Medlemmarna frågade - Bosse L svarade
- 19 okt 2006
Frågekvällarna i Klocktornet fortsatte på torsdagskvällen. Djurgårdens ordförande Bosse Lundquist kom på besök och det var i det närmaste fullsatt i lokalen. I två och en halv timme svarade Bosse Lundquist på medlemmarnas frågor. Här kommer ett mindre utdrag av alla de svar Bosse gav.
Frågorna handlade mycket om framtiden och om arenafrågan. Bosse svarade att Djurgården måste satsa mera på inhemska och nordiska spelare framöver och att det är viktigt att hitta rätt spelare för den fotboll föreningen skall spela – snabbt och underhållande.
De viktigaste frågorna för Djurgården – bortsett från arenafrågan – för Bosse är talangutveckling och ekonomi. Med ekonomi menade han inte att ha ett stort kapital utan att föreningen måste kunna skaffa sig pengar till löner med mera. Utöver detta är det viktigt för honom att vi får säkra och trevliga arenor.
Talangutvecklingen har sakta tagit fart den här säsongen. Bosse vill inom ett par år att minst en spelare skall flyttas upp från juniorerna till A-laget varje säsong.
- Det tar tre fyra år att få bra en spelare. Lika lång tid tar det att få igång en väl fungerande ungdomsverksamhet efter de planer vi nu har. I Djurgården måste vi starta elitträningen tidigare om vi skall lyckas. Vi måste skapa förutsättningar så spelarna klarar av att kombinera fotboll och skola. Ett annat problem är hur vi skall matcha spelarna när de kliver upp i A-laget, säger Bosse.
– Talangutvecklingen skall skötas av såväl renodlade individuella tränare som lagtränare. Där har vi missat lite. I ungdomslagen måste vi ha tränare som jobbar med att utveckla spelare i första hand och laget i andra hand. För att komma dit måste vi se över hur vi skall finansiera detta. Det kostar att ha en riktigt bra ungdomsverksamhet.
Arenafrågan är den klart viktigaste frågan för Djurgården menar Bosse och det är tveksamt om det finns någon djurgårdare som säger emot. Efter att det har blivit klart med en nationalarena i Solna har dörrar öppnats för Djurgården och Hammarby. Politikerna säger sig även att förstått att det inte är aktuellt för Djurgården att dela med Hammarby på söder och vice versa på Östermalm.
– Vi ser över flera alternativ. Först och främst Östermalms IP men även marken bakom Storängsbotten och nere i Värtan. Ett problem är här på Östermalm är att det finns 57 skrivkunniga föreningar som kan klaga vid minsta förändring.
En arena för 20000-25000 åskådare skulle enligt Bosse kosta cirkaa 450 miljoner att bygga. Med skjutbart tak blir det ytterligare 100 miljoner. För att bygga en arena krävs det med andra ord en del pengar. Bosse vill att staden lägger en summa i botten och att Djurgården och Hammarby skall behandlas lika vid ett eventuellt byggande av två nya arenor i Stockholm. Intressenter har redan kontaktat Djurgården om namnrättigheten på arenan.
Arenans utformning är viktig. Bosse är förtjust i Rosenborgs arena Lerkendal och Bröndbys arena Bröndby Stadion.
– Det är viktigt med mycket aktiviteter vid arenan. Vi måste bygga in till.exempel kontor, butiker, konferenslokaler i eller nära anslutning till arenan. En ny arena ger ofta en tydlig effekt både ekonomiskt och sportsligt. Elfsborg har till exempel dubblat sin omsättning. Och det sportsliga resultatet är uppenbart när man studerar den allsvenska tabellen just nu.
Frågan om det blir konstgräs eller naturgräs ställdes.
– Jag tror att vi får vänja oss med konstgräs i framtiden. Det är en generationsfråga och konstgräs kommer mer och mer och mer ute i Europa.
Årets säsong har sportsligt varit mindre lyckad. Utvärderingen om vad och varför det inte har gått som planerat är redan i full gång.
– Vi har inte fått den effekt vi önskat med konstellationen Head Coach och tränare. Vi var inte vana att arbeta med en tjänst som Head coach/sportchef. Trots detta vann vi dubbeln förra året. Planeringen var för kort. Det är viktigt för oss nu att inte bara hitta en bra organisation på pappret. Organisationen och individerna måste anpassas till varandra.
– Vi vill gärna gå i täten i Svensk fotboll och gör man det kommer även en del misstag. Steget före innebär att man skall utveckla och ta chanser. Man måste vara beredd på misstag. (och de som kan Djurgårdens historia vet att en del av identiteten är bågspännaren som finns i föreningens pokalrum och som förmedlar budskapet ”Bättre lyss till den sträng som brast än att aldrig spänna en båge. Bosses anm.)
– Vi trodde på de spelare vi hade i höstas och till i år hade vi samma lag med undantag för Fredrik Stenman. Vi värvade ett par nya spelare och inledningsvis gick det bra för laget i Royal League. ”Det här skall hålla” tänkte vi då. Mot Lilleström trasslade det lite men det var svårt att peka på vad det inte var som fungerade. Då var det ingen som höjde ett varningens finger och alla tippade att oss först i tabellen.
– Vi kommer att spela ut säsongen med målsättning att nå Royal League Vi arbetar även efter den plan vi jobbat med hela året. Det är ingen krisplan. Nya spelare? Det kommer att komma in nya spelare allt eftersom.
Thomas Alexanderson © DIF Fotboll