra med både passningsspel och duellspel, säger Ina som gärna bidrar med sina ledaregenskaper under match och träning.
– Jag vill utveckla kommunikationen nu när jag kommer till ett nytt lag. Bygga relationer och jag ser fram emot att få lära känna alla spelare. Det blir många nya ansikten för mig, men jag känner ju till Sessy Åsland väl och det är alltid skönt med ännu en norska i laget.

Att flytta från Trondheim till betydligt mer tätbefolkade Stockholm ser Ina som positivt.
– Det är ju en lite större stad jag kommer till. Jag har prövat att bo i Oslo innan när jag var på ett lån, men Stockholm är ju ännu större och jag tror att jag kommer att trivas bra här.

Vid sidan av fotbollen är hon i likhet med förre DIF-ikonen Michael Olunga utbildad ingenjör.
– Jag har studerat tidigare och sedan jobbat som ingenjör vid sidan av fotbollen, så jag fortsätter nog med det i någon form Stockholm. Fotbollen går alltid först, sedan får vi se efter det. Samtidigt är det nyttigt för huvudet att vara verksam vid sidan av fotbollen, jag använder fler sidor av mig själv då och det gör mig bättre på planen.

Men först och främst är siktet inställt på Djurgården med träningsstart på tisdag i Sollentunahallen inför en ny säsong.
– Jag har pratat mycket med Jean (Balawo) om min kommande tid här och han vill att jag ska vara med och bygga upp laget med sikte på att nå högre upp i tabellen i år. Ett projekt som ska byggas sten för sten och jag ser fram emot att vara med på den resan, summera Ina.

 

Jean Balawo om Ina Vårhus

För sportchef Jean Balawo gläds han åt att konkurrensen nu vässas ytterligare i den centrala defensiven och han ser fram emot att snart få se Ina i aktion i den blårandiga defensiven.
– Vi får in en mittback som är trygg med boll och duktig med båda fötterna. Hon har dessutom en stark fysisk närvaro och är väldigt bra i duellspelet. Utöver det har Ina ledarskapserfarenhet från sin tid i Norge och kommer att tillföra ytterligare vinnarmentalitet till laget, summerar Jean.

 

Fakta Ina Vårhus

Position: Försvarare
Född: 2 september 1996
Längd: 1,82 m
Tröjnummer: 4
Tidigare klubbar: LSK Kvinner, Rosenborg, KIL/Hemne, Ålen

 

Senaste nyheter

Relaterat