Aral om sin roll som sportchef
- 15 dec 2008
Göran Aral är sedan ett par veckor sportsligt ansvarig inom Djurgården Fotboll. Men vad är det han ska göra? Och hur ska vi spela fotboll? Det, och en hel del annat, svarar han på här.
Göran, du har snart varit anställd på Djurgården ett år, vad har du gjort under den tiden?
- Det här året har främst präglats av den ungdomssatsning som vi gör i föreningen, mitt jobb har varit att lägga en plan för hur vi ska kunna utveckla egna spelare till A-laget i en högre grad än vi gjort tidigare. Jag fick börja med att skapa mig en bild av den verksamhet vi redan hade och hur vi jobbar. Med hjälp av det så har jag sammanställt en utvecklingsplan kombinerat med att se över organisationen. Så det har handlat om att först inventera för att sedan ta fram en plan för hur vi ska jobba och slutligen presentera den för styrelsen, men även om att rekrytera en del människor Sedan gäller det att omsätta planen i praktiken vilket vi bland annat har gjort genom ledarträffar, utbildningsträffar och uppföljning.
Hur har då verksamheten sett ut på ungdomssidan i Djurgården?
- Det är lite blandat. I de yngre lagen har vi hunnit ganska långt och tagit ganska stora steg kvalitativt, där ligger vi i topp i Stockholm. I de äldre lagen är det fortfarande en del att jobba på, där har vi några klubbar som ligger före oss.
Vad vill du då göra för att vi lyckas bättre med talangutvecklingen?
- Den utbildningsplan som jag har tagit fram utgår ifrån spelarnas ålder och mognad. Det handlar om att arbeta med färdigheter som spelarna är mogna att ta åt sig, det är en viktig aspekt att utgå ifrån. När spelarna kommer upp på elvamannanivå så blir det viktigt att använda den spelform som ska användas i föreningen och att ha den som utbildningsform. Ofta handlar detta om fysiska och praktiska färdigheter, men vi vill även börja med den mentala biten tidigare, kanske kring femton års ålder. Idag har vi Andreas Claeson som idrottspsykologisk rådgivare för A-laget, men han ska också verka längre ner i åldrarna och förbereda spelarna.
Ett problem med att ta fram talanger är steget från junior till senior. Många juniorer spås en lysande framtid men tar aldrig steget. Hur är dina tankar kring det?
- I grund och botten handlar det om att ge en så bra utbildning som möjligt. Det synsätt som vi i dag i hög grad har i svensk fotboll gör att den egentliga utbildningen börjar i juniorlaget, ofta beroende på att spelarna först då får en tillräckligt kvalificerad tränare. Spelarna behöver kanske 5-6 års utbildning innan de är klara och då vill klubbarna ha kvar spelarna upp till 21-22 års ålder för att de ska hinna få sin utbildning. Vår idé bygger på att påbörja spelarnas utbildning tidigare, kanske redan vid 12-13 års ålder, så att vi tidigare kan avgöra vilka som kan ta steget. Sedan får vi vara försiktiga eftersom olika spelare har olika utvecklingskurvor, men det är en idé om hur vi bygger en bro till A-lagsfotbollen.
Ok, vad kan man mer göra?
- En annan sak är strukturen i juniortruppen, det vanligt är att kanske 60-70 procent av spelarna är sistaårsjuniorer. Ur den gruppen vet vi att kanske 3-5 spelare har potential att gå vidare, de övriga 8-10 är med mer för lagets skull och för att kunna vinna. Där är idén att vända på pyramiden och kanske behålla 5-7 sistaårsjuniorer som vi tror på och sedan slussa upp yngre spelare. Vi måste vara ännu tydligare när vi identifierar de spelare vi tror på och ge dem en möjlighet att växa i en utmanande miljö.
Frågan om hur hårt man ska satsa i vilka åldrar är alltid lika het. Hur ser du på lagen under elvamanna?
- Vår målsättning är att ge en ännu bättre utbildning även i de yngre åldrarna. De som redan i dessa åldrar brinner för fotbollen och vill träna mycket ska få göra det, men i de här åldrarna handlar det om nivåindelningar och inte om selektering.
Sedan några veckor är du sportchef för hela Djurgården, vad innebär din roll?
- I den nya organisation som håller på att växa fram i Djurgården Fotboll så har jag fått ansvar för sporten och det handlar inte bara om A-laget utan det formella ansvaret gäller hela den sportsliga verksamheten. För mig gäller det att bygga en organisation runt det, jag kan inte själv delta på alla nivåer utan det handlar mer om ett strategiskt ansvar.
Hur kommer uppdelningen mellan dig och tränarna vara? Får vi se dig på bänken under matcher?
- Tränarna ska sköta A-laget vid match och träning, jag ser mig mer som ett bollplank till dem. Vi har nu ett gjort ett arbete där vi enats om ett sätt att spela, en utvecklad form av det vi hade tidigare, det är klart att jag måste vara med och initiera det och stödja de blivande tränarna i det arbetet, men sedan är det tränarna som ska jobba med laget.
Hur ser då det sätt vi ska spela ut?
- Vi kommer att utgå från uppställningen 4-3-3. Men tidigare stannade vi vid en organisationsstruktur med olika krav på olika positioner, nu finns det lite mer tydliggjort hur vi kan jobba med till exempel allfallsspelet och olika lösningar kring det. Det finns även beskrivet en flexibilitet, hur vi taktiskt kan jobba med olika lösningar mot olika motståndare. Utifrån ett antal grundaspekter kan vi förändra en del positioner om vi möter ett lag som backar hem, är vi lyckliga och får spela mot riktigt bra motstånd ute i Europa så ska vi veta hur vi ska kunna falla hem och ändå producera framåt. Sammanfattningsvis handlar det om att ta ett steg till från det vi hade tidigare.
4-3-3 ger en viss fingervisning, men kan givetvis spelas på många olika sätt. Men de tränare som kommer har alltså betydligt mer uppstyrt än bara uppställningen?
- Vad vi har bestämt är att Djurgården äger vissa frågor. Spelformen ska vara 4-3-3 och det finns en del ramar, men inom dessa ramar så måste tränarna ha en väldig frihet. Det handlar inte om att kväva tränarna och ha detaljstyrning utan om att ge ramarna och visa fördelarna med att spela på detta sätt. Hur lösningarna ska se ut blir sedan upp till tränarna att bestämma.
Alla spelsystem är beroende av vissa specifika roller, vad händer om vi får skador eller inte lyckas knyta åt oss viktiga roller till just det här spelsystemet?
- Det är klart att spelformen ställer vissa krav och i första skedet så handlar det om att det här ska tydliggöra hur vi ska utveckla spelarna. Behöver vi en spelare i en viss roll så handlar det även på allsvensk nivå om en utbildningsfråga, där kommer dessa riktlinjer att vara ett stöd för tränarna. Givetvis är det också verktyg för spelarrekryteringen, det räcker inte att värva bra fotbollsspelare utan vi måste värva spelare som passar i en viss roll.
Nu är truppen som den är och kanske inte hopplockad för just det här spelsystemet. Hur tänker du angående den trupp som finns i dag?
- Det tar tid att lära känna truppen, det är en sak att se dem på avstånd och en annan att verkligen lära känna spelarna och se vad de egentligen har för färdigheter. Spontant tycker jag att det finns en mycket bra stomme med många duktiga fotbollsspelare i truppen, sedan vet jag inte om de är inköpta med tanke på något speciellt spelsystem. Min första reflektion är att vi nog måste förstärka lite på kanterna, men samtidigt kan det finnas spelare i truppen som kan utbildas till att klara de roller som saknas. Men det är ännu lite tidigt att uttala sig om det mer exakt.
Spelarrekrytering då, hur kommer det att skötas framöver?
- Vi är inne i att skapa en ny organisation, tidigare har Bosse Andersson skött mycket av det arbetet och han och jag har inte samma profil, jag har mer haft hand om de sportsliga frågorna. Vi är på väg att bygga upp en organisation med personer som kommer att vara ute och se spelare. Tanken är att det ska ske i tre olika steg. Först har vi personer som är ute och tittar och skickar information till oss. Sedan tittar vi på de tips vi får och ser om den här spelaren kan passa in. Slutligen får de som är närmst laget göra sin bedömning. Där måste vi ha ett samarbete, Djurgården Fotboll kan inte köpa in spelare som tränarna inte tror på eller tvärtom.
Och vad kan vi vänta oss av vinterns transferfönster?
- Det är klart att vi behöver ha in nya spelare, men vi måste vara lite vaksamma på hur många som är lämpligt att ta in. Vi har haft många spelare som kommit in under senaste året och jag tror att vi behöver lite lugn och ro, skaffa oss lite stabilitet. Vi måste utgå från att vi har en bra stomme och sedan får vi vara noga med vad vi behöver för spelare och inte bara köpa för att det är en duktig spelare.
Slutligen, vad förväntar du dig av 2009?
- Självklart måste vi titta uppåt i tabellen, men det är viktigt att vi får lite tid på oss. Det har varit ett ganska turbulent år och vi har en ny organisation på gång, det viktigaste nu är att hitta stabilitet och att sedan jobba därifrån. Men visst, vi ska alltid ha en hög målsättning i Djurgården.
Jonas Riedel © DIF Fotboll